Велинград - online - Лазерното лечение - най-съвременният и ефективен метод в урологията 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Лазерното лечение - най-съвременният и ефективен метод в урологията
Публикувано 2017-02-14 09:55:33 от Темпо

Д-р Васил Павлов е един от водещите уролози, който е помогнал на много жители на Велинград и околните населени места. Притежава голям опит както в големите (класически), така и в безкръвните (лазерни и лапароскопски) операции в урологията. Д-р Павлов има приемни часове в Медицински център “Урохелт” в Пазарджик, който разполага с най-съвременна апаратура за диагностика на заболяванията на пикочно-отделителната система:
4D цветен ехограф, урофлоуметър, експресно изследване но ПСА. През месец март в МЦ “Урохелт” в Пазарджик д-р Павлов ще извършва пълни прегледи за простатната жлеза на преференциална цена. Прегледите ще бъдат всяка сряда, след предварително записване на телефоните на центъра и ще включват ПСА, ехография и урофлоуметрия. В УМБАЛ в Пловдив д-р Павлов извършва лазерни операции. Разговаряме с него за лазерното лечение като най-съвременния и ефективен метод в урологията.

- Д-р Павлов, каква е ползата от навлизането на лазерите в урологията?
- Урологията е една от най-иновативните и високотехнологични хирургични специалности. С навлизането на лазерите в медицината и усъвършенстването на апаратите и светловодите стана възможно използването им урологията.
Какво е лазер? Лазерът е източник на монохроматична, кохерентна, насочена светлина, с постоянна дължина на вълната, постоянна фаза и голяма яркост.
Как оперираме с лазер? Лазерният апарат генерира лазерен лъч, който посредством тънки влакна, светловоди се доставя в тялото до зоната на интерес.Осветяваме прецизно тъканите или конкрементите и светлинната енергия се превръща в топлинна или механична. Така се изпаряват тъкани или се фрагментират/разбиват пикочни камъни. Това, разбира се, е най-общо казано.
Създадоха се все по-тънки влакна,които са способни да пренесат мощна светлинна енергия с изключителна прецизност от апаратите до патологичните изменения вътре в органите (камъни, тумори, простатна хиперплзия). Благодарение на съвременни оптични инструменти - ригидни и флексибилни (гъвкави) ендоскопи, ние практически достигаме до всяко място в пикочната система.
- Какви изследвания са необходими за лазерна операция?
- За определяне на показанията и видът на лазерната операция са необходими образни изследвания,освен стандартните кръвни изследвания.
За камъните са необходими: ехография, рентгенорафия, контрасти изследвания (скенер, венозна урография).
За простата са необходими: ПСА, коремна ехография с определяне на обема на протатата, урофлоуметрия (изследване, което измерва уринния поток и обем) с определяне на остатъчната урина. Понякога е необходима трансректална ехография на простата и пикочен мехур.
- Какво е най-честото приложение на лазерите в урологията?
- Основното приложение на лазерите в урологията към момента е лазерното разбиване на камъни в пикочните пътища (лазерна литотрипсия). Използваме пулсов холмиев лазер, който е високоефективен. Няма място и конкремент (камък), до които да не можем да достигнем при нормална анатомия. Практически няма конкремент, независимо от твърдостта му, който да не може да бъде разбит. Методът е минимално инвазивен през естествен отвор - външния отвор на пикочния канал.
Лазерната операция на простатата е най-нашумелият метод през последните години. Това е новият стандарт за безкръвна операция на простата. Това е изключително прецизен, наистина безкръвен метод. Мощният Тулиум-лазер е най-доброто в момента, с което разполагаме. С него оперираме безкръвно големи простати с обеми над 80 грама, без риск от кървене и с по -малък процент усложнения. Той е най-щадящ за тъканите. Лазерната хирургия дава шанс за лечение и на увредени болни с придружаващи заболявания.
- Защо пациентът да избере лазерна операция - какви са ползите от този метод?
- Ползите от лазерите са: по-кратък болничен престой, по-малка следоперативна болка, кратко носене на катетър - 1-2 дни, по-малко усложнения, малък риск от проблеми с ерекцията и полова функция. Недостатък е все още висока цена на консумативите, които заплащат пациентите.
С усъвършенстването на хирургичните лазери се отвори нова ера в безкръвното лечение на урологичните заболявания. Днес почти не оперираме с разрези за камъни в пикочен мехур, уретери и бъбреци. Отдавна не оперираме простата за аденом (ДПХ) отворено, но лазерната операция ни дава възможност за операция на големи простати, които преди се оперираха класически.
- Какви са най-важните съвети, които давате на вашите пациенти?
- Имам няколко съвета към пациентите : Правете профилактично пълен урологичен преглед веднъж годишно.
Не отлагайте консултация с уролог, ако имате оплаквания от пикочно-отделителната система. Когато е известен, доказан един проблем - решете го бързо.
Отлагайки го, губим време - ставаме по-болни, по-стари, с повече рискове при операции по спешност!!!
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


За да остане природа в България