Велинград - online - Международната награда на херцога на Единбург дойде и в Ракитово 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Международната награда на херцога на Единбург дойде и в Ракитово
Публикувано 2017-01-24 09:49:43 от Темпо

На 10 януари 2017 г. във Военния клуб в София за трета поредна година бяха връчени бронзови значки на младежи от България. Това е финалът на постигане на първата степен от Международната награда на херцога на Единбург, която е учредена преди 60 години във Великобритания. Днес носители на бронзови, сребърни и златни нива са над 8 милиона младежи от 14 до 24 години от над 140 страни по света. България се включва в Наградата през 2014 г. През изминалите 3 години фондация “Международна награда на херцога на Единбург - България” подготвя и обучава лидери, създава мрежа от центрове в 14 града от страната, а през последната 2016 г. подкрепя усилията на над 350 младежи за спечелването на първото бронзово ниво.

Наградата е програма за личностно развитие на младите хора в глобализиращия се свят. Тя не поставя ограничения. Достатъчно е да си на възраст от 14 до 24 години. Младежите трябва сами да определят от какво имат нужда и сами да си поставят цели, които искат да постигнат. Постиженията са в 3 направления: доброволчество; умения; физическа активност. Има три нива, които могат да бъдат постигнати: бронзово, сребърно и златно.
Веднага след учредяването на фондация “Международна награда на херцога на Единбург - България” нейният директор Любомира Велчева посещава Възпитателното училище интернат и Община Ракитово. Директорът на ВУИ Георги Янушев и тогавашният кмет Любомир Петков дават зелена светлина за старта на наградата в Ракитово. Разработен е първият специализиран проект, наречен “Наградата възможна”. Постепенно се оформя ядро от 11-12 момчета, които упорстват и не се отказват. Половината от тях през юни 2016 г. организират и провеждат сами за два дни приключенско пътуване в планината. Маршрутът е ходене по туристически пътеки през местност Цигов чарк до ловно-рибарската хижа в местност Костандовски алчаг (където бивакуват на палатки), през местност Селци до с. Дорково. За да се осигури това приключенско пътуване за ментор и инструктор е ангажиран планинският водач от Ракитово Стойчо Зарев. От Наградата са осигурени раници, спални чували, компаси и карти. Момчетата, които успяват да осъществят това приключенско пътуване и да покрият изискванията за бронзово ниво са: Васил Козаров, Симеон Велков, Мехмед Чакъров, Христос Тодоров, Синан Басриев и Исмаил Мюмюн.
През тази година 70 младежи от 14 града в България са покрили изискванията за бронзово ниво. Шестима от тях, което е около 10%, са от ВУИ - Ракитово.Те получават значките си лично от президента Плевналиев и от посланик Ема Хопкинс. Награждаването завършва с коктейл, снимки и запознанства. Веднага след връчването на бронзовите значки стартира нов проект. Целта е до 30 юни 2017 г. да се подготви нова група от ВУИ, която да се бори за постигане на бронзово ниво, а вече наградените 6-ма “бронзови” да се борят за сребро.
Христос Тодоров - Х клас, Свилен Топчиев - учител

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай