Велинград - online - Приключение до Румъния и обратно 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

Приключение до Румъния и обратно
Публикувано 2017-03-28 09:20:25 от Темпо

За шеста поредна година СУ “Св. св. Кирил и Методий” Велинград реализира проект за сътрудничество, иновации и обмен на добри практики по програма “Erasmus+”. В средата на март 2017 г. се осъществи втората мобилност на тема “Open your arms for who need them”. Участие взеха ученици с ръководители г-жа Рила Попова - координатор и г-жа Светла Борисова.

Пътуването бе до румънския град Хунедоара - изключително атрактивна дестинация в историческата област Трансилвания. Всеки ден бе изпълнен с усилена работа - уъркшопове, презентации, разисквания по темата за бежанците. Не липсваше и време за развлечения и екскурзии. Безценното, което предоставя проектът на учениците, са контактите с техни връстници, допира им до чужди култури и манталитет, но и изграждането на активна социална позиция по темата за бежанците, израстването им като хуманни личности и повишаването на комуникативните им умения по английски език. Най-точна представа за преживяването дават разказите на учениците:
Борис Софовичин: “За мене това е първото посещение в тази страна и очакванията ми бяха да получа реална представа за северната ни съседка, както и за моите знания по английски език. От София до Букурещ пътувахме със самолет. Пристигнахме в румънската столица и разгледахме набързо този огромен град. Най-много ме впечатлиха големите сгради и центърът. След обиколката потеглихме за град Хунедоара. По пътя разгледахме част от релефа и природата на Румъния. Когато пристигнахме, организаторите ни посрещнаха и настаниха в приемни семейства. Запознах се със семейството и те ми предоставиха лична стая, от което бях очарован. На следващия ден ни запознаха с училището и учебната система. Следобед посетихме забележителния дворец на Януш Хуняди. Замъкът е внушителен и ми даде представа за средновековния живот. Общуването на английски език в този период затвърди знанията ми и се почувствах удовлетворен от наученото досега!”
Радина Граматикова: “В Румъния живеят страхотни хора, с които създадохме добри приятелства. Цялото пътуване беше впечатляващо. Много ми допадна идеята с разменните начала, защото така имахме шанс да се запознаем с нови хора и в същото време да упражняваме английския си, което е много полезно. Програмата ни беше уплътнена през цялото време, като всеки ден се случваше нещо различно. Сутрин обикновено бяхме в училището - правехме календар, фотоалбум и лого на проекта, представяхме държавите, градовете и училищата си. Бяхме в солната мина в Турда, в която първоначално се слиза по 103 стъпала, след което през тунели се стига до огромна дупка и се отива още 14 етажа надолу. Там имаше виенско колело, езеро с лодки, тенис, билярд и други развлечения. Мястото се използва с лечебна цел за подпомагане лечението на хора с астматични и други дихателни проблеми - като цяло много впечатляващо. Никога преди не съм виждала нещо подобно!”
Йоан Каръков: “Когато се настанихме по домовете, първото нещо, което направихме, е да излезем навън и да се запознаем с нови приятели. Когато се запознах с тях, осъзнах, че те са хора с много добри сърца! На следващия ден се срещнахме и с другите участници от Италия и Турция. В училището ни беше представено турско изкуство, наречено ебру - рисуване върху вода. Всички групи бяхме впечатлени от тази техника. През следващите дни представихме презентации за красотите на държавите си. Чужденците бяха запленени от България. Също така обсъдихме една от най-наболелите теми на Европа и основна тема на проекта - проблема с бежанците. В последната вечер всички групи бяхме заедно и танцувахме традиционни български, турски, италиански и румънски танци. Забавлявахме се и празнувахме за резултатите, които постигнахме, но тъжното бе, че това бяха последните ни часове заедно. Всички обаче си обещахме, че ще се видим отново, защото сме едно голямо семейство!”
Иван Узунов: “Обмяната на опит е нещо уникално и всеки трябва да го изпита.Владеенето на английски език е много полезно и важно в общуването.В тези проекти трябва да участват много млади хора,защото се осъществяват безценни запознанства и се откриват нови предизвикателства.”
Стефани Евтимова: “Пътуването до Румъния със сигурност ще ми остане един незабравим спомен. За мене това беше като сбъдната мечта - всичко, което видях, преживях, усетих и докоснах, беше като нереално. Уъркшоповете бяха добре организирани и ефективни, а презентациите - информативни и запознаващи ни с различните гледни точки по разискваната тема за бежанците. Имах късмета да попадна в страхотна група, с която бързо се сприятелих и си прекарвахме чудесно. Останах възхитена от това, което видях и преживях.”
Предстоят още мобилности. През месец май ни очаква слънчева Италия. С нетърпение очакваме следващите срещи с другите ни чуждестранни партньори от Румъния, Турция, а ние, разбира се сме в трескава подготовка като страна и град домакин!
Рила Попова, координатор
Надежда Деянова, учител БЕЛ

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай