Велинград - online - Кръстът - Коледното чудо на Велинград 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 25
· Ветераните защитиха честта на велинградската плувна школа
· „Чепинец” с четвърта поредна победа
· ФК ”Чепинец” отново само с детски отбор и без юноши!
Wednesday, September 19
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 181.09.18
· Ще има ли достатъчно дърва за огрев?
· Учебната година започва нормално и с повече първокласници
· Единна Европа може да се справи с всички проблеми
· Дипломати проведоха работна среща във Велинград
· ВОМР с подкрепата на ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА „Развитие на човешките ресурси” 2014 –
· Започват обществените поръчки за ремонт на ул. „Тошо Стайков“ и „Вела Пеева“
· Общината осъдена да плати 29 990 лева на адвокат на “Еkо Титан”
· В Грашево Цв. Цветанов обеща ремонт на пътя
· Кметът предлага солидарен фонд за лечение
· Изхвърлят ли се отпадъци в уж закритото сметище?
· Нерегламентираните сметища – омагьосан кръг без изход
· Със 72 500 лева ще информират по проекта за инсталации за боклука
· Почти половината учители ще се пенсионират в близките 10 години
· Малки обяви: 18.09.18
· Бирково
· Добър пример от община Сливен

Кръстът - Коледното чудо на Велинград
Публикувано 2017-01-03 12:20:31 от Темпо

“Честит и благословен да е новият кръст!” - с тези думи Константийският епископ Яков освети 22-метровия кръст, с който Велинград посрещна Рождество Христово. Тържественият водосвет на Бъдни вечер бе първото служение на новия епископ в Пловдивската митрополия, който получи високия духовен сан на 20 декември. Заедно с него в освещаването на кръста участваха свещениците от църквите в Чепинската долина отец Иван, отец Ангел, отец Антон и отец Стоил, а архипастирска благословия за церемонията даде лично Пловдивският митрополит Николай.

На светлата дата 24 декември 2016 г. в подножието на кръста се събраха много хора: членове на Сдружението за развитие на Западните Родопи с председател Пламен Ангелов, на ИК “Да поработим за Велинград” с председател София Ключкова, множество доброволци - млади и по-възрастни, всеки от които помогна според силите и възможностите си. Присъстваха кметът на община Велинград Костадин Коев, общински съветници, представители на фирмите, които отговаряха за различните етапи от построяването на кръста.
Церемонията започна с камбанен звън, а след водосвещението епископ Яков изрази своята вяра, че с кръста ще измолим благословение за целия Велинград и през новата 2017 г. ще вървим по пътя на вярата. Кметът Костадин Коев сподели своята радост, че освещаването на кръста - пазител на Велинград е в навечерието на Рождество Христово. Той подчерта, че живеем в етнически смесен район, но сме единни и връчи на Константийския епископ Яков плакет за спомен от събитието. Благодарност към епископа от името на велинградчани отправи и София Ключкова, а свещеникът от своя страна благодари на Бога, че му е дал такова паство. Даниела Водева - една от младите хора, които вложиха толкова много позитивна енергия в изграждането на кръста, отправи специална благодарност към София Ключкова - жената, в чието лице наистина са затръшвани много врати, но която първа каза, че на Коледа кръстът във Велинград ще свети и с цената на безсънни нощи и изтощителна работа успя да преодолее всички трудности и препятствия. Присъстващите благодариха на Софка със заслужени аплодисменти.
По време на водосвета бяха осветени и питки, приготвени за трапезата на Бъдни вечер. На финала деца пуснаха в небето 7 бели гълъба и прозвуча “На многая лета”. В церемонията взеха участие членове на сдружение “Родопчани” като почетен караул и женският хор към фолклорния ансамбъл “Чепино”.
На Бъдни вечер кръстът освети Велинград и Чепинската долина и тази светлина възвести Рожсетво Христово! 20 години бяха нужни, за да може идеята за издигане на християнски кръст във Велинград да стане реалност (виж ХРОНОЛОГИЯ). И нека отново да напомним, че събирането на дарения продължава, за да бъдат изплатени дължимите суми към фирмите, изработили и построили кръста!
Елена Баева

ХРОНОЛОГИЯТА
1997 г.: група велинградчани по иницатива на Петър Полежански представят идеята за издигане на християнски кръст на връх Острец пред тогавашния кмет Георги Аврамов. Автор на оригиналния проект за кръста е художникът Борис Костов, който хвърля много усилия за популяризиране на идеята. Започва акция за набиране на дарения, в която се включва и велинградският клуб “Отворено общество”. Нужната сума не е събрана, появяват се и технически пречки за монтирането на кръста на Острец и през 2000 г. работата замира.
2007 г.: обмисля се идеята кръстът да бъде поставен на камбанарията на строящата се църква “Свети Георги” на връх Острец. Специалисти изчисляват, че конструкцията не е оразмерена за подобна тежест и идеята отпада.
2014 г.: Сдружение за развитие “Западни Родопи” възражда идеята за кръста, като предлага на общината да бъде отреден парцела до хотел “Бор”. Сдружението разполага със средствата от продажба на календари през 1997 г., но не и с всички събрани тогава дарения.
2015 г.: Тогавашният кмет Иван Лебанов, главният архитект Тодор Енев и Общинският съвет отреждат мястото и дават строителна виза. През август велинградчанинът инж. Благой Грънчаров дарява проект за кръста. В края на годината започва мащабна дарителска акция за събиране на нужните 100 000 лева за построяването на кръста, начинанието е подкрепено и от новоизбрания кмет Костадин Коев.
2016 г.: През март дарителската акция се разширява с есемес кампания, следват концерти, театри и културни събития. Инициативният комитет също се разширява, като в него се включват доброволци и ИК “Да поработим за Велинград”.
22 август 2016 г.: Направена е първата копка на кръста, осветена от отец Александър. София Ключкова от инициативния комитет обявява, че кръстът ще светне за Коледа.
13 октомври 2016 г.: Издигната е желязната конструкция на кръста.
24 декември 2016 г.: Тържествено освещаване на кръста от Константийския епископ Яков с благословението на Пловдивския митрополит Николай.

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай