Велинград - online - Да си майка е призвание, а да си баба е звание 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, October 02
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 02.10.18
· „Синята зона не ни е читава“
· Каменчани все по-гневни заради водата
· Ново обществено обсъждане ще решава бъдещето на Клептуза
· ПРЯКА РЕЧ: Спрете срамното решение за Клептуза
· Според министъра на земеделието няма нарушения в защитена местност “Клептуза”
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 27.09.18
· Жалба по лято и още нещо
· Не на тормоза и агресията в училище
· Туризмът има нужда от кадри, кадрите имат нужда от подкрепа
· Малки обяви: 02.10.18
· А родителите не дойдоха
· ПРЯКА РЕЧ: Неспазени ангажименти
· „Песента ни свързва“
· Когато водното спасяване е призвание
· На 6 октомври стартира планинският полумаратон Ремово-Блатца-Ракитово
· Обновен салон в Деня на спорта
· „Чепинец” не успя да победи у дома
Tuesday, September 25
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 25.09.18
· Нови идеи за Клептуза: парк с водни атракции и без търговия

Да си майка е призвание, а да си баба е звание
Публикувано 2017-01-17 10:10:54 от Темпо

Всички, които са носителки на това звание в Ракитовска община, ще го отпразнуват подобаващо на 21 януари 2017 г. През изминалата година в град Ракитово са родени 96 деца: 49 момиченца и 47 момченца. В село Дорково са 21 - 11 момичета и 120 момченца, а в град Костандово са 38 - 22 момиченцаа и 16 момченца. Първото ракитовско бебе за новата година, родено в 14.51 часа на 1 януари 2017 г. в пловдивска клиника с помощта на д-р Симеонов, е Неда Христова Попчева.

Това е статистиката. А зад нея стоят щастливи родители и най-вече баби. Да си дочакаш бабинче в нашия край е върховно щастие. Видях го в очите на младата баба Соня Сестримска, от която чух и думите, послужили за заглавие на този материал.
“Преживяването да видиш детето на детето си е необяснимо. Плакахме от щастие с дядо Митко и даже не попитахме за името”, споделя Соня. Малчуганът по традиция наследява трите имета на дядо си -Димитър Йохан Сестримски. Емоцията продължава: “Имала съм много щастливи мигове: раждането на моите деца, абитуриентски балове, сватби, но това беше неописуемо преживяване. Дадох си сметка, че за една усмивка на малкото съкровище съм готова на всичко. И разбрах истината, че родителите възпитават, а бабите и дядовците обичат и угаждат. И съм готова за тази роля.”
Младата баба ми показва снимки на сина си като малък и на неговия син. Приличат си и това изпълва Соня с умиление: “Аз съм щастлив човек. Надявам се внукът ми да бъде също много щастлив, защото има обичта и грижата на майка си Мариета, баща си Йохан, две баби, двама дядовци, четири прабаби и четирима прадядовци!” Тя пожелава на всички бабинчета и на техните роднини здраве, разбирателство и успехи в начинанията. Тяхното внуче няма да е в Ракитово на Бабинден, но с дядо Митко ще бъдат в София, където ще изпълнят всички ритуали за празника, за да пребъде традицията, носеща послание за здраве, приемственост и вяра.
В очакване на празника е и щастливата майка на бабинчето Васил Георгиев Бозаджийски - Веска. То също носи трите имена на дядо си. Семейството на Веска ще спази традицията на Бабинден. За нея това е не само ритуал, а и послание за запазване на българщината. Едната им баба е на гурбет, но другата гордо ще защити званието.
На всички, носещи почетното звание “баба”, пожелаваме здраве, пълни къщи с деца, весели хора, на устата - цип, на краката - кънки, за да има разбирателство в семействата. Празникът в Ракитовo е на 21 януари от 10.30 часа в читалище “Будилник”. Настроението ще вдигат бабите под ръководството на маестро Никола Янев, ще пее Гергана Благоева, ще има скечове, много смях и най-хубавите пожелания за бабинчетата и техните баби.
Невена Павлова

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай