Велинград - online - Читалищната библиотека обединява различни етноси 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Читалищната библиотека обединява различни етноси
Публикувано 2017-01-10 11:02:16 от Темпо

На 20 декември в библиотека на НЧ “Будилник-1898” в Ракитово завърши и третата дейност по проекта "Единни в различията си", спечелен от библиотеката в партньорство със СУ "Св. Климент Охридски" и осъществен с финансовата подкрепа на фондация "Глобални библиотеки-България". Проектът "Единни в различията си" има за цел да утвърди ролята на читалищната библиотека като обединителен център на различните етноси в Ракитово и като свързваща институция между дома и училището.

Всички участници от 1 до 8 клас на средното училище бяха поканени на Коледно тържество в камерната зала на читалище "Будилник". Най-активните от тях получиха специален подарък от торбата на Дядо Коледа. Допълнителни подаръци получиха и умничетата, отговорили на въпросите, зададени от Снежанка за Дядо Коледа, за Коледа, за Нова година и за кукерите. Всички присъстващи се подсладиха с шоколад, раздаден от Снежанка, с пожелание за весели празници и успешна Нова година.
Освен за завладялото ни коледно настроение с малките и по-големите ни помощници си поговорихме и за ромската Нова Година. Интересно за всички бе да научат легендите за Св. Василий и Св. Георги - спасители и застъпници на ромите пред Господ. Вниманието на децата бе привлечено и от другата тема, по която беседвахме - обичая на кукерите. Преди да завършим тържеството с лакомства чухме и коледни пожелания, стихотворения и песни, изпълнени от самите ученици.
Победителките в първото състезание "Най-впечатляващо представяне на роман" са: Мария Андонова - 1. място, Айлин Дрикова - 2. място, Мартина Синапова - 3. място, Ангелина Кривонозова и Дими Благоева - 4. място. За осъществяването на тази дейност библиотеката закупи 52 нови романа за тийнейджъри. Ученичките изготвиха чудесни презентации по тях.
Във втората дейност Коледна работилница "Уча и творя" се включиха повече от 50 деца. Те в продължение на 1 месец и половина идваха всеки ден в библиотека и творяха коледни украси. Бяха изработени над 180 играчки от хартия, които бяха изложени във витрината в центъра на града ни. Част от играчките бяха подарени на учениците от ПУ "Д-р Петър Берон" и децата от Дневния център за деца с увреждания "Св. Стилян".
В третата дейност: конкурс за есе на тема "Моята Коледа" наградени бяха: Лиляна Пелева - 1. място, Гергана Благоева - 2. място, Христина Гагова - 3. място. Специалната награда за най-емоционално представяне на празника получи Михаела Митева. Награда получи и Василена Зайкова за стихотворението си "Коледна звезда".
Щастливите усмивки на лицата на учениците и веселото им настроение през тези три месеца: октомври, ноември и декември, говори за успешно сближаване на етническите общности чрез съвместно творчество в мултикултурна среда, различна от учебната - читалищната библиотека!
Анна Митева, библиотекар

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола