Велинград - online - Да си майка е призвание, а да си баба е звание 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Да си майка е призвание, а да си баба е звание
Публикувано 2017-01-17 10:10:54 от Темпо

Всички, които са носителки на това звание в Ракитовска община, ще го отпразнуват подобаващо на 21 януари 2017 г. През изминалата година в град Ракитово са родени 96 деца: 49 момиченца и 47 момченца. В село Дорково са 21 - 11 момичета и 120 момченца, а в град Костандово са 38 - 22 момиченцаа и 16 момченца. Първото ракитовско бебе за новата година, родено в 14.51 часа на 1 януари 2017 г. в пловдивска клиника с помощта на д-р Симеонов, е Неда Христова Попчева.

Това е статистиката. А зад нея стоят щастливи родители и най-вече баби. Да си дочакаш бабинче в нашия край е върховно щастие. Видях го в очите на младата баба Соня Сестримска, от която чух и думите, послужили за заглавие на този материал.
“Преживяването да видиш детето на детето си е необяснимо. Плакахме от щастие с дядо Митко и даже не попитахме за името”, споделя Соня. Малчуганът по традиция наследява трите имета на дядо си -Димитър Йохан Сестримски. Емоцията продължава: “Имала съм много щастливи мигове: раждането на моите деца, абитуриентски балове, сватби, но това беше неописуемо преживяване. Дадох си сметка, че за една усмивка на малкото съкровище съм готова на всичко. И разбрах истината, че родителите възпитават, а бабите и дядовците обичат и угаждат. И съм готова за тази роля.”
Младата баба ми показва снимки на сина си като малък и на неговия син. Приличат си и това изпълва Соня с умиление: “Аз съм щастлив човек. Надявам се внукът ми да бъде също много щастлив, защото има обичта и грижата на майка си Мариета, баща си Йохан, две баби, двама дядовци, четири прабаби и четирима прадядовци!” Тя пожелава на всички бабинчета и на техните роднини здраве, разбирателство и успехи в начинанията. Тяхното внуче няма да е в Ракитово на Бабинден, но с дядо Митко ще бъдат в София, където ще изпълнят всички ритуали за празника, за да пребъде традицията, носеща послание за здраве, приемственост и вяра.
В очакване на празника е и щастливата майка на бабинчето Васил Георгиев Бозаджийски - Веска. То също носи трите имена на дядо си. Семейството на Веска ще спази традицията на Бабинден. За нея това е не само ритуал, а и послание за запазване на българщината. Едната им баба е на гурбет, но другата гордо ще защити званието.
На всички, носещи почетното звание “баба”, пожелаваме здраве, пълни къщи с деца, весели хора, на устата - цип, на краката - кънки, за да има разбирателство в семействата. Празникът в Ракитовo е на 21 януари от 10.30 часа в читалище “Будилник”. Настроението ще вдигат бабите под ръководството на маестро Никола Янев, ще пее Гергана Благоева, ще има скечове, много смях и най-хубавите пожелания за бабинчетата и техните баби.
Невена Павлова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води