Велинград - online - На Бъдни вечер освещават кръста 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, October 16
· Успехи на младата плувна смяна на ПК “Белмекен”
· Още една стъпка към бъдещето
Tuesday, October 09
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 09.10.18
· Общината ще се отоплява на пелети
· Кметът прави срещи в трите квартала
· ПРАВО НА ОТГОВОР: Полагаме максимални усилия за решаване на натрупаните проблеми
· Депутати от БСП представиха Визия за България
· Ремонтите за нова визия в Каменица – до Коледа
· Поръчката за нов скенер започва от начало
· В памет на героите от Балканската война
· След съдебно решение вписаха новото ръководство на НЧ “Отец Паисий-1893”
· Предизвикателството „Камино”
· ЦСОП – Велинград - една година по-късно
· Отсечените дървета заслужават втори шанс
· Малки обяви: 09.10.18
· Творческият сезон започна с награди
· Читалището – място за среща на пазители и традиции
· Обичам те, Велинград!
· ПГИТ “Ал. Константинов” стана училище-посланик на ЕП
· “Атлас” спечели пълен комплект медали за Купа “Велинград”

На Бъдни вечер освещават кръста
Публикувано 2016-12-13 09:56:17 от Темпо

“Въздигна се по Божията милост този кръст в лето Господне 2016-то с дарителството и голямата любов на Божий народ” - това гласи надписът на една от мраморните плочи, които вече са поставени върху постамента на 21-метровия християнски кръст във Велинград.

Кръстът ще бъде тържествено осветен на символичната дата 24 декември - Бъдни вечер, навечерието на Рождество Христово. Церемонията ще започне в 14 часа, като организаторите отправят покана към всички жители на община Велинград и към всички гости на курорта. Всеки, който желае, може да носи питката, която ще разчупят вечерта на Бъдни вечер в домовете си - питите ще бъдат осветени заедно с кръста.
Началото на дарителската кампания за събиране на нужните 100 000 лева за изграждане на кръста беше сложено точно преди една година. Инициативата на Сдружението за развитие “Западни Родопи” - Велинград с председател Пламен Ангелов получи подкрепата на Община Велинград и кмета Костадин Коев, към общите усилия се включиха гражданският Инициативен комитет “Да поработим за Велинград” начело със София Ключкова, както и много доброволци.
За една година хората във Велинград успяха да превърнат дългогодишната цел и мечта във факт. Това стана с помощта на много дарители и с щедростта на фирмите-изпълнители на проекта. В момента текат последните довършителни работи. Районът около кръста и около гроба на Вела Пеела вече е основно почистен и подреден - изцяло от доброволци! Пространството на кръста е оградено с ограда, поставени са пейки и зеленина, предстои да монтират беседки - със съдействие на дървопреработващи фирми от Велинград.
През изминалата седмица известният склуптор Ставри Калинов беше във Велинград и даде висока оценка за художествените качества на кръста. Интересът сред туристите в СПА столицата също е голям, а отзивите са позитивни.
На фона на тези положителни новини трябва отново да съобщим, че все още не е събрана цялата необходима сума! Нужни са още 20 000 лева, за да бъде изплатена металната конструкция на кръста и около 5 000 лева за довършителните работи, каза София Ключкова. Тя отново благодари на фирмите, които изработиха и монтираха кръста без предварително да им бъде платено. Дано в отговор на техния благороден жест се намерят дарители, които да помогнат за събирането на дължимите пари.
Тази година Велинград ще посрещне Рожество Христово под светлините на християнския символ, върху чийто постамент четем още: “Спаси, Господи, Твоите люде и благослови достоянието си, като даруваш на православния български народ победи над враговете и запазиш с кръста Си Твоя народ”.
Темпо

 
SPA Hotel-Olympic

Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води