Велинград - online - На Бабинден Велинград празнува новия живот 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, October 02
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 02.10.18
· „Синята зона не ни е читава“
· Каменчани все по-гневни заради водата
· Ново обществено обсъждане ще решава бъдещето на Клептуза
· ПРЯКА РЕЧ: Спрете срамното решение за Клептуза
· Според министъра на земеделието няма нарушения в защитена местност “Клептуза”
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 27.09.18
· Жалба по лято и още нещо
· Не на тормоза и агресията в училище
· Туризмът има нужда от кадри, кадрите имат нужда от подкрепа
· Малки обяви: 02.10.18
· А родителите не дойдоха
· ПРЯКА РЕЧ: Неспазени ангажименти
· „Песента ни свързва“
· Когато водното спасяване е призвание
· На 6 октомври стартира планинският полумаратон Ремово-Блатца-Ракитово
· Обновен салон в Деня на спорта
· „Чепинец” не успя да победи у дома
Tuesday, September 25
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 25.09.18
· Нови идеи за Клептуза: парк с водни атракции и без търговия

На Бабинден Велинград празнува новия живот
Публикувано 2017-01-24 10:30:00 от Темпо

Снежният и слънчев 21 януари бе празничен за Велинград. По стара традиция велинградчани почетоха Бабинден - ден за прослава на новия живот, за благодарност към лекарите и акушерките и за почит към бабите, които помагат да отглеждането на внуците.

Празникът започна във фоайето на общината с поздрав от кмета Костадин Коев. Облечен в народната носия на ансамбъл “Чепино”, той изказа благодарност към всички гинеколози и акушерки и поздрави всички баби и родители, като им пожела да са живи и здрави, а бъдат сърцата им все така да са отворени към доброта и с обич и отговорност да се грижат за своите деца и внуци.
Последва ритуалът “Даване име на дете”, в който участваха баби, млади майки и бабинчетата, дошли на бял свят през отминалата година. В ролята на орисници служителките от Обредния дом поеха в ръцете си всяко дете с наричане за здраве, късмет и щастливо детство. За всички деца, които участваха в ритуала, общината бе приготвила подарък.
На събитието присъстваха председателят на Общинския съвет Бельо Мандраджиев, заместник-кметовете Светла Томова и Сергей Кичиков, общински съветници, зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Галинка Павлова. А празничното настроение бе допълнено с изпълненията на мъжката фолклорна група, женския народен хор и оркестъра при Представителния фолклорен ансамбъл “Чепино” към НЧ “Св.св. Кирил и Методий-1905”.
Селед това официалните гости и гражданите се отправиха към централния площад “Николай Гяуров”. Шествието водеше кметът Костадин Коев, който се качи в красива зимна шейна, следвана от файтон.
Акцент в програмата на сцената бе възстановката на характерния за Бабинден обичай “Поливане”. Тази година традицията пресъздадоха г-жа Магдалена Белухова и ученици от Професионалната гимназия по икономика и туризъм “Алеко Константинов”.
За 11-и път в центъра на Велинград беше връчен призът за акушер-гинеколог на България. По решение на Българския лекарски съюз за 2016 година високото отличие бе дадено на д-р Георги Ставракев, АГ-специалист от Пловдив. Кметът Костадин Коев награди и най-добрите гинеколози и акушерки от Велинград за 2016 г.: д-р Венцислав Цеков, д-р Любка Дафова и акушерката Светла Семчева. На тях и на всички техни колеги, които помагат за раждането на живота, от името на майките благодари Виолета Благова, майка на 4-месечната Теодора.
В празничния концерт участие взеха Мъжката фолклорна група - Велинград, Ансамбълът за автентичен фолклор “Драгиново”при НЧ “Методий Драгинов-1936”, Мъжката фолклорна група при НЧ “Васил Левски-1904” и народният певец Иван Дяков с дъщеря си Ивана. Изви се голямо хоро, с което бе спазена и още една велинградска традиция - независимо от януарския студ и сняг на Бабинден на площада хората се хващат на хоро, за да славят живота и продължението на българския род.
Темпо

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай