Велинград - online - Отложиха точката за бъдещето на гимназия 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Отложиха точката за бъдещето на гимназия
Публикувано 2017-01-31 09:44:23 от Темпо

Бурни дебати предизвика предложението за преобразуване чрез вливане на Професионална гимназия “Хр.Смирненски“ (бившата Климатична гимназия) и СУ “Св .Кл. Охридски“ в Ракитово в Средно училище“Св. Кл.Охридски“ на сесията на Общинския съвет във вторник, 24 януари т.г.
Като мотиви в предложението бяха посочени намаляване на броя на учениците, обучавани в дневната форма на обучение - 77 ученика, затруднения в издръжката, тъй като към 31 декември 2016 г. училището има просрочени задължения в размер на 62 484 лв., както и затруднено поддържане и развитие на материалната база и техническото оборудване. Целта е да бъде подобрено качеството на учебно-възпитателния процес и да се намалят просрочените задължения.
Директорката на ПГ “Хр. Смирненски“ Росица Харискова поиска да се даде 3-годишен гратисен период, за да може училището да приема ученици като професионална гимназия. Главният експерт “Образование“ в Община Ракитово Гергана Мандарева обясни, че предложените от ръководството на училището оздравителни планове нямат възможност да покрият задълженията и разходите, като бюджетът стига само за заплати и една малка част от издръжката. Субсидията, която получава гимназията, не е достатъчна за покриване на разходите, тъй като в тази сума са предвидени целеви средства за поддръжка на базата и за стипендии на учениците. Учебното заведение дължи основно пари към Националната агенция по приходите за осигуровки и ако те не бъдат изплатени, ще бъде наложен запор на сметките на училището и на общината. “Ние не правим закриване, което е лош вариант, а преобразуване”, обясни г-жа Мандарева и допълни, че при вливане на гимназията в средното училище ще се оптимизира училищната мрежа и ще има право да се кандидатства по национална програма “Оптимизация на училищната мрежа” към Министерство на образованието и науката, чрез която ще се покрият част от просрочените задължения. Учителите от гимназията и другият помощен персонал ще бъдат преназначени към СУ “Св. Кл. Охридски“, а собствеността на двете училища (сгради и земи) остава общинска, предоставена за безвъзмездно ползване и управление на СУ “Св. Климент Охридски” Ракитово.
Като тревожен факт бе посочено, че 186 деца в общината завършват 7-ми клас, но децата от Костандово и Дорково не се записват в двете средни училища в Ракитово, а предпочитат учебните заведения в други населени места. Общинският съветник Тодор Тодоров предложи да се сменят специалностите “Административно обслужване“ и “Телекомуникационни системи“, за да могат да се привличат ученици.
Кметът на Община Ракитово Костадин Холянов и председателят на Общински съвет - Ракитово Нина Димова предложиха точката за вливането на двете училища да бъде отложена за следващата сесия, за да се направи разяснение на обществеността по направеното предложение за оптимизиране на училищната мрежа.
Пресцентър на Община Ракитово

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола