Велинград - online - Млади предприемачи се състезаваха с идеи за спасяване на пчелите 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Млади предприемачи се състезаваха с идеи за спасяване на пчелите
Публикувано 2016-11-22 09:48:31 от Темпо

Може ли всеки да бъде предприемач, да измисли и развие бизнес идея, да предложи верните решения и да постигне успех? Предприемачеството е начин на мислене, усещане за риск, дух на откривателство. В Световната седмица на предприемачеството 5 отбора с ученици от велинградски училища поеха своето бизнес предизвикателство: да предложат идеи, продукти и технологии за спасяване на пчелите.
Темата е особено актуална, той като данните сочат постоянно намаляване на популацията на пчелите в световен мащаб. А изчезнат ли пчелите, които опрашват над 70% от реколтата, човечеството ще бъде изправено пред изключително сериозен проблем със своето оцеляване.
Финалното състезание между петте отбора се проведе на 15 ноември в залата на хотел “Рич”. Домакин беше Професионалната гимназия по икономика и туризъм “Алеко Константинов”, а във всеки от отборите участваха и ученици от СУ “Св. св. Кирил и Методий”, ОУ “Хр. Ботев” и ОУ “Н. Рилски”. Сред гостите бяха зам.-кметът Сергей Кичиков и Илияна Гешева от ОА, училищни директори и преподаватели.
Бизнес консултанти на отборите бяха учителите по икономика Магдалена Бизева и Радослав Райчев. Журито също бе съставено от професионалисти: Христина Узунова - управител на счетоводна къща “Салдо”, Стефка Лазарова - управител на ОББ и Невина Илиева от ОП “СИП-ТИЦ”.
Младите предприемачи показаха, че в бизнес проектите си могат да постигнат трудното съчетание между грижата за природата и финансовата печалба. На първо място журито постави идеята за пчелоопрашване на отбор № 3, която залага на изкуствено създаване на обстоятелства да естественото развитие на пчелите. Второто място бе отредено за отбор № 2, които презентираха вече осъществената в Лондон идея за превръщането на покривите на сградите в зелени площи, върху които ще се отглеждат растения, плодове и зеленчуци. Отбор “SOS пчелички” заслужи третото място с идеята за устройство, което заглушава вредните за пчелите вибрации на мобилните телефони и GPS устройствата. Сред новаторските идеи на предприемачите беше още създаването на автоматизирана система за хранителна добавка, която да повишава имунитета на пчелите през зимните месеци. Отбор № 5 предложи акцентира върху факта, че България е на първо място по производство на пчелни продукти и предложи създаване на сайт за поръчки и съвети.
И петте отбора сте победители, защото показахте, че за каквито и пари да става въпрос, ако не мислим за планетата, то няма как да се развиваме, каза г-жа Любка Байлова, директор на ПГИТ “Ал. Константинов”. Поздравления за креативното мислене и пожелание да не слагат таван на мечтите си участниците получиха и от зам.-кмета Сергей Кичиков, който им поднесе и голяма торта от името на кмета Костадин Коев. В празничната част на състезанието с песни се включиха Ани Ушева и Кристин Попова от вокална група “Караоке”.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола