Велинград - online - За първи път на Йордановден хоро във водите на Клептуза 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

За първи път на Йордановден хоро във водите на Клептуза
Публикувано 2017-01-10 11:44:17 от Темпо

Отбелязването на големия християнски празник Богоявление на 6 януари 2017 г. във Велинград ще се запомни с това, че за първи път в ледените води на Клептуза бе изиграно мъжко хоро. След края на светата Богоявленска литургия в църквата “Св. вмчк Георги” в кв. Чепино група богомолци, следвайки традицията за Йордановден, се отправи с литийно шествие към езерото Клептуза. Въпреки непрекъснатия снеговалеж там вече чакаха стотици хора, сред които беше и кметът Костадин Коев. В очакване бяха и седем млади мъже, които се подгряваха с червено вино, готвейки се да скочат във водата.
Отец Ангел отслужи водосвет и благослови присъстващите с празника, преди да хвърли разпятието в езерото.
За първи път на Кръщение Господне в студените клептузки води, подобно на традицията в Калофер, се изви хоро. С националния трибагреник в ръце и под звуците на народна музика седемте млади мъже се прегърнаха и се радваха заедно за поредния успех на 24-годишния Димитър Джальов. Той вече за трети път се оказа най-бърз и съобразителен на езерото Клептуза и пръв стигна до кръста. Митко има и още три успеха с хващането на кръста на Централния минерален плаж в кв. Лъджене, което го прави един от най-успешните участници в този православен християнски ритуал - общо 6 пъти се е оказвал най-бърз и най-подготвен.
Много хора се събраха и на плажа “Терма” в кв. Каменица, където бе осигурена греяна ракия и вино за всички присъстващи. Отец Антон от храма “Света Троица” хвърли кръста, за който скочиха 8 млади мъже (единият от тях с дрехи и с маратонки!) Плувецът от ПК “Белмекен” Стоян Добчев извади кръста и получи благодарности и пожелания от дошите на ритуала.
В кв. Лъджене също имаше литийно шествие от църквата “Успение Богородично” до Централния минерален плаж, водено от отец Иван. В присъствието на много хора в прозрачните води на големия басейн за кръста се хвърлиха само трима мъже. Късметът се усмихна на Николай Даскалов, който хваща кръста вече за трети път. Той сподели, че 2016 г. е била трудна и затова е решила да скочи за здраве. Хванал е кръста и през 2011 и 2012 година.
След края на ритуалите свещениците поръсиха хората със светена вода и благословиха всички за празника с пожелание да бъдат живи и здрави през цялата година.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води