Велинград - online - Запасните на автопоход до свещения древен град Перперикон 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, October 02
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 02.10.18
· „Синята зона не ни е читава“
· Каменчани все по-гневни заради водата
· Ново обществено обсъждане ще решава бъдещето на Клептуза
· ПРЯКА РЕЧ: Спрете срамното решение за Клептуза
· Според министъра на земеделието няма нарушения в защитена местност “Клептуза”
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 27.09.18
· Жалба по лято и още нещо
· Не на тормоза и агресията в училище
· Туризмът има нужда от кадри, кадрите имат нужда от подкрепа
· Малки обяви: 02.10.18
· А родителите не дойдоха
· ПРЯКА РЕЧ: Неспазени ангажименти
· „Песента ни свързва“
· Когато водното спасяване е призвание
· На 6 октомври стартира планинският полумаратон Ремово-Блатца-Ракитово
· Обновен салон в Деня на спорта
· „Чепинец” не успя да победи у дома
Tuesday, September 25
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 25.09.18
· Нови идеи за Клептуза: парк с водни атракции и без търговия

Запасните на автопоход до свещения древен град Перперикон
Публикувано 2016-12-13 09:30:40 от Темпо

Богата и разнообразна беше дейността на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) - Велинград през отиващата си 2016 г. Поредицата от многобройни обекти, паметници и национални светини докосна сърцата ни, изпълни ги с гордост и възхищение от славното историческо минало, от красотата на българската природа.

Последен за 2016 г., но не и по значение, бе автопоходът до Кърджали, Перперикон и Златотоград. Пристигнахме в Кърджали, който от 3 хилядолетия е средище на различни цивилизации и култури. Въпреки че голяма част от населениеото се определя като мюсюлмани, тук българският дух е запазен в паметниците на Васил Левски и на освободителите, Регионалния исторически музей, манастирския комплекс “Св. Йоан Предтеча”, православното духовно средище “Успение Богородично”, изградено по инициативата на отец Боян Саръев. Експозицията на Историческия музей включва находки от Перперикон и Татул. Тук е съхранена уникалната история на този български край от 5900 г. пр. Христа до съвременността.
Разгледахме града и се насочихме на 15 километра североизточно към археологическия комплекс Перперикон. Свещеният скален град ни остави без дъх! Той е магнетично, изключително място, вдъхващо страхопочитание и много гордост от това, което сме били и което са творили нашите деди. Снабдихме се с карта и книжка за комплекса и потеглихме към най-високата част. Първото стръмно изкачване е към “двореца” по стълби, изсечени в скалите. В подножието на скалния връх с надморска височина 470 м започна нелекият път към тракийското мегалитно светилище от преди 8000 години. Счита се, че това е древно тракийско светилище на Дионисий. В архитектурен план то се състои от мощна крепост, Акропол, Дворец-светилище, северно и южно предградие с изсечени в скалите улици, жилищни сгради и храмове. Екскурзоводът, който срещнахме на върха, насочи вниманието ни към крепостната кула, изиграла стратегическа роля по време на честите войни между българи и ромеи. До кулата видяхме голям изкоп с дължина 10 м и широчина и дълбочина 5 м, за който разбрахме, че е резервоар за вода.
Видяхме и предолагаемото светилище на Дионисий - ритуалната зала с елипсовиден олтар, приличащ на копие. Върху него са се извършвали винено-огнени обреди и по височината на пламъците се е съдело за силата на предсказанието. Според легендите през античността тук са направени две съдбоносни пророчества. Първото предрекло завоеванията и славата на Александър Македонски, а второто, направено няколко века по-късно, предвещавало властта и силата на римския император Гай Юлий Цезар. В скалата до прорицалището е изсечен трон, на който е седял владетелят. Спуснахме се по пътека, отстрани на която са издълбани от камък преси за вино.
Тръгнахме си от Перперикон и се отправихме към Златоград. Селището е второ по големина след Смолян и с многовековна история. Разгледахме етнографския комплекс - старинните къщи, механа “Беловидово”, Александровата къща с ресторант-винарна. Потеглихме за Велинград през Широка лъка и Смолян, заредени с положителни емоции от чудната гледка на красиви вековни гори, пълноводни язовири и просторни поляни. Заслугата да обогатим познанията си и за приятните преживявания е на председателя на СОСЗР - Велинград о.з. майор Костадин Златев.
Мария Цекова, председател на дружество “Полк. Б. Дрангов”

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води