Велинград - online - Общината и “ВКТВ” искат отмяна на решение на ВАС 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Общината и “ВКТВ” искат отмяна на решение на ВАС
Публикувано 2017-02-28 09:34:20 от Темпо

Петчленен състав на Върховния административен съд на 13 януари 2017 г. потвърди решение на тричленния съдебен състав на ВАС, свързано с изграждането на волфрамова мина в местността “Грънчарица” край с. Кръстава. Както читателите на “Темпо” знаят, на 3 ноември 2016 г. ВАС остави без разглеждане жалбата на Регионалната инспекция по околната среда и водите - Пазарджик срещу решение на Административен съд - Пазарджик, което отмени като незаконосъобразно спирането на процедурата по ОВОС за инвестиционното предложение на концесионера “Ресурс 1”.
От РИОСВ обжалваха пред петчленен състав на ВАС, но и той потвърди, че инспекцията не може да обжалва определение на АС-Пазарджик, защото не е участник в административното производство. Окончателното решение на съдиите е, че подадената частна жалба от РИОСВ до ВАС е процесуално недопустима. При това положение РИОСВ трябва да поднови спряната процедура по ОВОС.
На сесията на 23 февруари Общински съвет - Велинград гласува решение, с което се търси правна възможност да бъде поискана отмяна на определението на ВАС от 13 януари 2017 г. Според докладна записка, внесена от председателя на Общинския съвет Бельо Мандраджиев, с определението на ВАС се прегражда възможността общинското дружество “ВКТВ” ЕООД да довърши процедурата по оформяне на санитарно-охранителните зони на водохващанията по даривация “Бистрица” (в района на бъдещата волфрамова мина). Оформянето на тези зони е от ключово значение за опазването на живота и здравето на хората, както и за предотврятяване на вредното въздействие от рудодобива върху водохващанията. Община Велинград иска да бъде отстранена опасността от възобновяване на процедурата по ОВОС преди оформянето на санитарно-охранителните зони. Затова кметът Костадин Коев и врид управителят на “ВКТВ” Йордан Нанов ще искат да бъдат конституирани от съда като заинтересована страна и да се включат в обжалването. Кметът вече е предявил такъв иск, а Общинският съвет упълномощи врид управителя на “ВКТВ” Й. Нанов също да поиска отмяна на определението на ВАС. Според юристи извънредният правен способ, по който това може да се случи, е “отмяна на влязъл в сила съдебен акт на ВАС”.
При обсъждането единствено съветникът Никола Делиев зададе въпроса защо това се прави сега, когато вече има окончателно съдебно решение, а не преди 7 месеца. Съветниците гласуваха единодушно, но тепърва ще видим дали решението не е закъсняло.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


За да остане природа в България