Велинград - online - Заварихме мръсен град, молим гражданите за търпение 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости "ГЕРГЕВАНА"


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, January 22
· Велинград ще бъде домакин на Национален туристически поход на жените
Tuesday, January 15
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 15.01.19
· Общината отново иска спасителен заем от държавата
· Детска градина остана на студено в края на водопровод “Власа”
· ОБСЪЖДАМЕ КЛЕПТУЗА: „Клептуза“ – утопия, химера или „да се усвоят едни пари“?
· ОБСЪЖДАМЕ КЛЕПТУЗА: Клептуза няма нужда от нова визия, а от добро управление
· ОБСЪЖДАМЕ КЛЕПТУЗА: Проектът за Клептуза трябва да подчертава природния феномен
· НПМ “Шипка-Бузлуджа” гостува с изложба за опълченеца Стефан Кисов
· КРИМИ ХРОНИКА 15.01.19
· На 21 януари празнуваме Бабинден
· Учредяват младежки и детски клуб към ТД “Юндола”
· Малки обяви: 15.01.19
· С багер и помпи откриха кръста в река Мътница в Костандово
· Дарители от цялата страна стоплиха момчетата от ВУИ - Ракитово
· Общината награди спортистите на 2018 година
· ПК „Белмекен“ излъчи ТОП 10
· „Чепинец” започва подготовка на 20 януари
Tuesday, January 08
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 08.11.19
· Дрогиран и избягал причиниха тежка катастрофа в центъра на Юндола
· 11 скочиха за кръста в Клептуза, 6 в Лъджене, само 1 в Каменица

Заварихме мръсен град, молим гражданите за търпение
Публикувано 2017-02-21 10:23:06 от Темпо

“КМД” е новата фирма, на която общината възложи обществената поръчка за чистота на Велинград. За множеството проблеми, възможните решения и очакванията на велинградчани разговаряме с управителя на “КМД” Слави Лупов.


- Г-н Лупов, “КМД” пое всички дейности по почистването на Велинград в средата на декември 2016 г. Каква е вашата оценка - справихте ли се с тежката зимна ситуация през декември и януари?
- Справихме се добре. Показахме, че можем да почистим не само централните, но и малките улички. Най-големи трудности ни създаде силният леден снеговалеж, защото сухият сняг се чисти значително по-лесно. Големи затруднения създаваше и това, че след минаването на снегопочистващите машини, много граждани връщат от тротоарите обратно на пътя снега и след това се оплакват, че не е изчистено. Дълго време температурите останаха много ниски, под минус 20 градуса, но изчистихме центъра на Велинград - извозихме снега от централния площад и Търговската улица, а на Бабинден осигурихме възможност на хората да празнуват около трибуната. Тротоарите бяха опесъчени, а ледът изкъртен на ръка, което изисква големи усилия. След това наваля нов сняг и работата започна отначало. Работихме с 5 снегопочистващи и 3 опесъчаващи машини, като в работата се включи целият персонал на фирмата от 110 човека.
- Вече няма сняг и велинградчани очакват час по-скоро градът да бъде почистен, да няма прахоляк по улиците, да бъде измит поне централния булевард. В какви срокове може да се случи това?
- По време на зимното снегопочистване изразходвахме огромно количество инертни матерали - 150 тона сол плюс 550 кубика пясък. Трябваше да хвърляме солно-пясъчна смес заради ледения сняг, който по друг начин не може да се разтопи. Сега обаче пясъкът трябва отново да бъде събран и изчистен. “КМД” отговаря и за почистването на шахтите, а общинската фирма “ВКТВ” ни помага, когато се налага продухване на вертикалните водосборни шахти. На много места във Велинград хората виждат, че пясъкът е пометен и събран на купчинки, но все още има и останал по уличното платно. За да не се запушат шахтите, пясъкът трябва да се смете и вдигне поне два пъти. Чак след това ще започне миенето на булеварда и улици и то ако позволяват температурите, за да не се получава заледяване. Трябва да отбележа и факта, че “КМД” получи тежко наследство от “Еко-Титан” като десетките тонове листа и шума, които сега също трябва да съберем и извозим.
Започнахме почистването на Велинград след зимата от парковете. В града има 278 декара зелени площи, които са почистени от шума и боклуци. В дните преди Задушница хвърлихме много сили за почистване на гробищните паркове и около тях. Чистотата в гробищата трябва да се поддържа постоянно, но преди Задушница много хора чистят гробовете и хвърлят, където видят. Голяма болка ми е улица “Никола Вапцаров”, която почистихме и само дни по-късно са хвърлени тор, слама, дюшеци... Жените най-добре знаят колко неблагодарна работа е чистенето, особено когато мнозина цапат, а един чисти.
- Много от съдовете за смет са в плачевно състояние, какви мерки предвиждате?
- “КМД” закупи съдовете за смет от “Еко-Титан”, но много от тях са в окаяно състояние, без колела и капаци. Вече предприехме мерки за подмяна на част от съдовете, други ще ремонтираме. Поръчали сме 1300 колела, за да подменим счупените. Свалили сме над 500 капака, които ще бъдат ремонтирани или сменени с нови. За пребоядисването и пренадписването на съдовете сме предвидили половин тон боя. Съдовете ще бъдат и дезинфекцирани, тъй като това е наше задължение по договор. Обсъдихме ползването на метачна машина, но разходите са много големи, така че метенето ще остане ръчно. Сметосъбирачните ни машини не са чисто нови, но са “Мерцедес” и “Ивеко” и имат Евро 5.
Искам от името на “КМД” да помоля гражданите на Велинград за търпение. Работим от месец и половина - два. Ние обираме негативите, че предишната фирма не си е свършила добре работата. Заварихме мръсен град с изпочупени съдове и тонове шума. Иска се време, не може натрупаните проблеми да се решат с магическа пръчка. Имаме пълната подкрепа на Община Велинград и на кмета Костадин Коев, както и на общинската фирма “ВКТВ” и управителя Йордан Нанов. Благодарим на общината и на “ВКТВ” и вярваме, че с тяхна помощ и разбирането на велинградчани ще успеем да дадем нов облик на Велинград.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2019-01-24 00:50:37
Топл. индекс 5.15°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#149 87

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 94.44 %
PM 2.5 µg/m3 89.17
PM 10 µg/m3 216.52

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Barocamera - Hyperbarica