Велинград - online - “Голямото писане” с голям художник и над 350 участници 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

“Голямото писане” с голям художник и над 350 участници
Публикувано 2017-04-25 09:46:02 от Темпо

Ден преди Великден във Велинград за втори път се проведе Голямото писане на великденски яйца от Чепинския край. Организаторите - Община Велинград, Историческият музей и вестник “Темпо”, както и всички участници, доказаха, че не случайно седмица по-рано Голямото писане бе отличено със специалната награда за най-оригинално туристическо събитие на 2016 г. от конкурса “Чети и пътувай” на международната борса “Културен туризъм” във Велико Търново. Огромна заслуга за големия успех на второто издание имаше и присъствието на един от най-известните съвременни български художници - нашия съгражданин Васил Горанов.

Слънцето над площад “Николай Гяуров”, двете огромни червени яйца на сцената, хубавата програма и най-вече силата на живата традиция привлякоха многобройна публика от велинградчани и гости на курорта. Над 350 човека изписаха свое великденско яйце, следвайки канона на старата местна техника за писане с восък - под вещото ръководство на майсторки и деца от Ателието за писани яйца към музея и по запазени традиционни модели. Във второто Голямо писане участваха с 50% повече хора в сравнение с миналата година - факт, който ни радва и показва, че инициативата се харесва на мнозина. Наред с велинградчани в писането се включиха гости от Русия, Швейцария, Китай, Македония, Англия и от 34 градове от цяла България. А колко шарено и “международно” беше събитието показват думите на едно от децата, които писаха: “Аз съм роден в Индия, живея в Англия, а родителите ми са българи”. Чухме великденски поздрав и на китайски, усетихме и възторга на участници от Москва.
Сред официалните гости на Голямото писане бяха кметът Костадин Коев, председателят на Общинския съвет Бельо Мандраджиев, творци от Дружеството на художниците в Сливен. Великденски поздрав отправи зам.-кметът Светла Томова. На сцената бяха наградени победителите в тазгодишния ученически конкурс за най-красиво великденско яйце: Йоанна Димитрова от ДГ “Радост”, Десислава Кацарова от ОУ “Христо Ботев”, Мария Тюфекчиева от ОУ “Неофит Рилски”, Гина Салапатийска от СУ “Св.св. Кирил и Методий” и носителят на голямата награда “Сребърна писалка” Георги Марков, който имаше честта да я получи от художника Васил Горанов.
София Нанова представи почетния гост на събитието Васил Горанов като един съвременен възрожденец, събирателен образ на всичко българско и човек, който се самоопределя като българин: “Човек, който събужда сетивата ни за красотата, която все търсим. Човек, който с творчеството си ни отваря портата между двата паралелни свята - света на човека, създаден по Божий образ и подобие и света на величието на човешките възможности, когато човек прави това, в което наистина е добър!”
Думите на Васил Горанов за нуждата от ново българско Възраждане развълнуваха хората на площада. Голям жест от негова страна бе, че се включи в изписването на второто голямо червено яйце. Първите щрихи върху изработеното от ПГД “Иван Вазов” яйце заедно с Васил Горанов положиха К. Коев, Б. Мандраджиев, Св. Томова, художникът Бранко Манушев, след което изписването на голямото яйце продължиха ученици от велинградските училища.
А докато около масите стотици хора пишеха и боядисваха яйца, на сцената продължи хубавият концерт, подготвен по сценарий на г-жа Иванка Дебелушина, ръководител на театралното студио към ЦПЛР-ОДК. Ролята на водещи отлично изпълниха възпитаници на театралното студио, със свои стихове активно се включиха децата от школа “Журналисти”, а с изпълнения участваха Александрина Тожарова, Мариам Маврова, Представителен ансамбъл за народни песни и танци “Здравче-венче”, Михаела Нонова, Калина Деспотска и Александра Дамянова от “Звънче”, Кристина Попова и “Караоке джунвиър”, Представителен ансамбъл за народни песни и танци “Чепино”, Хор на малките към ЦПЛР-ОДК, солисти от ансамбъла за автентичен фолклор “Драгиново”.
Голямото писане завърши с томбола, в която право на участие има всеки, изписал яйце. Късметлийте получиха символични награди - писалки за яйца, тениски със знака на събитието, великденски козунаци и зайци.
“Възхитена съм от организацията и от предоставената възможност всеки да пипне и да се докосне до една традиция, която наистина е жива във Велинград”, сподели една от участничките Ангелина Кърджалийска, секретар на читалище “Будители-2004” в Септември. А след финала имаше въпроси в колко часа на другия ден отново ще пишем яйца. Надяваме се и ще работим, за да може Голямото писане да продължи - догодина, по същото благословено време преди Великден.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай