Велинград - online - За първи път: базар за бездомните кучета във Велинград 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

За първи път: базар за бездомните кучета във Велинград
Публикувано 2016-12-20 11:06:07 от Темпо

На 17 декември на центъра на Велинград се състоя първи по рода си благотворителен базар за бездомните кучета. Зад щанда с различни стоки застанаха Елена Юзел и Гергана Жуглева, които са доброволци към приемния дом за безстопанствени кучета в нашия град. Те споделиха, че главната им цел е да запознаят хората, че във Велинград има такова място, в което се полагат грижи за кучетата, останали без дом.

Приемният дом (в района на оранжериите “Булгарцвет” на входа на града) е организиран изцяло на доброволни начала. Той не е приют за кучета, тъй като не отговаря на стандартите за такъв. Буквално всеки ден доброволците получават сигнали за изхвърлени новородени кученца, за болни, измръзнали и безпомощни животни в различни точки на града. Със собствен транспорт и усилия те приютяват кучетата, но битовите условия не позволяват настаняването на повече от 30 кучета едновременно. В приемния дом кучетата се ваксинират, маркират, обезпаразитяват, лекуват. За някои успяват да намерят осиновители, като работят с неправителствени организации от София. Радващо е, че през последния месец има 6 осиновявания, като едно от кученцата предстои да пътува за Холандия.
Най-труден и първостепенен по важност е въпросът с осигуряването на храна за животните. Затова събраните от благотворителния базар средства ще са предимно за кучешки храни. Във връзка със зимните студове приемният дом се нуждае от къщички, сено, трици, стари дюшеци и одеала, от купички, кофички, тендежи и други съдове за вода и храна. След призива от преди седмица се намериха хора, които протегнаха ръка за помощ - сред тях Георги Тилев и Лили Арсова, които дариха храна.
Искаме хората да разберат, че убиването, тровенето, изхвърлянето на кучета не решава проблема, допълват двете млади жени. Те мислят за създаване на неправителствена организация във Велинград, която да обедини усилията на повече доброволци. Имат идея през пролетта да направят и голям благотворителен концерт в помощ на бездомните кучета. Повече информация по темата, телефони и банкова сметка за дарения ще намерите в “Осинови куче - Велинград” във фейсбук.
Елена Баева

ОТЧЕТЪТ НА ОБЩИНАТА:
Два дни преди благотворителни базар на последната сесия за 2016 г. Общинска администрация представи отчет за дейностите по овладяване популацията на безстопанствени кучета на територията на община Велинград. Според данните в отчета на 22 декември 2015 г. е подписан договор между общината и ЕТ “Химбеере - Александър Георгиев”, по силата на който общината е предала на фирмата 118 броя ушни марки за маркиране на бездомни кучета. Към този договор има подписан анекс от 22 януари 2016 г. за услуга за временно приютяване и отглеждане на безстопанствени животни. През 2016 г. в рамките на този договор са заловени и закарани 55 броя кучета. Годишна такса за притежаване на куче в размер на 10 лева във Велинград за 2016 г. са заплатили собствениците на едва 17 регистрирани кучета. От общината отчитат още, че Програмата за овладяване на популацията на безстопанствените кучета ще бъде актуализирана, но това ще стане след очакваните изменения в Закона за закрила на животните.

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай