Велинград - online - Поглед назад и поглед напред 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости "ГЕРГЕВАНА"


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, January 22
· Велинград ще бъде домакин на Национален туристически поход на жените
Tuesday, January 15
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 15.01.19
· Общината отново иска спасителен заем от държавата
· Детска градина остана на студено в края на водопровод “Власа”
· ОБСЪЖДАМЕ КЛЕПТУЗА: „Клептуза“ – утопия, химера или „да се усвоят едни пари“?
· ОБСЪЖДАМЕ КЛЕПТУЗА: Клептуза няма нужда от нова визия, а от добро управление
· ОБСЪЖДАМЕ КЛЕПТУЗА: Проектът за Клептуза трябва да подчертава природния феномен
· НПМ “Шипка-Бузлуджа” гостува с изложба за опълченеца Стефан Кисов
· КРИМИ ХРОНИКА 15.01.19
· На 21 януари празнуваме Бабинден
· Учредяват младежки и детски клуб към ТД “Юндола”
· Малки обяви: 15.01.19
· С багер и помпи откриха кръста в река Мътница в Костандово
· Дарители от цялата страна стоплиха момчетата от ВУИ - Ракитово
· Общината награди спортистите на 2018 година
· ПК „Белмекен“ излъчи ТОП 10
· „Чепинец” започва подготовка на 20 януари
Tuesday, January 08
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 08.11.19
· Дрогиран и избягал причиниха тежка катастрофа в центъра на Юндола
· 11 скочиха за кръста в Клептуза, 6 в Лъджене, само 1 в Каменица

Поглед назад и поглед напред
Публикувано 2017-01-10 11:46:33 от Темпо

Преди една година “Темпо” прогнозира какви ще бъдат най-горещите теми за Велинград през 2016 г. Посочихме: минералните води, състоянието на водопроводите, волфрамовата мина, реституираните паркове и бъдещия околовръстен път. Събитията през изминалата 2016 потвърдиха, че във всяка от изброените сфери имаше проблеми и новини. Нека припомним какви решения търсиха и (не) намериха управниците на общината:

МИНЕРАЛНИТЕ ВОДИ: ИНТЕРЕСИ ОТМЕНИХА МОРАТОРИУМА
В края на януари 2016 г. нарочно избрана от Общинския съвет комисия трябваше да докладва какво е състоянието на водопроводната мрежа, сондажите и дебитите на минералните извори от находищата Каменица и Драгиново, които общината стопанисва от 2011 г. Тъй като докладът се забави, през февруари съветниците обявиха временен мораториум за разрешителни за ползване на минерални води. Решението намали високите градуси на обществено напрежение, особено в кв. Каменица, свързано с опасенията, че вече са раздадени големи количества вода от Власа и Мизинка и няма да остане минерална вода за обществени нужди. Мораториумът обаче се оказа наистина временен, защото през юни Общинският съвет отмени забраната за нови разрешителни за водовземане от сондаж Мизинка и раздаването на вода на неслучайни фирми продължи. В случая натежаха множеството интереси, свързани с горещите минерални води от находище Каменица - и от страна на бизнеса, и от страна на общински съветници.
Прегледът на състоянието на водопроводната мрежа за минерална вода потвърди това, което се знае от години: критично лошо състояние на мрежата, широки възможности за кражба на вода, остра нужда от спешни ремонти. В края на 2016 г. общината кандидатства по новата програма “Минерални води” на Министерството на околната среда и водите с проекти за рехабилитация и ремонт на сондаж “Власа” и за изграждане на нов водопровод “Власа” от сондажа в кв. Каменица до детска градина “Фантазия” в кв. Лъджене. Ясно е, че през 2017 г. горещата минерална вода от находище Каменица ще продължи да бъде горещ проблем за Велинград.
ВОДОПРОВОДИТЕ: АВАРИИ, БЕЗВОДИЕ, СТРАТЕГИЯ
Помните ли как започна 2016 г. за Каменица - дни и седмици липса на вода заради ремонта на булевард “Съединение”. Ремонтът приключи, но проблемите с честото спиране на водата продължиха. Потвърди се прогнозата, че най-критичната точка за водоснабдяването през 2016 г. ще бъде пострадалият от мартенския снежен катаклизъм през 2015 г. водопровод “Водев чарк”. Към последиците от аварията се насложиха проблеми с изградените ВЕЦ-ове и се стигна до изключително тежката ситуацията преди Великден, когато Каменица, част от Чепино и Драгиново останаха дни наред без вода. Каменчани започнаха да събират подписка, а общината и общинското дружество “ВКТВ” обединиха усилията си и през юли предложиха Стратегия за подобряване на водоснабдяването. Стратегията набелязва конкретни мерки, някои от които са били забавени от предишните управници не с години, а с десетилетия. Свършената работа по изграждане на нови водоеми и ремонт на същестуващи, по подмяна на водопроводната мрежа в най-често авариращите участъци, по почистване на водохващанията започна да дава положителни резултати. Но жителите на най-засегнатите от безводието райони с право искат много по-мащабни ремонти и мерки и през 2017 г. гражданският натиск за решаване на тежките проблеми с водоснабдяването ще продължи.
МИНАТА: ЗАТИШИЕ ПРЕД БУРЯ
През февруари 2016 г. фирмата-концесионер “Ресурс-1” ЕООД, която има намерения за изграждане на мина за добив на волфрамови руди в местността Грънчарица край Кръстава, представи в Регионалната инспекция по околната среда и водите - Пазарджик поискания нов доклад във връзка с процедурата по ОВОС (оценка на въздействието върху околната среда).
През март зам.-председателят на ГЕРБ и председател на парламентарната група на управляващата партия Цветан Цветанов на мащабна среща с велинградчани даде политически гаранции, че Велинград ще бъде курорт без рудодобив.
През май, точно преди очакваното заседание на Експертния екологичен съвет, от Регионалната здравна инспекция - Пазарджик стопираха процедурата с искане за експертни становища дали добивът на волфрам крие рискове за здравето на хората - проблем, многократно поставян от граждани и специалисти по време на всички обществени обсъждания, но дотогава пренебрегван от държавните институции и експерти.
През юли РИОСВ - Пазарджик обяви, че спира административното производство по ОВОС до издаване на индивидуален административен акт от Басейнова дирекция “Източнобеломорски район” за учредяване на санитарно-охранителни зони около речни водохващания на реките Грънчарица и Малка река, използвани за питейно-битово водоснабдяване на Велинград. Съгласно представения от “ВКТВ” ЕООД - Велинград проект за санитарно-охранителни зони, първи пояс - около речното водохващане Грънчарица и втори пояс - около речните водохващания, попадат в площта на инвестиционното предложение “Добив и преработка на волфрамсъдържащи руди от находище “Грънчарица Център”.
Решението на РИОСВ бе обжалвано от “Ресурс-1” по съдебен ред и през октомври 2016 г. фирмата-концесионер спечели делото в Административен съд - Пазарджик. През 2017 г. ще очакваме тежката дума на върховните съдии - от тяхното решение ще зависи как ще продължи одисеята с волфрамовата мина.
РЕСТИТУИРАНИТЕ ПАРКОВЕ: МОРАЛЕН И МАТЕРИАЛЕН КАЗУС
На сесията си през февруари 2016 г. Общински съвет - Велинград взе историческо решение за отчуждаване на частни имота, които са били реституирани по законов ред, но са отредени за паркове и зелени площи. Възможността за такова отчуждаване е заложена в Закона за устройство на територията, като общината трябва да изкупи отчуждените земи на справедлива пазарна цена - в случая за около 60 декара общината определи обезщетения в размер общо на 700 000 лева. Съветниците, които подкрепиха предложението, се аргументираха с нуждата от запазване на парковете във Велинград, а тези, които бяха против, го обявиха за нова национализация. Скандалното беше, че от предложените общо 30 частни имота съветниците решиха да не бъде отчуждаван само един - на колегата им съветник Александър Даскалов. Така олекнаха и решенията, и авторитетът на новия местен парламент. Голяма част от собствениците на 29-те отчуждени имота оспориха решенията на Общинския съвет в съда. Излезлите до момента съдебни решения са единодушни: решенията са незаконосъобразни, защото Общинският съвет е иззел правомощията на кмета на общината да отчуждава частни имоти. При обсъжданията главният архитект Тодор Енев каза, че “Истината е в чукчето на съдията” - тази истина ще продължи да излиза и през 2017 г., а каква сума за съдебни разходи и присъди ще плати общината ще сборуваме в края на годината.
ОКОЛОВРЪСТНИЯТ ПЪТ: ПЛАНЪТ Е ГОТОВ, ТЪРСИ СЕ ФИНАНСИРАНЕ
През 2016 г. общината направи важни стъпки за решаване на един важен за Велинград проблем - трасе за нов околовръстен път, което да изведе поне част от трафика на големите камиони от центъра на курорта. Идеята не е нова и по нея бе работено активно и през предишните години. През октомври 2016 г. Общинският съвет одобри подробен устройствен план на трасето с обща дължина 17 километра и 200 метра, което ще бъде третокласна пътна мрежа с широчина 9 метра. Планираният нов път започва от разклона за село Абланица на пътя Велинград - Сърница, следва съществуващия път за Абланица и след това преминава по новопроектирано трасе през горски и селскостопански територии в землището на селата Абланица и Пашови. Пътят стига до разклона за село Аврамово, където прави връзка с пътя Аврамово - Рохлева - Бирково - Кръстава. След успешната процедура по проектирането обаче идва ред на нелеката процедура с осигуряване на финансиране - задача в дневния ред на 2017 г.
За Велинград новата година носи още стари-нови задачи. Да хвърлим поглед напред и да откроим две от горещите теми на 2017:
ЦЕНТЪРЪТ: КРАЙНО ВРЕМЕ Е ЗА НОВА ВИЗИЯ
През 2017 г. трябва да бъде изпълнен спечеленият през 2015 г. проект “Нова визия на централна градска част, местата за отдих, ремонт и реконструкция на улична мрежа в град Велинград” по Оперативна програма “Региони в растеж”. Поръчката за строително-монтажни работи по проекта възлиза на 3 830 289 лева и включва цялостен ремонт на централния площад от ул. "Юндолска" до ДГС "Алабак" и от ул. "Св. Св. Кирил и Методий", както и от фонтаните до старата сграда на общината. Обществената поръчка за избор на изпълнител трябваше да се проведе на 28 ноември 2016 г., но процедурата не започна, защото една от фирмите-участници подаде жалба в Комисията за защита на конкуренцията. Забавянето никак не е маловажно, защото може да се окаже, че ремонтните дейности ще трябва да започнат и продължат през най-активните за туризма летни месеци. Велинградчани и туристите вече имат горчив опит от предишни мащабни проекти като ремонтите на централните улици “Стамболийски” и “Юндола” и булевард “Съединение” през летния сезон. Но пък е абсолютно безспорно, че централната градска част на Велинград не бива повече да изглежда като в момента! Така че пак ще трябва да преглътнем трудности, загуби и неволи в името на новата визия на площад “Фонтаните” и зоната около него. В тази зона е и недовършената сграда на Културния дом - още една задача с доволно много неизвестни, която ще бъде на вниманието на общинската управа през 2017 г.
КЛЕПТУЗА: ЕМБЛЕМА НА ЧАСТЕН ИЛИ ОБЩЕСТВЕН ИНТЕРЕС?
Казаното за центъра в пълна сила важи и за Клептуза - емблемата на Велинград не бива повече да изглежда като в момента! През изминалата 2016 г. на Клептуза не се случи нищо от онова, което искат повечето велинградчани - общината да стане истинският стопанин на парка и езерата, те да бъдат чисти и красиви и да предлагат отмора и атракции за посетителите. Кметът Костадин Коев обяви, че решения за Клептуза ще се търсят след края на летния туристически сезон на 2016 г. През 2017 г. е крайно време такива решения не само да бъдат търсени, а и намерени, защото на Клептуза от години съществуват множество заметени под килима проблеми. Предстои да видим дали общината ще се върне към проектите, подадени в рамките на конкурса от 2014 година или ще предложи нови идеи. Велинградчани искат не да се срамуват, а да се гордеят с Клептуза, така че очакват промени. И тук е мястото за голямо “НО”: но такива промени, които поставят на първо място обществения, а не частните интереси.
Всички изброени дотук градски теми са натоварени с дългогодишна история и е обяснимо защо жителите на Велинград вече искат не само обещания, а реални действия. Вече много пъти сменяме годината в календара, но старите проблеми си стоят. Велинград има дадености и шанс да тръгне напред, но след като се разчистят поне част от тях. Дали това ще се случи през 2017 година?
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2019-01-23 20:39:28
Топл. индекс 3.61°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1105 215

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 93.98 %
PM 2.5 µg/m3 88.05
PM 10 µg/m3 216.72

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Barocamera - Hyperbarica