Велинград - online - На Бъдни вечер освещават кръста 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

На Бъдни вечер освещават кръста
Публикувано 2016-12-13 09:56:17 от Темпо

“Въздигна се по Божията милост този кръст в лето Господне 2016-то с дарителството и голямата любов на Божий народ” - това гласи надписът на една от мраморните плочи, които вече са поставени върху постамента на 21-метровия християнски кръст във Велинград.

Кръстът ще бъде тържествено осветен на символичната дата 24 декември - Бъдни вечер, навечерието на Рождество Христово. Церемонията ще започне в 14 часа, като организаторите отправят покана към всички жители на община Велинград и към всички гости на курорта. Всеки, който желае, може да носи питката, която ще разчупят вечерта на Бъдни вечер в домовете си - питите ще бъдат осветени заедно с кръста.
Началото на дарителската кампания за събиране на нужните 100 000 лева за изграждане на кръста беше сложено точно преди една година. Инициативата на Сдружението за развитие “Западни Родопи” - Велинград с председател Пламен Ангелов получи подкрепата на Община Велинград и кмета Костадин Коев, към общите усилия се включиха гражданският Инициативен комитет “Да поработим за Велинград” начело със София Ключкова, както и много доброволци.
За една година хората във Велинград успяха да превърнат дългогодишната цел и мечта във факт. Това стана с помощта на много дарители и с щедростта на фирмите-изпълнители на проекта. В момента текат последните довършителни работи. Районът около кръста и около гроба на Вела Пеела вече е основно почистен и подреден - изцяло от доброволци! Пространството на кръста е оградено с ограда, поставени са пейки и зеленина, предстои да монтират беседки - със съдействие на дървопреработващи фирми от Велинград.
През изминалата седмица известният склуптор Ставри Калинов беше във Велинград и даде висока оценка за художествените качества на кръста. Интересът сред туристите в СПА столицата също е голям, а отзивите са позитивни.
На фона на тези положителни новини трябва отново да съобщим, че все още не е събрана цялата необходима сума! Нужни са още 20 000 лева, за да бъде изплатена металната конструкция на кръста и около 5 000 лева за довършителните работи, каза София Ключкова. Тя отново благодари на фирмите, които изработиха и монтираха кръста без предварително да им бъде платено. Дано в отговор на техния благороден жест се намерят дарители, които да помогнат за събирането на дължимите пари.
Тази година Велинград ще посрещне Рожество Христово под светлините на християнския символ, върху чийто постамент четем още: “Спаси, Господи, Твоите люде и благослови достоянието си, като даруваш на православния български народ победи над враговете и запазиш с кръста Си Твоя народ”.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай