Велинград - online - Аква-сагата във Велинград 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости "ГЕРГЕВАНА"


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, January 22
· Велинград ще бъде домакин на Национален туристически поход на жените
Tuesday, January 15
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 15.01.19
· Общината отново иска спасителен заем от държавата
· Детска градина остана на студено в края на водопровод “Власа”
· ОБСЪЖДАМЕ КЛЕПТУЗА: „Клептуза“ – утопия, химера или „да се усвоят едни пари“?
· ОБСЪЖДАМЕ КЛЕПТУЗА: Клептуза няма нужда от нова визия, а от добро управление
· ОБСЪЖДАМЕ КЛЕПТУЗА: Проектът за Клептуза трябва да подчертава природния феномен
· НПМ “Шипка-Бузлуджа” гостува с изложба за опълченеца Стефан Кисов
· КРИМИ ХРОНИКА 15.01.19
· На 21 януари празнуваме Бабинден
· Учредяват младежки и детски клуб към ТД “Юндола”
· Малки обяви: 15.01.19
· С багер и помпи откриха кръста в река Мътница в Костандово
· Дарители от цялата страна стоплиха момчетата от ВУИ - Ракитово
· Общината награди спортистите на 2018 година
· ПК „Белмекен“ излъчи ТОП 10
· „Чепинец” започва подготовка на 20 януари
Tuesday, January 08
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 08.11.19
· Дрогиран и избягал причиниха тежка катастрофа в центъра на Юндола
· 11 скочиха за кръста в Клептуза, 6 в Лъджене, само 1 в Каменица

Аква-сагата във Велинград
Публикувано 2017-03-21 12:07:10 от Темпо

Да, темата за водата в града не е нова. Аз самият отдавна се каня да изразя своето мнение, но сега съм провокиран от предстоящи важни “ВИК-събития”: празника на водата на 22 март и конкурса на 15 май за управител на общинското дружество за водоснабдяване “ВКТВ”.

Защото цялото обществено внимание, в т.ч. и на драгите съветници, е съсредоточено не в проблемите, а в името на бъдещия шеф. А проблемите далеч само не са налягането на водата в Каменица или новите водоизточници. Нещата са много по-лоши и стават опасни.
Моята къща е на улица “Гоце Делчев”. От около 15 години по нея постоянно стават аварии във водоснабдяването. Но за мен това не са “инцидентни аварии” , а системни проблеми. Няма къща по улицата, пред която да не са ставали една или няколко аварии. През нашата и на съседите (с които сме в общ водопровод) те са над десет! Цялата улица е на “кръпки” след поредните ремонти. Даже предлагам на общината на рекламира нова атракция за туристите: водни гейзери по улица “Гоце Делчев”, като част от празника на водата! Това го няма по света, даже и в Исландия ! При малко работа те може да се превърнат и в “пеещи фонтани” (имам предвид от плача на гражданите).
Ситуацията е трагична. През лятото почти няма седмица, през която у нас да не спира водата и да няма авария в района. И да гледаш една и съща гледка: как специализираните групи на “ВКТВ” копаят “на сляпо”, с което предизвикват допълнителни аварии. Смешно беше да се гледа как през лятото на 2016 г. работници (предполагам от Енергото) се опитваха да забият бетонен стълб на тротоара по ул. ”Тошо Стайков” (до училището), но тъй като естествено нямаха планове за комуникациите, те пробиха...водопровода и водата бликна! Тогава пък дойдоха от “ВКТВ”, за да оправят тази авария. Така беше постоянно: оправянето на една авария по улицата водеше до нова авария в друга част на улицата.
Аз съм инженер по хидравлика, но не само на мен е ясно, че това е абсолютно логично поради рязкото повишаване на налягането и остарелите тръби, които са и на малка дълбочина. И нещо друго: улицата беше разбита от техниката, с която се строиха хотелите край тази улица! Пред нас платното направо беше хлътнало. Защо общината не задължи съответните собственици на тези хотели да възстановят улицата? Единственият, който направи това, е собственикът на хотел “Уникат”! А другите?
Всичко помним времето от 60-те години, когато тогавашният градски лидер Илия Каров успя за кратко време да прекара по улиците водопроводи и канализационни тръби! С много труд и без европари. Т.е. те са на близо 60 години и никой досега не е правил нищо за тяхната подмяна, макар че се построиха десетки нови хотели и къщи! Предишното общинско ръководство така и проспа възможността за осъществяване на т.н. ”воден цикъл”. А това е направо срамно, като имам предвид факта, че в повечето градове (в т.ч. и по-малки от Велинград) това се осъществи перфектно, заедно с цялостно оправяне и на самите улици. (По ирония на съдбата, реализирането на водния цикъл в Димитровград, който приключи, започна от тяхната улица...”Гоце Делчев”!)
И когато казвам “ръководство”, нямам предвид само кмета, но и съветниците (Общинският съвет е принципал на „ВКТВ” и избира неговия управител), някои от които още са такива! С какви очи те гледат всичко това и своите съграждани?
Погледнете улица “Гоце Делчев”! Кръпка до кръпка, ремонт след ремонт. Интересно, защо никой досега не е направил елементарната сметка: колко струват на данъкоплатците десетките ремонти по водопроводната система? В началото на улицата към “Боров парк” има една шахта, която от 15 години пропада десетки пъти и толкова пъти уж се ремонтира, след което пак пропада. Колко пари са профукани само за нея? Ако улицата се реиновира изцяло, ще бъде веднъж завинаги решен и този въпрос!
След всеки ремонт водата е бяла и мръсна и не става за пиене. Нека да се разберем: водата не е само кубични метри и цена! Тя отдавна е и качество и задължително условие за цивилизованост! И ако отчета всичките загуби и причиняване на дискомфорт от страна на “ВКТВ”, и ако наистина сме в пазарна икономика, може да се окаже, че не аз трябва да им плащам за такава вода, а те трябва да ми заплащат обезщетение!
И така, нека разсъждаваме икономически: кое ни излиза по-евтино - десетките аварии и ремонти , изтичане на вода над и под земята (което си е чиста загуба и то огромна), или цялостно подновяване на тръбопроводите с нови такива? Отново ли ще бъдем по-евтини на брашното и по-скъпи на триците?
Накратко: спешно трябва да се вземе решение, което да се изпълни: изграждане на нов “воден цикъл” по улица “Гоце Делчев” и цялостно реиновиране на самата улица, която е важна комуникация за редица хотели! Защото по нея нито комуникациите са комуникации, нито настилката - настилка, нито тротоарите - тротоари!
Не по-малко трагично е състоянието с теча на вода и по улица “Тошо Стайков” (за “Двореца”), както и със самата улица, но това е тема за друг разговор. Как така ще се прекарва през улиците на града водопровод за минерална вода от ”Власа”, а не може да се реши въпроса с питейната вода?
Надявам се този път общинарите да не се крият зад измислени “външни причини” и да не ми цитират своите дежурни предизборни обещания за решаване на проблемите след “сто и повече години”! Стратегиите са хубаво нещо, но ние не живеем стотици години!
Защото вече никой не вярва на обещания и стратегии, а на реалните дела, както е записано и в Библията!
Иван Велчев

 
SPA Hotel-Olympic

Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2019-01-24 09:13:07
Топл. индекс 4.82°C
Отн. влажност 99.70%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1213 488

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 94.82 %
PM 2.5 µg/m3 81.91
PM 10 µg/m3 188.42

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Тоника - Велинград , производтво на билков чай