Велинград - online - Защо Стралджа да може, а ние не? 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Защо Стралджа да може, а ние не?
Публикувано 2017-01-17 10:11:50 от Темпо

На страниците на в. “Темпо” многократно е поставяна темата за ефективното използване на големите количества гореща минерална вода за отопление на обществи сгради. Още повече, че от март 2011 г. няколко от големите сондажи на такава вода (“Власа” и “Мизинка” от находище “Каменица” и находище “Драгиново”) бяха предоставени от държавата за ползване и стопанисване от Община Велинград.
Но за повече от 5 години стопанисване на тези извори не видяхме никакви опити от страна на кметските екипи и на Общинските съвети да предприемат някакви конкретни действия или инициативи за използване на топлата вода в интерес на обществото. Но видяхме как с лекота различни количества от дебита на тази вода се раздаде за ползване на частни хотели и къщи за гости. Това не е лошо за развитие на частния бизнес, но къде е общественият интерес? Все пак това природно богатство е за всички, а не да се ползва само от частни фирми, както е в момента!
И докато във Велинград времето тече, а с него изтича в каналите и много неизползвана топла вода, на други места в страната не бездействат, а сериозно работят. Не търсят оправдания и не говорят празни приказки, а действат в интерес на много хора! В Стралджа приключи изграждането на централна система за отопление с термална вода. Към нея за отопление са включени две училища, две детски градини и обществени сгради с термална вода от местен източник. Дебитът от сондажа, който ще се използва за отопление, е 6,5 литра в секунда при температура на водата 78 градуса. Във Велинград имахме много по-голям дебит и с по-висока температура на водата! Цялата отоплителна система ще струва малко под 1 милион лева, а средствата по този проект са предоставени по Програмата за енергийна ефективност и възобновяема енергия от финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Направи ли опит нашата община за изминалите 5 години и половина, през които стопанисва находищата, да изработи такъв проект и да участва за одобрение и финансиране?
С пускането в действие на централната геотермална система в Стралджа средствата за отопление ще бъдат съкратени с около 70 на сто и ще се намалят вредните емисии във въздуха. Защо в Стралджа може, а във Велинград не?
Георги Дишлянов

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води