Велинград - online - Шестото “Пролетно хоро” ще се завърти на Орището в Каменица 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 25
· Ветераните защитиха честта на велинградската плувна школа
· „Чепинец” с четвърта поредна победа
· ФК ”Чепинец” отново само с детски отбор и без юноши!
Wednesday, September 19
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 181.09.18
· Ще има ли достатъчно дърва за огрев?
· Учебната година започва нормално и с повече първокласници
· Единна Европа може да се справи с всички проблеми
· Дипломати проведоха работна среща във Велинград
· ВОМР с подкрепата на ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА „Развитие на човешките ресурси” 2014 –
· Започват обществените поръчки за ремонт на ул. „Тошо Стайков“ и „Вела Пеева“
· Общината осъдена да плати 29 990 лева на адвокат на “Еkо Титан”
· В Грашево Цв. Цветанов обеща ремонт на пътя
· Кметът предлага солидарен фонд за лечение
· Изхвърлят ли се отпадъци в уж закритото сметище?
· Нерегламентираните сметища – омагьосан кръг без изход
· Със 72 500 лева ще информират по проекта за инсталации за боклука
· Почти половината учители ще се пенсионират в близките 10 години
· Малки обяви: 18.09.18
· Бирково
· Добър пример от община Сливен

Шестото “Пролетно хоро” ще се завърти на Орището в Каменица
Публикувано 2017-01-24 10:05:20 от Темпо

“Тъпан задумка, време дойде! И се засуетиха и млади, и стари. Нови дрехи сложиха, за ръце се хванаха, с хоро за хоро тръгнаха. На "Орището" най-старите родове празник празнуват, сгледа гледат, кой от кой по-игрив, кой от кой по-певец и по- хубавец. На "Орището" хорото е голямо и много катове има.”

Няма велинградчанин, който да не е слушал разказите на своите баби и дядовци за празниците, когато големи хора събирали близки, роднини и приятели на площада в Каменица - “на Орището”. Във всеки дом някъде грижливо прибрана стои една ръчно извезана памучна риза, тъкана престилка, стар калпак или елек, пазещи спомените и доказващи, че са истински и реални, а не просто интересно разказани приказки. Предстоящото шестото издание на националния фестивал “Пролетно хоро” си поставя за цел да извади носиите от раклите и да разкаже още веднъж историите за голямото празнично хоро на Орището, за старите местни родове, славели се със своите кръшни игроорци, майстори музиканти и гласовити певци.
Сдружение “Пролетно хоро” с председател Иван Пешерски, което преди 6 години създаде фестивала, през 2017 г. иска да съживи традицията за хоро на Орището, да я покаже и представи пред стотиците участници от цяла България. За пролетното хоро няма по-подходящо място от площада на кв. Каменица - в близост до най-стария храм в Чепинското корито, до историята, която събира и пази Историческия музей, заобиколени от горещите извори на Власа. “Точно на това място велинградчани ще покажем, че традицията е жива, че градът ни гледа напред, но се гордее със своето наследство, че любовта към фолклора и българските хора я има и тя има своите последователи. С участието на местни фолклорни групи ще покажем на публиката богатството на нашия фолклор, ще пресъздадем празничното настроение, което създава хорото, емоцията, която то носи и усещането за общност, за подкрепа. За всички гости това ще е един нагледен урок по история и краезнание”, казва г-н Пещерски.
Националният фестивал ”Пролетно хоро” вече има своето заслужено мято в програмата за фестивали и събори на Министерство на културата. Предстоящото шесто издание получи подкрепа и популяризиране от Европейската асоциация на фолклорните фестивали - ЕАФФ. В културния календар на Велинград няма толкова мащабно и атрактивно събитие с над 1500 участници и гости от цялата страна. За изминалите пет години фестивалът се разрасна и успя да се утвърди като интересен и предпочитан от десетките съществуващи в страната танцови школи, клубове и любителски състави. В първото издание при участие на едва 6 клуба, фестивалът набира скорост и през 2016 г. броят на участниците и гостите надхвърли 1500 от над 35 клуба. В третото му издание бе поставен рекорд - завъртя най-голямото фестивално хоро от 220 танцьори от столичния танцов клуб “Еремия”. Четвъртото издание на “Пролетно хоро” премина под мотото “Да се вее българското знаме”, като благодарение на партньори сдружението успя да закупи и да подари на всички клубове българския флаг. Петото юбилейно издание на фестивала мина под мотото “Да прегърнем Велинград с хоро”. То ще се запомни с мащабното фолклорно парад-дефиле, което е запазена марка на събитието, и за първи път бе заснето с дрон.
Шестият национален фестивал “Пролетно хоро” ще се проведе на 18 март 2017 г. - броени дни преди настъпването на пролетта. И както всяка година земята се събужда от зимен сън, така силната енергия на българското хоро ще даде нов живот на българското фолклорно наследство във Велинград.
Темпо

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай