Велинград - online - На избори с „ПраВодач“ 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 25
· Ветераните защитиха честта на велинградската плувна школа
· „Чепинец” с четвърта поредна победа
· ФК ”Чепинец” отново само с детски отбор и без юноши!
Wednesday, September 19
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 181.09.18
· Ще има ли достатъчно дърва за огрев?
· Учебната година започва нормално и с повече първокласници
· Единна Европа може да се справи с всички проблеми
· Дипломати проведоха работна среща във Велинград
· ВОМР с подкрепата на ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА „Развитие на човешките ресурси” 2014 –
· Започват обществените поръчки за ремонт на ул. „Тошо Стайков“ и „Вела Пеева“
· Общината осъдена да плати 29 990 лева на адвокат на “Еkо Титан”
· В Грашево Цв. Цветанов обеща ремонт на пътя
· Кметът предлага солидарен фонд за лечение
· Изхвърлят ли се отпадъци в уж закритото сметище?
· Нерегламентираните сметища – омагьосан кръг без изход
· Със 72 500 лева ще информират по проекта за инсталации за боклука
· Почти половината учители ще се пенсионират в близките 10 години
· Малки обяви: 18.09.18
· Бирково
· Добър пример от община Сливен

На избори с „ПраВодач“
Публикувано 2017-03-21 12:20:23 от Темпо

„ПраВодач“ е сдружение на юристи, които на доброволни начала посещават български училища и представят през учениците от Х-XII клас различни правни теми по достъпен и интерактивен начин. Сдружението е създадено през 2013 г. от ентусиазирани студенти по право, а към тях се присъединяват и завършили юристи. Обединява ги желанието да повишат правната култура на повече млади българи и така да бъде създадено по-добро гражданско общество. Първоначално си сътрудничат с училища в София, но вече работят и с ученици във Варна, Пирдоп и Велинград.

10 дни преди предсрочните парламентарни избори на 26 март 2017 г. двама от „ПраВодач“ – студентът Виктор Топалов и адвокатът Васил Стойнов застават пред учениците от 12 „а“ клас в СУ „Св.св. Кирил и Методий“ във Велинград. Бъдещите абитуриенти веднъж вече са упражнили правото си на гласоподаватели на президентските избори в края на 2016 г. Сега им предстои за първи път да избират народни представители. Виктор и Васил влизат в ролите на „праводачи“, разчупват рамките на учебния час по „Свят и личност“ и на езика на 18-19 годишните заговарят за парламентарни избори. Искат да покажат как функционира изборната система. И определено успяват!
„Кой може да гласува?“ – лесен въпрос с не толкова лесни отговори. Младежите знаят, че избирателното право е всеобщо, равно и пряко, с тайно гласуване. Всички са съгласни с „равно“, но възниква спор дали да е „всеобщо“ или трябва да има някакъв ценз. Чуват се гласове, че хората с право на глас трябва да са образовани – да имат поне средно или висше образование. Следва напомнянето, че тогава самите те няма да имат право да избират. После е ред на въпросите дали е демократично правото на избор да бъде ограничавано. „Праводачите“ дават примери с хора, които нямат високо образование по различни житейски причини и напомнят: „Мислете за изключенията!“
Различни са мненията и по въпроса дали всички ще гласуват, има ли страх от санкции заради задължителното гласуване. Голямата част от младите хора заявяват желание да гласуват – това ги прави част от обществото, дава им възможност да избират. Друга част не вижда кого и какво да избере. Разговорът стига до вечния спор на политолозите що е дясно, ляво и център в политиката. Българските реалности обаче често са различни от принципите – достатъчно е да заговорим за обичания от десните партии плосък данък, който тук е въведен от леви формации.
След скорошния референдум за или против мажоритарния вот много актуална е темата за преференциално гласуване на парламентарните избори. Избирателят може да пренарежда партийната листа, но дали е достатъчен този мажоритарен елемент? Разговорът има и практическа насоченост: учениците получават бюлетина-образец и обяснения как да гласуват с или без преференция. Получават и съвет как да подават сигнали, ако станат свидетели на купуване на гласове.
Преди да удари звънецът, двамата „праводачи“ споделят и личните си позиции. Виктор Топалов е сред негласуващите, защото смята, че не само гласуването на избори ни прави граждани. Неговият апел към младите е да се включват в социални инициативи, които са добри за обществото, да бъдат активни по различни проблеми. Според Васил Стойнов гласуването трябва да е задължително, за да отразява мнението на колкото се може повече хора. Той цитира любимия Мечо Пух - „Колкото повече, толкова повече“ и сочи изследвания, че задължителното гласуване активизира младите хора и развива гражданското общество.
В края на този различен учебен час дванадесетокласници са единодушни, че знаят повече за изборите. Преподавателката им Стела Кошеджийска също споделя, че така поднесена, правната материя е много достъпна и интересна за учениците.
А уроците на „ПраВодач“ във Велинград ще продължат с помощта на проекта „Студенски инициативи“ на фондация „Отворено общество“ и „Микрофонд“. За по-малките ученици сдружението разработва образователна игра на правни теми. Към по-големите са насочени „Гражданска академия“ и видеоуроците „300 секунди право“ в интернет.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води