Велинград - online - В крак с обновлението на света 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

В крак с обновлението на света
Публикувано 2017-04-25 09:11:59 от Темпо

Светът се променя и обновява. Всеки, който иска да не изостава от тези промени, трябва да побърза да променя своето мислене, своите знания и ценностна ориентация. Приоритетите на преподавателите на СУ “Св.св. Кирил и Методий“ отчитат специфичните особености и традиции на училищната образователна среда и представят своите виждания за европейско развитие на училището, което години наред работи по европейски програми и проекти. Проектът “Energy Efficiency Empowerment“, финансиран от европейската програма „Еразъм+“ за сътрудничество, иновации и обмен на добри практики осъществи своята втора мобилност.

Приключението започва на 19-ти март, когато ученици от девети и десети клас с интензивно изучаване на немски език, заедно със своите ръководители Спаска Малинова и Василка Дамянова и Тома Чонков се отправят към Германия. Още с пристигането си учениците бяха приятно изненадани от гостоприемството и дружелюбността на немските семейства, които ги посрещнаха с прегръдки, и чуждестранните ученици, които също бяха част от проекта. Българската група беше впечатлена от училището, което е доста по-различно от българските, а и от разнообразната програма, която беше организирана за тях през тези седем дни. Учениците използваха пълноценно времето си и съчетаха развлеченията с полезни занимания, в които показваха креативността си. Участваха в различни уъркшопове, посетиха изследователския център „Julich“, редица забележителности и интересни обекти като отворена мина и електроцентрала, където се запознаха и с процеса на създаване и пренасяне на електроенергия.
Ученици от Испания, Германия и България прекарваха заедно времето си в забавления, разменяне на познания и научаване на нови факти за културите и ценностите си.
Цветина Вачева споделя своите преживявания: „Семейството, при което бях настанена, ме посрещна с отворени обятия. През тази седмица имах възможността да опитам традиционната немска кухня, а през свободното време се наслаждавахме на различни развлечения. Накрая на нашата вълнуваща седмица в Бедбург ни предстоеше пресконференция. Цялата организация, както и сценария бяха поверени на нас учениците. Аз имах възможността да бъда водеща на пресконференцията, заедно с Ларс (ученик от Бедбург) и Кармен (ученичка от Мадрид). Наши съученици бяха изготвили старателно различни проекти, всяка държава представи своя филм за града и училището и макета по проекта. Българската ни група се отличи на събитието, когато ние с песни и сценично поведение превърнахме конференцията в истински празник.”
Мариам Маврова вдигна на крака цялата публика с невероятното си изпълнение на песента „Алиуя“. „По-добро изпълнение на тази песен през целия си живота не съм чувал“, споделя Саша Золбах, кмет на град Бедбург. „Беше толкова невероятно, благодарение на отлично подготвените, талантливи и креативни ученици! Благодаря Ви за неповторимия момент, който изживях заедно с вас! Поздравления за България!“
Александър Прегьов, участник в проекта: “Престоят ми в Германия беше наистина страхотен, установих много нови контакти и приятели. Участниците в проекта от Германия и Испания останаха впечатлени от участието на българската група на работните срещи, пресконференцията и разбраха, че сме една наистина огромна конкуренция както в езиковите умения, така и в познанията ни в сферата на информационните технологии и др.“
Божидар Гивечев изразява своето мнение за престоя си в Германия: “Искам да благодаря на учителите, които положиха неимоверни усилия проектът по оперативна програма „ЕРАЗЪМ+“ да стане факт и в нашето училище! По линия на проекта взехме участие в иновативни и изключително креативни дейности, които бяха доста полезни за нашето бъдещо развитие. Така ние успяхме да съчетаем едновременно работата и забавлението, които вървяха ръка за ръка през целия ни престой. Успяхме да изградим един сплотен колектив, който в продължение на седем дни показа, че няма нищо невъзможно, стига да работим заедно като ОТБОР!“
За всеки един ученик това пътешествие ще бъде запомнено като едно уникално преживяване, предоставило им възможността да се запознаят с различни култури, да създадат много нови приятелства с ученици от Германия и Испания и да съберат спомени, към които да се връщат с усмивка след години, да вярват, че отново ще се върнат на тези места, които са посетили и пак ще прегърнат приятелите си . Но това пътуване им носи и друго предимство - това е и шансът на място да подобрят знанията си по немски и английски език.
Василка Дамянова, гл. учител

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води