Велинград - online - Как един възрастен велинградчанин се справи с телефонни измамници 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости "ГЕРГЕВАНА"


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, December 11
· Иван Гергов с нови победи в бокса
· ТД „Юндола“ на прага на столетие
· Двойки на „Импулс” спечелиха 5 комплекта медали в Марибор
· Успех за момчетата на „Велинград волей“
Tuesday, December 04
· ОБЯВА МИГ Белово, Септември, Велинград
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.12.18
· Какво (не) свърши общината за 10 години на Клептуза
· Нови спорове за минералната вода в Драгиново
· Само 7 от 20 кметове на кметства се отчетоха пред Общинския съвет
· Докато мъдрите се намъдруват...
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 29.10.18
· ПРЯКА РЕЧ: Кому е нужно това...? Защо...?
· Златното време на Недялко Йорданов
· Младши-автоконтрольор получи акт за неправилно паркиране
· КРИМИ ХРОНИКА 04.12.18
· Клубовете на Лайънс и Ротари направиха Коледни балове
· Малки обяви: 04.12.18
· Добруджанска среща в Чепино
· Ученици от Ракитово спечелиха награди от православен конкурс
· Вечер на руската поезия - очень хорошо!

Как един възрастен велинградчанин се справи с телефонни измамници
Публикувано 2017-04-25 09:27:09 от Темпо

През изминалата седмица две възрастни жени от Велинград се разделиха със спестените си пари и злато, защото се хванаха на въдицата на телефонни измамници. За малко в подобна клопка щял да падне и Георги Вецов, но в крайна сметка неговият здрав разум се оказал по-силен от хитрия сценарий на престъпниците. Ще разкажем премеждията на велинградчанина Георги Вецов подробно с надеждата по този начин да помогнем на други хора да се справят с опитите за искане на пари и заплахи по телефона.

На 19 април в дома на Георги Вецов във Велинград звъни стационарният телефон. Обажда се мъж, който му се представя като полицейски инспектор Георгиев от Криминална полиция. Мнимият полицай казва на възрастния човек, че телефонният му номер е белязан и в най-скоро време ще му позвънят измамници. Пита го с кого живее и дали има мобилен телефон, а Г. Вецов лековерно диктува номера на джиесема си. “Инспекторът” го моли да съдейства на полицията, за да заловят бандитите. Настоятелно обяснява, че трябва да събере всичките си налични пари в един плик и да ги сложи във фризера, за да има доказателство за престъплението, защото в противен случай само ще хванат измамниците, но няма да могат да ги осъдят. Лъже-полицаят дори кара г-н Вецов под негова диктовка да напише на лист и да се подпише каква е сумата на парите. Предлага да напише още, че сумата се застрахова в Прокуратурата “за по-сигурно”. Посочва дори номер 9144, на който Г. Вецов можел да позвъни, за да получи потвърждение.
Докато този разговор тече по домашния телефон, звъни и мобилният телефон на Георги Вецов. Той се обажда и получава серия от заплахи, че ако не приготви голяма сума пари и не ги хвърли през балкона, ще дойдат в дома му и ще го пребият с железни пръти. “Въоръжени” с информацията, която минути преди това възрастният човек сам е дал на “полицията”, измамниците заплашват, че ще убият сестра му, която живее в същата къща.
“Нямам думи да разкажа какво съм преживял”, споделя Георги Вецов. В продължение на близо час той стои с двата телефона в ръце: от единия телефон го заплашват, по другия телефон получава съвети от загрижения “полицай” да побърза да събере парите. Възрастният мъж е подложен на невероятна психоатака, когато “инспекторът” му съобщава, че къщата е оградена от снайперисти и започва да дава заповеди на снайперист 1, 2 и 3...
Въпреки психичния тормоз, в един момент Георги Вецов започва да действа така, както е научен като майор от запаса. Звъни на началника на полицейското управление във Велинград гл. инсп. Йовчо Йовчев и веднага на място в дома му идват младши инспекторите Гагов и Пашов.
От 15-20 дни във Велинград има истинска атака от телефонни измами, казва мл. инсп. Гагов, който е квартален на Лъджене. Полицаите обикалят по домовете на възрастни хора, които живеят сами и ги предупреждават. Раздават и специално направени листовки с описание на сценариите, които най-често използват ало-измамниците. Правят срещи по темата и в Пенсионерския клуб и Клуба на инвалидите в Лъджене, но въпреки това има хора, които се лъжат, защото престъпниците са изключително добри психолози, подготвили са цяло представление и успяват така да разтревожат, да паникьосат и да излъжат много възрастни мъже и жени.
Най-важното според полицаи Гагов и Пашов е хората да разберат, че полицията никога и по никакъв начин и повод не взима пари за полицейски операции. Затова хората не трябва да дават пари или ценни вещи на непознати, представящи се за полицейски служители. Всеки, който по телефона поиска пари от името на полицията, е измамник и за него гражданите трябва веднага да сигнализират на тел. 112 или на дежурния в РУ на МВР - Велинград на тел. 0359 5 25 72.
Историята на Георги Вецов много прилича на напрегнат филмов екшън, който за късмет завършва зле за измамниците-сценаристи. Но още днес или утре телефонни измамници ще се опитат да разиграят същата или още по-изобретателна измама на следващия възрастен човек. Затова още веднъж да напомним: колкото и правдоподобно да ви звучи някое телефонно обаждане, по никакъв повод не давайте пари или ценни вещи на непознати, а се обадете в полицията!
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Вила


Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Атмосферни условия
2018-12-12 07:42:41
Топл. индекс -5.17°C
Отн. влажност 75.20%
NoPM 2.5PM 10
66 156
#324924 40
#221323 40
#325115 34
#604547 99
#867165 129

Средно за последния час
Влажност 77.15 %
PM 2.5 µg/m3 39.14
PM 10 µg/m3 95.57

0 µg/m³     50              100
       25               75                 500
Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 72.89 %
PM 2.5 µg/m3 66.80
PM 10 µg/m3 154.21

Пречистване на отпадни води