Велинград - online - Колекционерът на температури 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Колекционерът на температури
Публикувано 2017-01-17 10:09:33 от Темпо

Ако ви интересува каква е била температурата във Велинград във всеки един ден от последните 34 години, може и да не успете да намерите такава информация дори от всезнаещия Гугъл. Но можете да попитате нашия съграждани Димитър Шулев, който от 1982 година мери температурата в делник и празник. Всички данни са старателно записани в дебела тетрадка и лесно може да бъде решен всеки спор какво е било времето на Коледа или на Великден през която и да е от изминалите 34 години.

“Това ми е мое собствено хоби. Работех във Военния санаториум, където измервахме температурата и влажността и вписвахме в служебен дневник. В един момент реших и започнах да измервам температурата всяка сутрин в 6 часа и а обед в 12 часа. Взех една дебела деловодна книга и започнах да пиша”, разказва Димитър Шулев.
Преди 2-3 години дебелата книга е изписана и започва да записва данните на листове, които събира в папки по години. Но сега се връща към старата система и преписва листовете в нова тетрадка.
Наред с данните от всекидневните измервания Димитър Шулев прави и графики за средната минимална и максимална температура за всеки месец през годините. Мери със спиртен термометър, поставен на едно и също място на къщата му. Изчислява през които месеци и години е валял най-много сняг. Самоук е, а интерес към работата му преди години е проявил учителят Никола Колев, който също години наред събира данни за климата във Велинград.
Понеже през последните дни времето е най-важната тема и ни заливат прогнози за нечуван студ и сняг, питаме Димитър Шулев какво сочат неговите данни за температурите и снега по нашите географски ширини. “Няма драстична промяна на климата!”, категоричен е той. Температурите във Велинград се движат общо взето в едни и същи граници според сезона. Имало е години с много ниски стойности - до минус 20 и минус 22 градуса през зимата, имало е лета с 38 градуса. Но не може да се твърди, че зимата на 2017 година е най-студената или най-снеговитата, защото данните показват друго. През изтеклата мразовита седмица Димитър Шулев е измерил най-ниска температура сутринта на 11 януари - минус 15 градуса, като в районите около реките във Велинград тя е била с 1-2 градуса по-ниска.
Хората имат какви ли не хобита и колекционират какви ли не предмети. Велинградчанинът Димитър Шулев има уникална колекция от данни за температурата в нашия град! Интерес към неговите занимания проявява внучката, която може би ще продължи да попълва тетрадките на своя дядо. А в тях е събрано истинско богатство от информация, събирана ден по ден в продължение на 34 години.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай