Велинград - online - Фондът дава Къщата на Цвета на общината, имуществото - на музея 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Фондът дава Къщата на Цвета на общината, имуществото - на музея
Публикувано 2016-12-06 09:44:27 от Темпо

Националният дарителски фонд “13 века България” ще прехвърли собствеността върху Къщата на Цвета на Община Велинград. Дареното имущество ще получи Исторически музей - Велинград.
Къщата е дарена на фонда през 1972 г. от велинградчанката Цвета Шуманова-Дамянова в памет на нейните родители Тодор и Злата Шуманови.
Голяма част от нейния живот преминава в САЩ, но дори далеч от родината тя посвещава всичките си усилия да съхрани красотата на българското в майсторски шевици, художествени тъкани, картини прави десетки изложби, носи българското знаме в ООН, облечена в българска народна носия. В САЩ Цвета Шуманова-Дамянова купува 7 тъкачни стана и се връща във Велинград, построява къща в центъра на града и я дарява заедно с цяла колекция тъкани, картини и предмети на изкуството. Волята на дарителката е къщата да се превърне в център на занаятите. През годините Къщата на Цвета, определяна като “малкия културен дом на Велинград”, става център на културния живот в града.
През същите години отношенията между общината и НДФ “13 века България” преминават през различни етапи. Има период, в който къщата се ползва от “Отворено общество”, след това има и други наематели, водят се спорове кой да стопанисва сградата и да плаща местните данъци и такси. През всички години къщата е дом на Градската художествена галерия и място за провеждане на голяма част от културните събития във Велинград.
Сега предстои общината да стане законен собственик на Къщата на Цвета, което отваря големи възможности да се грижи за сградата и да я развива като така нужното на Велинград културно пространство. Очаква се прехвърлянето на собствеността да стане факт на 12 декември 2016 г.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола