Велинград - online - Колекционерът на температури 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, October 16
· Успехи на младата плувна смяна на ПК “Белмекен”
· Още една стъпка към бъдещето
Tuesday, October 09
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 09.10.18
· Общината ще се отоплява на пелети
· Кметът прави срещи в трите квартала
· ПРАВО НА ОТГОВОР: Полагаме максимални усилия за решаване на натрупаните проблеми
· Депутати от БСП представиха Визия за България
· Ремонтите за нова визия в Каменица – до Коледа
· Поръчката за нов скенер започва от начало
· В памет на героите от Балканската война
· След съдебно решение вписаха новото ръководство на НЧ “Отец Паисий-1893”
· Предизвикателството „Камино”
· ЦСОП – Велинград - една година по-късно
· Отсечените дървета заслужават втори шанс
· Малки обяви: 09.10.18
· Творческият сезон започна с награди
· Читалището – място за среща на пазители и традиции
· Обичам те, Велинград!
· ПГИТ “Ал. Константинов” стана училище-посланик на ЕП
· “Атлас” спечели пълен комплект медали за Купа “Велинград”

Колекционерът на температури
Публикувано 2017-01-17 10:09:33 от Темпо

Ако ви интересува каква е била температурата във Велинград във всеки един ден от последните 34 години, може и да не успете да намерите такава информация дори от всезнаещия Гугъл. Но можете да попитате нашия съграждани Димитър Шулев, който от 1982 година мери температурата в делник и празник. Всички данни са старателно записани в дебела тетрадка и лесно може да бъде решен всеки спор какво е било времето на Коледа или на Великден през която и да е от изминалите 34 години.

“Това ми е мое собствено хоби. Работех във Военния санаториум, където измервахме температурата и влажността и вписвахме в служебен дневник. В един момент реших и започнах да измервам температурата всяка сутрин в 6 часа и а обед в 12 часа. Взех една дебела деловодна книга и започнах да пиша”, разказва Димитър Шулев.
Преди 2-3 години дебелата книга е изписана и започва да записва данните на листове, които събира в папки по години. Но сега се връща към старата система и преписва листовете в нова тетрадка.
Наред с данните от всекидневните измервания Димитър Шулев прави и графики за средната минимална и максимална температура за всеки месец през годините. Мери със спиртен термометър, поставен на едно и също място на къщата му. Изчислява през които месеци и години е валял най-много сняг. Самоук е, а интерес към работата му преди години е проявил учителят Никола Колев, който също години наред събира данни за климата във Велинград.
Понеже през последните дни времето е най-важната тема и ни заливат прогнози за нечуван студ и сняг, питаме Димитър Шулев какво сочат неговите данни за температурите и снега по нашите географски ширини. “Няма драстична промяна на климата!”, категоричен е той. Температурите във Велинград се движат общо взето в едни и същи граници според сезона. Имало е години с много ниски стойности - до минус 20 и минус 22 градуса през зимата, имало е лета с 38 градуса. Но не може да се твърди, че зимата на 2017 година е най-студената или най-снеговитата, защото данните показват друго. През изтеклата мразовита седмица Димитър Шулев е измерил най-ниска температура сутринта на 11 януари - минус 15 градуса, като в районите около реките във Велинград тя е била с 1-2 градуса по-ниска.
Хората имат какви ли не хобита и колекционират какви ли не предмети. Велинградчанинът Димитър Шулев има уникална колекция от данни за температурата в нашия град! Интерес към неговите занимания проявява внучката, която може би ще продължи да попълва тетрадките на своя дядо. А в тях е събрано истинско богатство от информация, събирана ден по ден в продължение на 34 години.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград


Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води