Велинград - online - Чепинското читалище ще се бори за нотариален акт за старата си сграда 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 25
· Ветераните защитиха честта на велинградската плувна школа
· „Чепинец” с четвърта поредна победа
· ФК ”Чепинец” отново само с детски отбор и без юноши!
Wednesday, September 19
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 181.09.18
· Ще има ли достатъчно дърва за огрев?
· Учебната година започва нормално и с повече първокласници
· Единна Европа може да се справи с всички проблеми
· Дипломати проведоха работна среща във Велинград
· ВОМР с подкрепата на ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА „Развитие на човешките ресурси” 2014 –
· Започват обществените поръчки за ремонт на ул. „Тошо Стайков“ и „Вела Пеева“
· Общината осъдена да плати 29 990 лева на адвокат на “Еkо Титан”
· В Грашево Цв. Цветанов обеща ремонт на пътя
· Кметът предлага солидарен фонд за лечение
· Изхвърлят ли се отпадъци в уж закритото сметище?
· Нерегламентираните сметища – омагьосан кръг без изход
· Със 72 500 лева ще информират по проекта за инсталации за боклука
· Почти половината учители ще се пенсионират в близките 10 години
· Малки обяви: 18.09.18
· Бирково
· Добър пример от община Сливен

Чепинското читалище ще се бори за нотариален акт за старата си сграда
Публикувано 2016-11-29 10:00:02 от Темпо

Мария Чорбаджиева бе преизбрана с явно гласуване и с пълно единодушие за председател на настоятелството на ОНЧ “Св.св. Кирил и Методий-1905” - Велинград и ще бъде начело на културната институция за още един мандат. Така реши отчетно-изборното събрание на читалището, което се проведе на 24 ноември в зала “Знаме на мира”. На него присъстваха 63 от общо 123 членове на читалището, което осигури нужния кворум и узакони решенията му.

В дневния ред на събранието с водещ Иван Пещерски бяха включени 5 точки, отнасящи се до отчет за дейността на читалището в периода от ноември 2013 до ноември 2016 г., отчет на Проверителната комисия за воденето на документацията и движението на приходите и разходите, избор на настоятелство, на Проверителна комисия и на председател на читалищното настоятелство, както и определяне размера на членския внос.
В отчетния доклад на председателя Мария Чорбаджиева бяха припомнени всички добри резултати от дейността на фолклорния ансамбъл за народни песни и танци (ФАНПТ) “Чепино” и участието му в страната и в чужбина в различни културни прояви, чествания, празници и фолклорни фестивали и събори, донесли множество награди и признания за всички - певци, танцьори, музиканти и техните ръководители Иван Пещерски, Боян Байраков, Георги Василев, Ели Саздова и Аделина Пещерска. Проведени са няколо благотворителни концерта, бяха представени и две изложби. През отчетния период ансамбълът бе признат за Представителен, което показва високото ниво на неговите изяви. Запазването на народните традициите и съхраняването на родния фолклор е обща задача на ръководството и самодейните състави. И това е дело на всички - от танцовия състав и музикантите до мъжката и дамската певческа група, като се стигне до бъдещето в лицето на детския състав “Чепинче”. През този период започна своята дейност и театралният състав към читалището с ръководител Иванка Дебелушина, както и школата по китара и тамбура, водена от Енчо Велибашев.
Изминалият тригодишен период беше свързан и с редица ремонти, подобрения и освежаване на сградата и залите. Извършен беше належащият ремонт на покрива, решен беше и проблемът с отоплението на залите и канцеларията чрез изолация и поставяне на климатици по спечелени проекти. С дарение на бивши самодейци беше поставена механична завеса. В крайна сметка беше отчетено, че за ремонтни дейности и реконструкции са изразходвани около 50 000 лв., които са осигурени от Община Велинград, от спомоществователи и от собствени средства на читалището.
В доклада на Проверителната комисия, прочетен от нейния председател Лилка Илинова, бяха посочени годишните бюджети и изразходваните средства за различните дейности. Равносметката показва, че няма преразход и в момента касата разполага със сумата от 2635 лв. Приходите идват главно от държавните субсидии, от членски внос и наеми от предоставени за ползване помещения. Разходите са предимно за ползвана ел. енергия, вода, ремонти, заплати и хонорари.
Комисията по проектопредложенията предостави информация за намерението на настоятелството да получат нотариален акт за собственост на старата читалищна сграда, която стои неизползвана вече 37 години! В момента тече процедура по деактуването, а фактите от историята показват, че читалището има акт за собственост от 1933 г., но по-късно той е отменен, когато след 9 септември 1944 г. читалището е одържавено. От последните години има издаден нов акт, според който читалището и братя Велеви са съсобственици. Ако намерението на ръководството успее, читалището не само ще си върне старата сграда, но ще има възможност да кандидатства в различни проекти. Друго намерение на ръководството е да се използва Местната инициативната група “МИГ Белово - Велинград - Септември”, чрез която също може да се кандидатства за средства по подходящи проекти и програми. Не на последно място е предложението за активизиране на участието в телевизионни програми, което ще направи добра реклама на фолколорния ансамбъл.
Комисията по избора предложи да се запази досегашният брой на членовете на настоятелството - 9 и те да бъдат избрани с явно гласуване. Бяха предложени 10 кандидати и след поименното гласуване за всеки от тях беше избран новият състав на настоятелството, в който влязоха Атанас Фурнаджиев, Васил Ангелов, Георги Василев, Иван Пещерски (секретар на читалището), Йордан Кишев, Мария Чорбаджиева, Незабравка Янакова, Донка Джарова и Ели Саздова. Отпадна Лазар Казаков, който събра най-малък брой подкрепящи го гласове.
За председател на Проверителната комисия бе избран Борис Димов, а за председател на читалището беше предложена кандидатурата единствено на Мария Чорбаджиева. Присъстващите 63-ма членове на читалището единодушно избраха отново Мария Чорбаджиева за председател. Тя благодари за оказаното й доверие и изрази надеждата си, че следващото отчетно-изборно събрание ще се проведе в старата (същинската) сграда на читалището.
По последната точка от дневния ред за размера на членския внос беше прието да се запази за пенсионерите старата вноска от 2 лв. годишно, а за работещите да се увеличи от 4 на 5 лв.
Георги Дишлянов

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води