Велинград - online - С почит към патрона на града 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

С почит към патрона на града
Публикувано 2017-03-21 12:11:46 от Темпо

Юбилейната 95-годишнина от рождението на Вела Пеева на 16 март 2017 г. съвпадна с предизборната кампания и събра много хора в центъра на квартал Каменица. Честването започна с парад-дефиле от Народно читалище “Васил Левски-1904” до паметника на Вела, водено от Духовия оркестър с мажоретен състав “Димитър Мечев”. В шествието се включиха кметът Костадин Коев, зам.-кметът Светла Томова, общински съветници, кандидати за народни представители, учители и ученици, много велинградчани.

Слово за народната героиня, чието име носи Велинград, произнесе кметът Костадин Коев. Той призова да сведем чела пред светлата памет на Орлицата на Арапчал, да ценим нейната саможертва и пазим историята. За живота на Вела, родена през 1922 г. в заможното семейство на Пею и Катерина Пееви и дала младия си живот за свободата на България, разказа председателят на каменското читалище и общински съветник Никола Делиев. Той подчерта, че предстоящата догодина 70-годишнина на Велинград е повод да покажем уважение към патрона на нашия град: да бъдат почистени паметните плочи, лобното място и обраслите пътеки на Кладова, да бъде организирано поклонение на Бялата скала.
Децата от “Хора на малките” към ЦПЛР-ОДК изпълниха възрожденски песни, а Виктория Башкехайова от школа “Журналисти” рецитира своето стихотворение “Градът на Вела” за “смелата мома, дала името на града”.
Паметникът на Вела, построен през 1974 година от неизвестен автор, бе отрупан с венци и цветя, поднесени от: Общинска администрация, Общинския съвет, ГЕРБ, БСП, Бъдеще за община Велинград, Историческия музей, СОСЗР, Дружество за защита на Родопите и Дружба Родина, Общинския съвет на читалищата, СУ “В. Левски”, СУ “Св.св. Кирил и Методий”, ПГГС “Хр. Ботев”, ПГИТ “Ал. Константинов”, ПГД “Ив. Вазов”, ОУ “Хр. Ботев”, ДГ “Детски рай”, Клубът на пенсионера в кв. Каменица и много граждани.
На юбилея от рождението на Вела Пеева бе посветен и концертът “Има думи неизказани докрай”. Малката зала на НЧ “В. Левски-1904” трудно побра всички желаещи да чуят изпълненията на читалищните самодейци от Групата за стари градски местин “Вела”, Мъжката фолклорна група и Представителния детско-юношески фолклорен ансамбъл за народни песни и танци “Здравче-венче”.
В Историческия музей, който се помещава в родната къща на Вела Пеева, 16 март бе ден със свободен вход. По повод годишнината музеят подготви нова брошура с факти и снимки за живота и делото на Вела.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води