Велинград - online - Общината опитва да спаси имотите си от запори 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Общината опитва да спаси имотите си от запори
Публикувано 2017-01-24 10:35:34 от Темпо

Огромен брой имоти, земи и гори на Община Велинград бяха преобразувани от частна в публична общинска собственост на извънредната сесия, която се проведе на 16 януари 2017 г. През годините във Велинград многократно сме ставали свидетели на обратното - преобразуване на публична (ПОС) в частна общинска собственост (ЧОК), което позволява по-нататъшни действия като продажба, замяна и други процедури в нечий интерес.
Сега съветниците единодушно подкрепиха предложението на кмета Костадин Коев имотите частна общинска собственост да станат публична и по този начин да не могат да бъдат продавани. Подобно мащабно преобразуване на общинска собственост се случва за първи път във Велинград и е мярка, която общината е принудена да предприеме в опит да защити имотите си от настоящи и бъдещи запори.
Решението засяга над 50 общински масивни сгради, магазини и урегулирани поземлени имоти във Велинград, Драгиново, Грашево, Абланица, Магерово, Пашови, Света Петка, Кръстава, Мечо корито и Цветино. От частна в публична общинска собственост се преобразуват и над 40 имота с отреждане за индивидуално жилищно строителство, за търговия и услуги, за обществено обслужване, офиси, трафопостове, спорт и услуги и др. Преобразуват се голям брой гори и ниви:116 в землището на Велинград; 14 в землището на Драгиново, 2074 ниви и ливади в землището на Грашево, 32 в землището на Кръстава и единични имоти в землищата на Света Петка, Чолакова и Абланица.
Пред съветниците зам.-кметът Светла Томова разясни, че преобразуването се налага заради тежкото финансово състояние на общината и факта, че всеки момент се чака поредно запориране на общинско имущество от страна на “Еко Титан”. Общината има задължения и към други фирми и държавни институции, а преобразуването е начин да се предпази общинската собственост. Г-жа Томова каза, че се преобразуват всички актувани имоти, земи и гори във и извън регулация. Извън списъка са само имоти, които имат отстъпено право на строеж (ОПС), защото по принцип те не могат да бъдат запорирани, а само да бъдат изкупени от притижателите на ОПС. Само имотите частна общинска собственост могат да се продава, така че преобразуването им в публична общинска собственост е в полза на общината.
Същата теза изказаха съветниците Александър Даскалов, според когото това е разумен ход и е трябвало да стане доста по-рано и Екатерина Каферинова, която призова по този начин да избегнем запорите. Съветничката и адвокат Сашка Целева обясни, че тъй като в много от селата общинските имоти са без нужната документация, може да изпаднем в ситуацията “Еко Титан” да си вземе цяло село. Според нея за хората няма да има проблеми, свързани с преобразуването на собствеността, защото Общинският съвет ще разглежда всеки конкретен случай.
Съветниците гласуваха с пълно единодушие това решение и преминаха към следващото - преобразуване от частна в публична общинска собственост на сградата и парцела на бившите хали (по-късно дискотека “Пикадили” и бизнес център). Преобразуват се урегулиран поземлен имот с площ 899 кв.м. в едно със самостоятелни обекти в сградата на два етажа: складове, зала за хазартни игри, бизнес център, магазин, клуб-дискотека.
Съветниците попитаха дали не са закъснели с решението, тъй като за сградата тече публична продан от частен съдебен изпълнител по иск на “Еко Титан”. Очаквано за апетитните имоти в самия център на курорта се явиха много кандидати. Публичната продан приключи на 10 януари 2017 г. и в момента текат срокове, в които спечелите трябва да внесат парите, а неспечелилите имат право да обжалват.
Според кмета Костадин Коев все още не е късно за преобразуване на имота от ЧОС в ПОС. Сашка Целева каза, че след като спечелилата фирма внесе сумата, започва да тече 14-дневен срок за обжалване от участниците в публичната продан. Докато тече този срок, “Еко Титан” ЕООД най-вероятно ще обжалва решението на Общинския съвет за преобразуване от частна в публична собственост. Шансовете кой ще спечели в съда са 50:50, може би 51% в полза на общината, смята г-жа Целева.
Тепърва ще видим каква ще бъде съдбата на двете решения за преобразуване от частна в публична общинска собственост - дали ще влязат в сила или ще бъдат атакувани по административен и съдебен ред. Според Закона за общинската собственост при преобразуването на собствеността от публична в частна и от частна в публична трябва да бъдат посочени мотивите и обстоятелствата, които обективно са довели до необходимостта от промяна на статута. За да бъде един имот публична общинска собственост, той трябва да служи за трайно задоволяване на обществени интереси - като паркове, зелени площи, обществени сгради и съоражения и др.
В случай, че решенията за преобразуване от ЧОС в ПОС влязат в сила, то ще трябва да бъде извършено ново актуване и вписване на огромен брой имоти публична общинска собственост. Ще се утежнят процедурите за отдаване под наем на общински магазини, сгради и имоти. Общината задължително ще трябва да отдели средства за застраховане на застроените имоти, които стават публична общинска собственост. Община Велинград показа воля да защити собствеността си от запори, но борбата за справяне с наследените огромни финансови проблеми ще продължи и няма да е лека.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води