Велинград - online - Оптимистично за образователната интеграция на малцинствата и мигрантите 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Оптимистично за образователната интеграция на малцинствата и мигрантите
Публикувано 2016-11-15 09:37:04 от Темпо

Как да се интегрират децата и учениците от малцинствата и как да се обучават деца мигранти - отговорите на тези актуални въпроси търсиха педагози от цяла България, които се събраха на тридневна конференция в хотел “Свети Спас” във Велинград. Конференция "Интеркултурно образование - добри педагогически практики в прилагането на образователната интеграция на деца и ученици от етническите малцинства" бе организирана от Синдиката на българските учители, Министерството на образованието и науката и фондация “Фридрих Еберт”.

Форумът бе открит на 9 ноември от председателката на СБУ Янка Такева, която съобщи, че се очаква Министерството на образованието да отпусне около 6 милиона лева по програма за езикова подготовка на деца мигранти. Тяхното обучение в българска езикова среда е едно от предизвикателствата, пред които вече е изправена нашата образователна система. Г-жа Такева очерта и натрупаните с години проблеми за интегриране на малцинствата в българските детски градини и училища, но изрази оптимизъм, че с нова методология и учебно съдържание това ще се случи. Тя изрази съпричастност към тежката аминистративна работа, с която в момента са затрупани учителите и директорите на учебните заведения, но също бе оптимист, че след старта на учебната година този проблем ще намалее. В предизборен дух синдикалистката каза, че се страхува случващото се в България да не наруши баланса и да не забави процесите в образователната сфера.
От името на г-жа Регине Шуберт - ръководител на бюрото на фондация “Фридрих Еберт” в София, която бе гост на конференцията, говори г-н Хубчев. Той благодари на всички, които от 2013 г. съвместно с фондацията работят по въпросите на образователната интеграция на малцинствата в България.
С “Добре дошли” във Велинград участниците в националната конференция бяха приветствани от кмета Костадин Коев, който подчерта, че за нашия град е чест да бъде домакин и се надява следващият подобен форум също да бъде тук.
Радост, че е във Велинград и близо до родното Ракитово изрази експертът Йоcиф Нунев. Според него образователната интеграция на малцинствата и мигрантите ще става все по-атрактивна тема. След повече от 20 години “родилни мъки” вече се виждат изключително добри резултати по проблема, за каквито дори не съм и мечтал, сподели Й. Нунев. Като пример за добри практики той посочи разработените 250 доклада за участие в конкурса по темата, от които комисията е излъчила 46 най-добри. “Аз съм успокоен за образователната интеграция на децата и учениците от малцинствата”, обобщи Йосиф Нунев.
В рамките на конференцията 30 автори и колективи от училища в цяла България споделиха своя опит в образователната интеграция на малцинствата.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води