Велинград - online - Шарено “Пролетно хоро” зареди Велинград с българска енергия 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости "ГЕРГЕВАНА"


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, January 22
· Велинград ще бъде домакин на Национален туристически поход на жените
Tuesday, January 15
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 15.01.19
· Общината отново иска спасителен заем от държавата
· Детска градина остана на студено в края на водопровод “Власа”
· ОБСЪЖДАМЕ КЛЕПТУЗА: „Клептуза“ – утопия, химера или „да се усвоят едни пари“?
· ОБСЪЖДАМЕ КЛЕПТУЗА: Клептуза няма нужда от нова визия, а от добро управление
· ОБСЪЖДАМЕ КЛЕПТУЗА: Проектът за Клептуза трябва да подчертава природния феномен
· НПМ “Шипка-Бузлуджа” гостува с изложба за опълченеца Стефан Кисов
· КРИМИ ХРОНИКА 15.01.19
· На 21 януари празнуваме Бабинден
· Учредяват младежки и детски клуб към ТД “Юндола”
· Малки обяви: 15.01.19
· С багер и помпи откриха кръста в река Мътница в Костандово
· Дарители от цялата страна стоплиха момчетата от ВУИ - Ракитово
· Общината награди спортистите на 2018 година
· ПК „Белмекен“ излъчи ТОП 10
· „Чепинец” започва подготовка на 20 януари
Tuesday, January 08
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 08.11.19
· Дрогиран и избягал причиниха тежка катастрофа в центъра на Юндола
· 11 скочиха за кръста в Клептуза, 6 в Лъджене, само 1 в Каменица

Шарено “Пролетно хоро” зареди Велинград с българска енергия
Публикувано 2017-03-21 12:32:39 от Темпо

Ето така се прави фестивал! Направиха го организаторите от сдружение “Пролетно хоро”: председателя Иван Пещерски, Аделина Пещерска, Васил Ангелов и Димитрина Късева.
Шестото “Пролетно хоро” на 18 март 2017 г. във Велинград премина като по ноти - ноти от български ритми и български дух, изпълнени с добра енергия. Рекордните близо 2000 участници от 47 танцови клуба от цялата страна се събраха в залата на Градския стадион, където председателят на Дружба “Родина” академик Героги Марков им заръча:
“Играйте хора и бъдете горди българи!” Специално за фестивала народният певец Георги Вардев дойде да изпее своята “Песен за Велинград”. Символичните домакини от велинградския танцов клуб “Надежда” откриха богатата фестивална програма, която проъдлжи през целия ден и бе закрита с внушителното хоро, на което се хванаха 366 членове на софийския танцов клуб “Еремия”.
За съжаление се повтори неприятната ситуация с падане на мазилка от тавана на залата върху главите на публиката и участниците. За късмет и този път нямаше пострадали, обаче не може всяка година да се разчита на късмета!
След изпълненията на клубовете в залата дойде ред на емблематичното за фестивала дефиле. Баба Марта изпълни молбите за хубаво време, а фирма “КМД” дни по-рано се погрижи за пролетното почистване на целия маршрут от Стадиона до центъра на Каменица.
И “с хоро за хорото тръгнаха” хилядите участници във фестивала, водени от гайдарите от ансамбъл “Пазарджик”. Гайдарят Добри Добриков сподели, че участието в "Пролетно хоро " го кара да се чувства горд, че е българин. Горда беше и гайдарката Елена Иванова, редом до която на тъпан свири малкият й син: "На фестивала "Пролетно хоро" участвам от самото начало и виждам как се разви и порасна пред очите ми! Вие сте посланици на българското! Вие сте истински българи родолюбци!”
В първата редица на дефилето, пременени в носии, бяха и членовете на велинградския клуб “Родопчани” към националното дружество “Традиция”. Гърмежите на техните стари пушки събудиха българското самочувствие и гордост. А дефилето се изви като огромна река по булевард “Съединение”, приветствано от жителите и гостите на Велинград.
Каменският площад “Възраждане” отдавна не помни толкова мащабно събитие! Под аплодисментите на зрителите площадът се превърна в огромна сцена, на която се завъртяха десетки хора. Настроението, усмивките, стъпките - всичко бе доказателство за думите на водещата Мария Чорбаджиева, председател на НЧ “Св.св. Кирил и Методий-1905”, че фолклорът е в сърцата ни и че от дърво със здрав корен се ражда здрав плод. За несломимия български дух и енергия говори и кметът на Община Велинград Костадин Коев, който бе последвал призива на организаторите да извадим носиите от раклите и да дойдем с тях на хорото.
Каменските баби също показаха как се идва на хоро - бели, червени, засмени, след като вчера са се наварили на Кална баня, та да го дават шик, когато тръгнат към Орището. Те от сърце приветстваха “най-големия изтърсак на рода Еленове” - Иван Пещерски. А председателят на сдружение “Пролетно хоро” не скри огромното си щастие, че тази година хорото е не къде да е, а в Каменица - близо до Орището, където е започнала традицията, продължена от известните “игроорци” от неговия род Еленове. Иван Пещерски посвети хубавия празник на паметта на своите дядо, чичовци и баща - все хора, свързани с българското хоро в Каменица.
Ден преди фестивала на Орището - почистеното и украсено с усилията на махалата и ИК “Да поработим за Велинград”, също имаше празник с участието на ученици от ОУ “Хр. Ботев”, Мъжката фолклорна група и Представителният фолклорен ансамбъл “Здравче-венче” към НЧ “В. Левски-1904”.
Старите снимки, които днес красят Орището, разказват за нашите история и традиции. Фестивалът “Пролетно хоро” показа не само, че традицията е жива. Показа, че има кой да я продължи - догодина, когато Велинград пак ще посрещне пролетта с шарено българско хоро.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2019-01-24 13:29:27
Топл. индекс 10.35°C
Отн. влажност 92.50%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#177 145

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 93.71 %
PM 2.5 µg/m3 79.86
PM 10 µg/m3 160.10

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Barocamera - Hyperbarica