Велинград - online - Общината осъдена да плати глоба на ухапан от куче 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости "ГЕРГЕВАНА"


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, December 11
· Иван Гергов с нови победи в бокса
· ТД „Юндола“ на прага на столетие
· Двойки на „Импулс” спечелиха 5 комплекта медали в Марибор
· Успех за момчетата на „Велинград волей“
Tuesday, December 04
· ОБЯВА МИГ Белово, Септември, Велинград
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.12.18
· Какво (не) свърши общината за 10 години на Клептуза
· Нови спорове за минералната вода в Драгиново
· Само 7 от 20 кметове на кметства се отчетоха пред Общинския съвет
· Докато мъдрите се намъдруват...
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 29.10.18
· ПРЯКА РЕЧ: Кому е нужно това...? Защо...?
· Златното време на Недялко Йорданов
· Младши-автоконтрольор получи акт за неправилно паркиране
· КРИМИ ХРОНИКА 04.12.18
· Клубовете на Лайънс и Ротари направиха Коледни балове
· Малки обяви: 04.12.18
· Добруджанска среща в Чепино
· Ученици от Ракитово спечелиха награди от православен конкурс
· Вечер на руската поезия - очень хорошо!

Общината осъдена да плати глоба на ухапан от куче
Публикувано 2017-02-28 09:17:13 от Темпо

С решение от 10 февруари 2017 г. Районият съд осъди Община Велинград да изплати сумата от 1200 лева плюс дължимите лихви на мъж с инициали Д. Д. Мъжът е подал жалба, че на 7 април 2016 г. е бил ухапан от куче на улица във Велинград. Ще разкажем историята подробно, защото в нея се оглежда един от големите проблеми на Велинград.

Според разказа на Д. Д. около 17,15 часа той се е прибирал към дома си. Когато стигнал до кръстовището на ул. “Христо Ботев" и ул. “Булаир", точно до контейнера за смет тип “Бобър", от другата страна на контейнера изскочило бездомно куче, което го захапало в горната вътрешна част на лявото бедро. От нападението мъжът паднал на земята и се уплашил кучето да не продължи да го хапе. В този момент по ул. “Христо Ботев" минавал автомобил, чийто шофьор видял нападението, спрял и започнал да вика на висок глас, за да прогони кучето. Кучето се уплашило и избягало. Шофьорът качил пострадалия в колата си и го закарал в Спешна помощ, където обработили раната и назначили терапия. За инцидента е съобщено и на спешния номер 112 с цел да се реагира и предотвратят други подобни случаи, след което с пострадалия по телефона се свързал служител на Община Велинград.
В резултат на ухапването от кучето движенията на пострадалия били затруднени за няколко дни, заради причинените травми останал на легло, приемал медикаменти, изпаднал в посттравматичен стрес от ухапвания от кучета, като вече се движел по улиците с придружител или се возел в кола, за да не бъде ухапан отново. В жалбата си пред съда мъжът настоява, че Община Велинград е тази, която следва да се грижи за бездомните кучета и да не допуска инциденти с граждани. На основание чл. 40, ал. 2 Закона за защита на животните (ЗЗЖ) кметът на общината има задължение да организира изпълнението на програми за овладяване популацията на бездомни кучета, настаняването им в приюти и др, както и да взема мерки за предотвратяване на агресивно поведение на кучета към хората. Общината не е изпълнила тези свои задължения, като за 2016 г. дори нямала програма за прилагане на комплекс от мерки в посока овладяване на популацията на бездомни кучета и намаляване на техния брой до количества, гарантиращи безопасността и здравето на гражданите. Затова ищецът иска общината да му изплати обезщетение от 2000 лева за претърпените неимуществени вреди.
В отговора си Община Велинград сочи, че обвиненията са неоснователни и недоказани, защото пострадалият не е представил безспорни доказателства, че е ухапан от безпризорно куче, което да е под надзора и грижите на Община Велинград. Общината твърди, че е изпълнила всички вменени й от ЗЗЖ задължения по отношение на безстопанствените кучета във Велинград. Като доказателства се посочват Наредба на Общинският съвет от 26.06.2008 г., Програма за овладяване на популацията на безстопанствени кучета 2012-2015 г., която има действие до приемане на нова такава, протоколи от акции за улов, транспортиране и връщане на безстопанствени кучета от 2014 г. и др. Общината е възложила на ЕТ “Хембеере - Александър Георгиев" временно приютяване и отглеждане на безстопанствени животни. Сключен е договор с А.Д., на когото било възложено да извършва и съпровожда улова на такива кучета до временен приют на територията на Община Велинград, както и да реагира на подадени сигнали в тази връзка на тел. 112 от граждани. Воден е дневник на предаването и приемането на уловени безстопанствени кучета от ветеринарния лекар към ЕТ “Хембеере - Александър Георгиев". Общината намира жалбата на Д. Д. за неоснователен и иска да бъде отхвърлена.
Съдът е разгледал всички събрани по делото доказателства и доводите на страните. Като свидетел е разпитан А. Д, който разказва, че за инцидента на 7 април 2016 г. му се обадили вкъщи около 18 часа,тъй като има сключен граждански договор с Община Велинград за улавяне и транспортиране на безстопанствени кучета до приют, собственост на г-жа К. С личната си кола отишъл до стария Винпром, не видял такова куче, поразпитал комшиите и им казал, ако видят жълто куче, да му се обадят. Свидетелят твърди, че е имал сигнали за бездомни кучета, които се събират на глутница по 6-7, безстопанствените кучета си имат територия, защитничките ги хранят на определени места и те си пазят територията. Според него сигналът за ухапване от безстопанствено куче на 07.04.2016 г. е бил първият такъв.
Според съда пасивно отговорна страна за инцидента е Община Велинград, като тази отговорност следва от възложени със закон задължения. Според ЗЗЖ безстопанствените животни (родени като такива, загубени или изоставени от своите собственици, които не обитават дом, ферма или специално определено за тях място) се настаняват временно в изолатор на общините и кметствата. Кметовете на общините организират улавянето и изолирането на скитащи кучета и осигуряват финансови средства за провеждане на задължителните ветеринарномедицински мероприятия, предвидени в наредба на министъра на земеделието и горите. Това са фактически действия, възложени на общината със закон. Освен това законът предвижда, че общинските власти са длъжни да вземат под надзор всички безстопанствени кучета чрез залавянето, кастрирането, обезпаразитяването, ваксинирането им срещу бяс и настаняването им в изградени и стопанисвани от тях приюти. Анализът на законовата уредба сочи по недвусмислен начин, че основната мярка за надзор е именно настаняването на кучетата в приюти, като само по изключение се допуска кучетата да бъдат връщани на местата, от които са взети. В ЗЗЖ изрично е предвидено, че кучетата са под надзора и грижите на общините, което означава, че чрез взетите от тях мерки същите следва да гарантират безопасното им поведение спрямо хората, независимо от вида на тези мерки (дали чрез настаняване в приюти или чрез връщане по места). В случая с ухапания човек е безспорно установено бездействие от органите на общината и от страна на лицата, на които са възложени функции във връзка с безстопанствените кучета. Съдът приема действията на изпълнителите на възложената от общината работа за виновно извършена. Поради това бездействие към момента на територията на Велинград има безстопанствени кучета, които са доказано агресивни и по отношение на тях не са взети мерки за изолирането им, в резултат на което ищецът е бил нападнат от подобно куче. Според съда размерът на справедливото обезщетение за неимуществените вреди е 1200 лева плюс законната лихва, считано от завеждането на иска на 15.07.2016 г. до окончателно изплащане на обезщетението. Общината ще заплати и разноските по делото от 333 лева.
Решението подлежи на обжалване пред Пазарджишкия окръжен съд. А извън съдебните зали проблемът с бездомните кучета във Велинград всеки ден е пред очите на велинградчани и гостите на курорта и продължава да чака ефективни решения, които да пазят както животните, така и хората.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Вила


Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Атмосферни условия
2018-12-13 18:05:55
Топл. индекс 2.04°C
Отн. влажност 52.10%
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander.
PM 10
25 47
#324925 46
#22135 6
#325121 47
#604517 28
#867120 34

0 µg/m³     50              100
       25               75                 500


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 67.52 %
PM 2.5 µg/m3 88.98
PM 10 µg/m3 216.69

Barocamera - Hyperbarica