Велинград - online - Защо Коледа не е Рождество Христово? 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Защо Коледа не е Рождество Христово?
Публикувано 2016-12-20 10:49:23 от Темпо

От доста време празникът Коледа няма нищо общо с Рождество Христово. Всъщност той и никога не е имал нещо общо. Започнал като езически празник за преклонение пред слънцето, в последствие наситен от суеверни обичаи, а в последните години Коледа се превърна в истински материален, светски (нерелигиозен) празник, свързан главно с голямо пазаруване, размяна на подаръци и обилни трапези с много храна и алкохол.
Набляга се предимно на светски изяви с концерти, пазари, базари и търговски промоции, с много тържества, банкети и предновогодишно веселие. Ясно е, че всичко това няма нищо общо с Рождество Христово като религиозен християнски празник, в който се отбелязва идването на Спасителя Иисус Христос! Да, оказва се, че Коледа и Рождество Христово са напълно различни празници, с различна насоченост и с различни акценти!
Ако искаме като православни християни да почетем наистина раждането на Божия Син, трябва да започнем първо със спазването на постите. Те не са “коледни”, а рождественски! И не само да се лишим от блажни храни с животински и млечен произход, а по-важното е да станем по-добронамерени хора, по-човечни, проявявайки душевно спокойствие, търпение, смирение, загриженост, съчувствие и милосърдие. Най-добре е, ако не и задължително, постите да завършат с изповед и вземане на свето причастие, за да се осмисли спасителното спазване на поста. Така трябва да се дочака Бъдни вечер, а на другия ден да се отиде в църквата за цялата света литургия, в чийто край можем да усетим същинския празник с най-подходящия поздрав - Честито Рождество Христово!
Всичко останало е т. нар. Коледа - един празник без Христос! Коледа отдавна е една светска прелюдия преди Нова година. И това вече се приема като нещо нормално и напълно естествено, защото определено сме се отдалечили от Бога, а вярата ни в Господ я има само на думи.
Георги Дишлянов

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


За да остане природа в България