Велинград - online - 25 години клуб на доброто и надеждата 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости "ГЕРГЕВАНА"


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, January 22
· Велинград ще бъде домакин на Национален туристически поход на жените
Tuesday, January 15
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 15.01.19
· Общината отново иска спасителен заем от държавата
· Детска градина остана на студено в края на водопровод “Власа”
· ОБСЪЖДАМЕ КЛЕПТУЗА: „Клептуза“ – утопия, химера или „да се усвоят едни пари“?
· ОБСЪЖДАМЕ КЛЕПТУЗА: Клептуза няма нужда от нова визия, а от добро управление
· ОБСЪЖДАМЕ КЛЕПТУЗА: Проектът за Клептуза трябва да подчертава природния феномен
· НПМ “Шипка-Бузлуджа” гостува с изложба за опълченеца Стефан Кисов
· КРИМИ ХРОНИКА 15.01.19
· На 21 януари празнуваме Бабинден
· Учредяват младежки и детски клуб към ТД “Юндола”
· Малки обяви: 15.01.19
· С багер и помпи откриха кръста в река Мътница в Костандово
· Дарители от цялата страна стоплиха момчетата от ВУИ - Ракитово
· Общината награди спортистите на 2018 година
· ПК „Белмекен“ излъчи ТОП 10
· „Чепинец” започва подготовка на 20 януари
Tuesday, January 08
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 08.11.19
· Дрогиран и избягал причиниха тежка катастрофа в центъра на Юндола
· 11 скочиха за кръста в Клептуза, 6 в Лъджене, само 1 в Каменица

25 години клуб на доброто и надеждата
Публикувано 2016-12-06 09:35:22 от Темпо

Преди 25 години Велинград е създаден клуб към Съюза на инвалидите в България (СИБ), който Славка Хаджиева нарича “Клуб на доброто и надеждата”. На 1 декември 2016 г. на юбилейно тържество в голямата зала на общината се събраха членовете на клуб “Зорница”, а празникът им бе уважен от кмета Костадин Коев и общинските съветници Пламен Мавров и Радослав Димов.

Отбелязването на 25-годишния юбилей започна с изпълнение на групата “Приятели на песента” към клуб “Зорница”, поетичен рецитал в изпълнение на Стойна Стоянова и акапелно изпълнение на “Моя страна, моя България” от Сонай Юсеин от вокална група “Караоке”, в което се включи цялата зала. “Всички тук сте герои, хора с голяма воля за живот, които са победили трудностите”, каза кметът Костадин Коев. Той честити международния ден на хората с увреждания и им гарантира, че община Велинград застава зад тях. Кметът получи специално изработени за него подаръци от Васка Мешкова и Сийка Ананиева.
Юбилея честити и Радослав Димов, на когото председателката на клуба Катя Славова връчи званието “Приятел на “Зорница” като благодарност, че осигурява дърва за най-нуждаещите се и близо година е издържал работното място в клуба. Г-жа Славова благодари и на Пламен Мавров за оказваната финансова подкрепа, напомняйки максимата “Ръце, които дават, никога не обедняват”.
Какво е клуб “Зорница” за своите членове стана ясно от мненията, събрани в анкета: “Едно прозорче, което се отваря пред нас” според Анка Димитрова; “Място, където човек може да открие сърцето си и да сподели” според Анка Камбурова; “За друга организация не мога да кажа, че е моя” според Ирина Горанова; “Ако го няма, ще бъде по-зле” според Асен Градански.
В обширния си доклад Катя Славова проследи 25-годишната история на клуба. Тя припомни, че в края на 1989 г. е учредителният конгрес на Съюза на инвалидите в България, който днес има 377 регионални организации с повече от 72 000 членове и още от 2001 г. е асоцииран към структурите на Европейския съюз. Основател на клуба към СИБ през 1991 г. във Велинград е Янко Канлиев, който е председател в продължение на 15 години. В първия Управителен съвет са още Филип Стойков, Славчо Содев, Ангелина Веселинова, Иван Атанасов, Янко Павлов, Аврам Жерев, Елена Сотирова, Радка Данаилова, Лиляна Цветанова, Васка Пеева, Величка Делиева, Асен Градански, Екатерина Василева, Боряна Стаева, Славка Хаджиева, Зоя Мърчова и Георги Манолев. В първите години след създаването си клубът във Велинград вече има над 400 членове, а хората с увреждания ползват безплатно общинските бани и ползват намаления в обществения транспорт до 2005 г. От тогава и до днес обаче Велинград е от малкото градове в България, в които няма никакви преференции за инвалидите в обществения транспорт.
От 2006 г. председател е Катя Славова, а на 3 юли 2007 г. е регистриран клуб “Зорница” като сдружение с нестопанска цел към СИБ. Новият клуб не само продължава делото на първите, а решава и нови задачи, като предлага и участва в създаването на социална стратегия за адаптиране на околната среда и транспорта във Велинград. Община Велинград настанява клуб “Зорница” в помещение на ул. “Ал. Стамболийски”, което се превръща във втори дом за неговите членове. Клубът е място за другарски срещи и празници, но и място за информация, която е особено нужна за хората с увреждания. През годините са организирани над 20 екскурзии, група за лятно плуване, курсове по начална компютърна грамотност съвместно в читалищата в Лъджене и Каменица, а певческата група, създадена преди 20 г. с ръководител Димитър Похлупков и днес весели клуба и печели награди от фестивали под ръководството на Цанко Пашов. Победа за клуба е, че след 10 години протакане в Дирекция “Социално подпомагане” вече има обслужване на едно гише на партерния етаж.
Катя Славова завърши доклада си с огромна благодарност към кмета Костадин Коев и ресорния зам.-кмет Сергей Кичиков и с увереност, че те ще продължат да стоят най-близо до хората не на думи, а с действия. Тя благодари и на дългогодишните дарители на клуба: Никола Манев, Нези Пачалова, сладкарниците “Маги” и “Бонбона”, фирмите “Фани” и “Жереви”. “Надяваме се в битките с трудностите да не сме сами, а в навечерието на Коледа доброто да става все по-голямо”, каза г-жа Славова.
За юбилея най-активните и дългогодишни членове на клуба получиха грамоти, а след това всички се веселиха в ресторант “Чинарите”.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2019-01-24 09:13:07
Топл. индекс 4.82°C
Отн. влажност 99.70%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1213 488

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 94.82 %
PM 2.5 µg/m3 81.91
PM 10 µg/m3 188.42

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Пречистване на отпадни води