Велинград - online - Професорски съвети срещу грипа 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, October 16
· Успехи на младата плувна смяна на ПК “Белмекен”
· Още една стъпка към бъдещето
Tuesday, October 09
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 09.10.18
· Общината ще се отоплява на пелети
· Кметът прави срещи в трите квартала
· ПРАВО НА ОТГОВОР: Полагаме максимални усилия за решаване на натрупаните проблеми
· Депутати от БСП представиха Визия за България
· Ремонтите за нова визия в Каменица – до Коледа
· Поръчката за нов скенер започва от начало
· В памет на героите от Балканската война
· След съдебно решение вписаха новото ръководство на НЧ “Отец Паисий-1893”
· Предизвикателството „Камино”
· ЦСОП – Велинград - една година по-късно
· Отсечените дървета заслужават втори шанс
· Малки обяви: 09.10.18
· Творческият сезон започна с награди
· Читалището – място за среща на пазители и традиции
· Обичам те, Велинград!
· ПГИТ “Ал. Константинов” стана училище-посланик на ЕП
· “Атлас” спечели пълен комплект медали за Купа “Велинград”

Професорски съвети срещу грипа
Публикувано 2017-01-24 10:17:59 от Темпо

Професор Камен Плочев, началник на Инфекциозната клиника във Военно-медицинска академия в София, беше гост на Дневния център за възрастни хора с увреждания във Велинград. Срещата на 18 януари 2017 г. се състоя със съдействието на Славчо Велков, а интересът беше огромен заради избраната актуална зимна тема - грипа. Ще споделим неговите съвети и с читателите на “Темпо”, защото грипната епидемия тази година е много тежка и трябва да знаем как да се предпазим и лекуваме.

ГРИПЪТ НЕ Е НАСТИНКА!
“Дебело подчертавам, че грипът не е настинка!”, каза още в самото начало проф. Плочев и обясни, че няма орган и система в човешкия организъм, които грипният вирус да не засяга. Боледуват всички органи на дихателната система, но вирусът праща токсини в черния дроб, бъбреците, сърцето, към всяко слабо място в организма. Грипът е най-опасен за хора с хронични заболявания, защото обостря диабета, хроничната обструктивна белодробна болест, астмата, сърдечните заболявания и в някои особено тежки случаи може да доведе дори до смърт. В този случай човешкият организъм няма сили да се бори с основното заболяване, защото е принуден да се бори с грипа нашественик.
Грипът започва внезапно, с остро начало - хрема, кашлица, дихателни симптоми, болки в мускулите. Най-важното е болният да успее да “удари” вируса в първите 48 часа с подходящи медикаменти. Ако това не стане в самото начало, то болестта продължава 6-7 дни при младите хора и много повече при възрастните и малките деца. Важно е да се избегнат усложненията, най-тежките от които са менингитите.
По темата за или против грипните ваксини проф. Плочев беше категоричен, че би включил такава ваксина в задължителния имунизационен календар на децата. Ваксината би помогнала някои от вродените болести да се “отключат” много по-късно. Наистина има случаи, в които ваксината не помага, защото грипният вирус е много изменчив, а науката не е съвършена. Но професорът пожела на майките, които водят битка против ваксините, никога да не им се налага да участват в битка за недостигащи ваксини. Според него противогрипната ваксина би трябвало да е задължителна и за възрастни хора, особено за тези, които имат хронични заболявания. Профилактичната ваксина е с цена около 15 лева, докато лечението на обострена от грип хронична болест може да стигне 5 - 10 000 лева. В същото време в България все още има геноцидни формули, по които за определени болести се отпускат лекарства на хора само до определена възраст - например до 50 години за болните от множествена склероза, до 60 години за болни от хепатит С и др. Професорът напомни, че животът е живот, независимо от възрастта на болния.
Като първо правило на лечението от грип лекарят подчерта:
ДА НЯМА САМОЛЕЧЕНИЕ!
Разбирам, че повечето хора не обичат да ходят на лекар, защото се чака дълго и е скъпо, каза проф. Плочев. И препоръча на всеки болен вместо да се самолекува по интернет или със съвети от съседите, да се свърже с личния си лекар по телефона, да му обясни състоянието си и да консултира лечението. Самолекуването трябва да е информирано и под лекарски контрол.
ИМА 3 ЛЕКАРСТВА ПРОТИВ ГРИП, АНТИБИОТИЦИ - В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ!
В момента на пазара има три лекарства против грип. Най-ефективното, което директно убива вируса на грипа, е реленца - препаратът се впръсква с помпичка и директно атакува горните дихателни пътища. В битката с грипа се включва и препаратът тамифлу, който обаче е с най-висока цена - около 50 лева. Ефикасно е лекарството ремантидин, открито от латвийски учени и използвано първоначално за военни цели. Професорът препоръча като печеливша комбинация тамифлу и ремантидин плюс витамин С и топли напитки. Но отново бе категоричен, че взимането на тези препарати има ефект, ако е през първите 48 часа на болестта. Ако не сме атакували грипния вирус в първите две денонощия, след това вече е късно.
На въпрос дали антибиотиците помагат срещу грипа, отговорът също беше категоричен: “В никакъв случай! Освен че не помагат, рискувате да се “почерпите” с гъбички!”
Точно обратното бе мнението на професора за употребата на чесън. Той обясни, че чесънът е мощен антиоксидант и наред с лука помага за борбата с вирусите. Не бива да се отричат изпитаните природни лекове, както и греяната ракия и особено вино, но в никакъв случай без мезе - според госта най-добре със сланина.
И още един професорски съвет в битката с болестите: позитивно мислене и настроение и да не се самоизолираме, защото най-страшната болест е самотата.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай