Велинград - online - Клуб събра младите природолюбители в Ракитово 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 25
· Ветераните защитиха честта на велинградската плувна школа
· „Чепинец” с четвърта поредна победа
· ФК ”Чепинец” отново само с детски отбор и без юноши!
Wednesday, September 19
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 181.09.18
· Ще има ли достатъчно дърва за огрев?
· Учебната година започва нормално и с повече първокласници
· Единна Европа може да се справи с всички проблеми
· Дипломати проведоха работна среща във Велинград
· ВОМР с подкрепата на ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА „Развитие на човешките ресурси” 2014 –
· Започват обществените поръчки за ремонт на ул. „Тошо Стайков“ и „Вела Пеева“
· Общината осъдена да плати 29 990 лева на адвокат на “Еkо Титан”
· В Грашево Цв. Цветанов обеща ремонт на пътя
· Кметът предлага солидарен фонд за лечение
· Изхвърлят ли се отпадъци в уж закритото сметище?
· Нерегламентираните сметища – омагьосан кръг без изход
· Със 72 500 лева ще информират по проекта за инсталации за боклука
· Почти половината учители ще се пенсионират в близките 10 години
· Малки обяви: 18.09.18
· Бирково
· Добър пример от община Сливен

Клуб събра младите природолюбители в Ракитово
Публикувано 2017-03-28 09:23:38 от Темпо

Клуб “Млад природолюбител” е създаден през пролетта на 2016 г. от училищния психолог в СУ ”Св. Климент Охридски” Ракитово - велинградчанина Георги Костов. Идеята за клуба се ражда при посещение на пещерата “Лепеница”, като първоначалното намерение е да се казва “Млад изследовател”. Стимул на идеята дава организираният през 2016 г. от Община Ракитово традиционен поход до местността Рави ливади, в който участват 25 деца от училището, водени от г-н Костов и още 50 деца от ОУ ”Христо Ботев”, ВУИ ”Ангел Узунов” и др. Няколко дни след това психологът и най-активните деца се събират на беседката по пътя за Ремово, където учредяват клуба със сегашното му име.

Възниква идея клубът да има собствено лого, с което да бъдат изработени значки и тениски. С тази задача, отговорно и ентусиазирано се заема дъщерята на г-н Костов Анелия, ученичка в СУ ”Св.св. Кирил и Методий” във Велинград. С помощта на няколко момчета от Ракитово създават емблемата на клуба.
С ентусиазъм клубът се включва в инициативата “Да изчистим България за един ден” с акция за почистването на местността Блатца, както и пътя до и от нея към Ракитово. Следва вело-поход до крепостта Цепина, в който децата участват с огромно въодушевление. Походът минава като “по ноти” с помощта и на учителя по музика на училището. Дейността продължава с поход до Вазова поляна, където децата разбират от къде идва името и се наслаждават на великолепната гледка към Родопите. Следва излет до Гергевана и Стария чарк, който приключва с посещение на езерото Клептуза.
След лятната ваканция новият сезон започва с поход-екскурзия до хижа Пашино Бърдо и древното тракийско светилище там, което е най-сериозното изпитание до момента, включващо освен пътуване с автобус и повече от 15 км пешеходен преход. Скоро след това клубът е включен в стартиралия в началото на ноември 2016 г. проект на МОН “Твоят час”, като продължава дейността си със сериозен поход до Кулата - Градот, както и излет до местността Калинката и Бърдоландия, където децата се забавляват уникално на изградените от г-н Свилен Топчиев съоръжения. Следва още по-сериозен и вълнуващ поход през Войнишка, Шопова, Вазова поляна, връх Малък Острец и финал на високият 1360 м. връх Острец, където гордите покорители с интерес разглеждат строящия се храм “Св. Георги”, както и древното тракийско светилище под върха. След това изключително трудно изпитание героите са уморени, но и горди с покоряването на върха, който е най-високият в района на Велинград и Ракитово. С настъпването на зимата клубът прави заключителен поход-екскурзия с пътуване до м. Дъното/контра-стената на яз. Батак и пешеходен преход през м. Селци към с. Дорково и обратно с автобус в Ракитово. В изброените инициативи на клуба се включват не само деца от СУ ”Климент Охридски” Ракитово, но и такива, които учат в различни училища в Пазарджик, Велинград и др. Само преди няколко дни на Тодоров ден децата от клуба и г-н Георги Костов посетиха ски-комплекса на местността “Старина” където се забавляваха по уникален начин.
За тази календарна година програмата на клуба е изключително интересна и амбициозна. Запланувани за екскурзии до крепостта “Перистера” и музея на Социализма в Пещера, пещера Снежанка, пещера “Лепеница”, хижа Белмекен, хижа “Милеви скали” и много други, като финал на полусезона е няколкодневен летен лагер на яз. “Широка поляна”, където децата по скаутски ще изпробват уменията си за оцеляване в природата. Целта на всичко това не е само създаването на навици за здравословен начин на живот посредством активна туристическа дейност, но и формиране отговорно отношение към проблеми от екологично естество, повдигане националното самочувствие на децата, както и не на последно място - изграждане на връзка не само между тях и природата, но и помежду им за едни истински приятелски отношения, които да устоят изпитанията на времето. Можем да се похвалим с това, че клубът ни вече членува в Природонаучно дружество “Проф. Иван Буреш” София. Очакваме да бъдем приети като колективен член и в Сдружение с нестопанска цел “Суткя” Ракитово. Благодарности към кмета на Община - Ракитово и директора на ДГС - Ракитово за помощта при транспортирането за осъществяване на инициативите ни.
Клуб “Млад природолюбител”

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води