Велинград - online - Шестото “Пролетно хоро” ще се завърти на Орището в Каменица 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Шестото “Пролетно хоро” ще се завърти на Орището в Каменица
Публикувано 2017-01-24 10:05:20 от Темпо

“Тъпан задумка, време дойде! И се засуетиха и млади, и стари. Нови дрехи сложиха, за ръце се хванаха, с хоро за хоро тръгнаха. На "Орището" най-старите родове празник празнуват, сгледа гледат, кой от кой по-игрив, кой от кой по-певец и по- хубавец. На "Орището" хорото е голямо и много катове има.”

Няма велинградчанин, който да не е слушал разказите на своите баби и дядовци за празниците, когато големи хора събирали близки, роднини и приятели на площада в Каменица - “на Орището”. Във всеки дом някъде грижливо прибрана стои една ръчно извезана памучна риза, тъкана престилка, стар калпак или елек, пазещи спомените и доказващи, че са истински и реални, а не просто интересно разказани приказки. Предстоящото шестото издание на националния фестивал “Пролетно хоро” си поставя за цел да извади носиите от раклите и да разкаже още веднъж историите за голямото празнично хоро на Орището, за старите местни родове, славели се със своите кръшни игроорци, майстори музиканти и гласовити певци.
Сдружение “Пролетно хоро” с председател Иван Пешерски, което преди 6 години създаде фестивала, през 2017 г. иска да съживи традицията за хоро на Орището, да я покаже и представи пред стотиците участници от цяла България. За пролетното хоро няма по-подходящо място от площада на кв. Каменица - в близост до най-стария храм в Чепинското корито, до историята, която събира и пази Историческия музей, заобиколени от горещите извори на Власа. “Точно на това място велинградчани ще покажем, че традицията е жива, че градът ни гледа напред, но се гордее със своето наследство, че любовта към фолклора и българските хора я има и тя има своите последователи. С участието на местни фолклорни групи ще покажем на публиката богатството на нашия фолклор, ще пресъздадем празничното настроение, което създава хорото, емоцията, която то носи и усещането за общност, за подкрепа. За всички гости това ще е един нагледен урок по история и краезнание”, казва г-н Пещерски.
Националният фестивал ”Пролетно хоро” вече има своето заслужено мято в програмата за фестивали и събори на Министерство на културата. Предстоящото шесто издание получи подкрепа и популяризиране от Европейската асоциация на фолклорните фестивали - ЕАФФ. В културния календар на Велинград няма толкова мащабно и атрактивно събитие с над 1500 участници и гости от цялата страна. За изминалите пет години фестивалът се разрасна и успя да се утвърди като интересен и предпочитан от десетките съществуващи в страната танцови школи, клубове и любителски състави. В първото издание при участие на едва 6 клуба, фестивалът набира скорост и през 2016 г. броят на участниците и гостите надхвърли 1500 от над 35 клуба. В третото му издание бе поставен рекорд - завъртя най-голямото фестивално хоро от 220 танцьори от столичния танцов клуб “Еремия”. Четвъртото издание на “Пролетно хоро” премина под мотото “Да се вее българското знаме”, като благодарение на партньори сдружението успя да закупи и да подари на всички клубове българския флаг. Петото юбилейно издание на фестивала мина под мотото “Да прегърнем Велинград с хоро”. То ще се запомни с мащабното фолклорно парад-дефиле, което е запазена марка на събитието, и за първи път бе заснето с дрон.
Шестият национален фестивал “Пролетно хоро” ще се проведе на 18 март 2017 г. - броени дни преди настъпването на пролетта. И както всяка година земята се събужда от зимен сън, така силната енергия на българското хоро ще даде нов живот на българското фолклорно наследство във Велинград.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


За да остане природа в България