Велинград - online - Кмет и съветници вдигнаха червен картон на “Еко-Титан” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости "ГЕРГЕВАНА"


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, January 22
· Велинград ще бъде домакин на Национален туристически поход на жените
Tuesday, January 15
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 15.01.19
· Общината отново иска спасителен заем от държавата
· Детска градина остана на студено в края на водопровод “Власа”
· ОБСЪЖДАМЕ КЛЕПТУЗА: „Клептуза“ – утопия, химера или „да се усвоят едни пари“?
· ОБСЪЖДАМЕ КЛЕПТУЗА: Клептуза няма нужда от нова визия, а от добро управление
· ОБСЪЖДАМЕ КЛЕПТУЗА: Проектът за Клептуза трябва да подчертава природния феномен
· НПМ “Шипка-Бузлуджа” гостува с изложба за опълченеца Стефан Кисов
· КРИМИ ХРОНИКА 15.01.19
· На 21 януари празнуваме Бабинден
· Учредяват младежки и детски клуб към ТД “Юндола”
· Малки обяви: 15.01.19
· С багер и помпи откриха кръста в река Мътница в Костандово
· Дарители от цялата страна стоплиха момчетата от ВУИ - Ракитово
· Общината награди спортистите на 2018 година
· ПК „Белмекен“ излъчи ТОП 10
· „Чепинец” започва подготовка на 20 януари
Tuesday, January 08
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 08.11.19
· Дрогиран и избягал причиниха тежка катастрофа в центъра на Юндола
· 11 скочиха за кръста в Клептуза, 6 в Лъджене, само 1 в Каменица

Кмет и съветници вдигнаха червен картон на “Еко-Титан”
Публикувано 2016-12-20 11:10:41 от Темпо

Кметът Костадин Коев и 27 общински съветници единодушно решиха да прекратят дейността на “Еко-Титан” ЕООД по сметопочистването, озеленяването и зимното поддържане на пътната мрежа във Велинград. Според решението на местния парламент считано от 15 декември 2016 г. тези дейности са възложени на пловдивската фирма “КМД” ЕООД, с която кметът е сключил договор 20 дни по-рано - на 25 ноември 2016 г.

Темата влезе като последна допълнителна точка на последната за годината сесия на 15 декември. Но ако ден по-рано на комисиите е обсъждан вариант за споразумение между общината и “Еко-Титан”, то на самото заседание съветниците получиха обратния проект за решение. Промяната разясни кметът Костадин Коев, който в емоционална реч каза: “Вчера търсихме споразумение с “Еко-Титан”. 8 месеца се мъчим да се споразумеем - тръгнахме от 3 милиона, отидохме на 2 милиона, постоянно условията се променят! Вчера искахме да направим споразумение, но до 17 часа телефонът на г-н Иванов (управителят на “Еко-Титан”) беше изключен. 8 месеца играем на котка и мишка! Той има сметка това да продължава, защото текат лихви върху задълженията... 8 месеца компромиси и накрая подигравка с Общинския съвет! Като не щеш мира, на ти секира!”
Кметът изтъкна, че към момента Община Велинград е платила на “Еко-Титан” само за лихви и такси по различни дела сумата от 1 759 000 лева. Дължими са и 973 000 лева лихви върху главницата от 7 600 000 лева. За изминалите 7 години общината е платила на “Еко-Титан” общо 24 330 000 лева, което прави по 3.5 милиона годишно или по 300 000 лева месечно, изчисли г-н Коев. Той цитира доклад на агенцията Държавна финансова инспекция от 6 декември 2016 г., според който общината е претърпяла финансови загуби и вреди, последица от дейността на “Еко-Титан”. Вредите са във връзка с дейността на фирмата по договора от 2009 г., сключен без провеждане на задължителна процедура по Закона за обществените поръчки - обстоятелство, което е потвърдено с поредица от съдебни актове. Последиците за общината в момента се изразяват в запор на всички банкови сметки и предприети от “Еко-Титан” действия по принудителна продажба на общински имоти. В списъка на обявените за продажба имоти са сградата и земята на бившата дискотека “Пикадили” в самия център на Велинград. Общият размер на вземанията, които фирмата претендира чрез двама частни съдебни изпълнители, е 7 907 868 лева.
Според кмета посочените факти показват, че досега Община Велинград е била касичка за някои фирми и че в случая става въпрос за лихварство, а дейността на “Еко-Титан” е в ущърб на Велинград. Той призова съветниците заедно да решават този проблем и всеки ясно да заяви кой зад какво застава.
Съветниците вкупом дадоха подкрепа за кмета, единствено Радослав Димов постави въпроса дали подобно решение е в правомощията на Общинския съвет и предложи първо да обмислят и след това да гласуват на извънредна сесия. Кметът К. Коев обаче попита кой ще чисти, ако завали сняг и решението бъде отложено. Александър Даскалов изрази преобладаващото мнение, че кметът може сам да вземе решение по проблема, но съветниците са длъжни да го подкрепят и така да дадат импулс за работа в полза на гражданите. С 27 гласа “за” всички присъстващи в залата общински съветници гласуваха решението.
Ще има ли криза с боклука и снега в навечерието на поредица от празници, по време на които Велинград е пълен с туристи? В уравнението с 3 неизвестни общината си каза тежката дума, предстои да видим дали “Еко-Титан” ще спре да чисти и дали “КМД” е готова да поеме трудната задача в средата на зимата. Не е ясно кой какво ще спечели и загуби, не е ясно и каква е план-сметката за таксата за битови отпадъци за 2017 г. - въпреки че бе включена в програмата на Общинския съвет за декември, такава не беше представена. Ясно е обаче, че както и досега, големите сметки за чистотата ще се плащат от съвестните данъкоплатци.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2019-01-24 09:13:07
Топл. индекс 4.82°C
Отн. влажност 99.70%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1213 488

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 94.82 %
PM 2.5 µg/m3 81.91
PM 10 µg/m3 188.42

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Тоника - Велинград , производтво на билков чай