Велинград - online - Две акредитирани лаборатории проверяват водата за уран 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости "ГЕРГЕВАНА"


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, December 18
· Дарителската кампания за хижа “Юндола” продължава
· Връчват спортните награди на 10 януари
Tuesday, December 11
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 11.12.18
· Важна победа срещу мината, но борбата трябва да продължи
· През 2019 г. скача данъкът за второ жилище в курортите
· КРИМИ ХРОНИКА 11.12.18
· Двете сгради на общината достигнаха клас С на енергийна ефективност
· Якутия поддържа интерес към Велинград
· Новото разписание на БДЖ - пореден удар срещу теснолинейката
· Полиция и горски се разминаха в информация за дърва
· На финала на юбилейната 2018 година: Лавина от награди за Велинград и туристичес
· Сред първите пет в националния конкурс по счетоводство
· Малки обяви: 11.12.18
· Каменският клуб на пенсионера отпразнува юбилей
· Светлините на елхата дадоха старт на празниците
· Армъните - част от “Непознатите”
· Поздравления за рожден ден и спасен човешки живот
· Отворена врата за доброта и подкрепа
· Празник на хората с увреждания
· За достоен живот на лицата с интелектуални затруднения

Две акредитирани лаборатории проверяват водата за уран
Публикувано 2017-04-25 09:48:39 от Темпо

По обяд на 21 април 2017 г. гръмна новината за завишени стойности на уран във водата във Велинград и няколко села от общината. Тя бе съобщена от Регионалната здравна инспекция - Пазарджик със следното прессъобщение:
“На 19 април в РЗИ Пазарджик постъпиха данни от мониторинговото наблюдение на ВКТВ Велинград за получени нестандартни резултати по радиологични показатели (естествен уран) от проби питейна вода в три от водоснабдителните зони на регион Велинград (зона - Грашево, махала Мечо корито; зона - Св. Петка, Юндола, Пашово; зона - част от кв. Чепино и малка част от кв. Лъджене на гр. Велинград).
На 20 април директорът на РЗИ Пазарджик разпореди предприемането на спешни действия от страна на доставчика на питейна вода за отстраняване на всякакъв възможен риск за здравето на населението. Разпоредено е на ВКТВ-Велинград незабавно спиране на водоползването за питейни нужди от проблемните водоизточници, осигуряването на достатъчни количество качествена питейна вода, отговаряща на изискванията на Наредба № 9 на МЗ и извършването на учестен мониторинг.”
Часове по-късно в Община Велинград се състоя спешна пресконференция с участието на кмета Костадин Коев, председателя на Общинския съвет Бельо Мандраджиев и управителя на “ВКТВ” Йордан Нанов. Пред камерите на големите национални медии кметът Костадин Коев бе категоричен, че темата е преекспонирана и заяви: “На територията на община Велинград във водопреносната мрежа няма завишени норми на естествен уран. Има по-високи стойности в малка част от Чепино и Лъджене, но причината е, че по новата наредба е въведена общата за Европейския съюз норма 0.03 милиграма/литър, докато по старата наредба е била 0.06 мл/л и тогава сме били в норма. Предприети са всички необходими мерки, като са прекъснати водоизточниците Клептуза и Легоринец и вода за Велинград се подава от Пречиствателната станция. Има протокол, че стойностите във водата от Пречиствателна станция са в границата на допустимото. Има завишени стойности на естествен уран в района на Грашево и Мечо корито, Света Петка и Пашово. По предписание на РЗИ общината е предприела мерки за доставка на нужните количества бутилирана минерална вода с бусове, очакваме и водоноски от Гражданска защита”.
На въпрос на “Темпо” какво означава “малка част от кв. Чепино и кв. Лъджене”, кметът поясни, че от двата проблемни водоизточника Клептуза и Легоринец са захранвани районът на ул. “Христо Боянов” и площад “Христо Ботев” в Чепино, както и улица “Никола Вапцаров” в Лъджене. В момента тези райони се водоснабдяват също от Пречиствателна станция.
Управителят на “ВКТВ” Йордан Нанов съобщи, че има разминаване в протоколите от изследванията на питейната вода. Според протоколите от изследвания на РЗИ - Пазарджик всички показатели са в норма. (Това бе потвърдено и с последващо прессъобщение от РЗИ, в което се казва: “РЗИ Пазарджик извършва мониторинг на питейните води в област Пазарджик и до момента по показател „естествен уран“ не са констатирани отклонения.”)
Завишените стойности са отчетени в протокол от изследване, извършено от лаборатория в София. Установените от неназованата столична лаборатория повишени стойности на естествен уран в питейната вода на гр. Велинград и околни села са от 0,041 до 0,078 мг/л при норма 0,03 мг/л. Г-н Нанов подчерта, че има протоколи от изследвания за радиология на водата от 2009 и 2016 г., като всички показатели са в рамките на нормалните. В пробата от вода от Света Петка според протокол от изследване на РЗИ - Пазарджик са отчетени 0.001 мл/л уран при норма от 0.03 мл/л.
Заради разминаването в данните е започнало извършването на контролни проверки. Взетите проби са занесени в две акредитирани лаборатории в Пловдив и София. Резултатите от изследванията ще бъдат готови най-рано след 14 дни. Докато течат проверките, вода за Велинград ще се подава само от Пречиствателна станция, така че Велинград пие и ще пие чиста вода, подчерта кметът Костадин Коев. Управителят на “ВКТВ” заведе всички желаещи журналисти в Пречиствателната станция, за да бъде максимално прозрачен процесът на работа.
Уверение, че жителите и гостите на Велинград пият вода, която не е опасна за тяхното здраве, даде и д-р Румен Апостолов, началник отдел “Държавен здравен контрол” в РЗИ - Пазарджик.
В околните населени места - с. Юндола, с. Света Петка, с. Пашово, с. Грашево и Мечо Корито Министерството на здравеопазването и органите на държавния здравен контрол препоръчаха да бъдат въведени ограничения, като водата не се ползва за пиене и готвене. Поради липса на алтернативни водоизточници водоподаването не е прекратено и може да се ползва за хигиенни цели (миене и къпане). По предписание на РЗИ Община Велинград започна доставка на нужните количества бутилирана минерална вода - по 2.5 литра на човек дневно. Снабдяването с питейна вода по селата ще продължи до излизане на лабораторните резултати и нормализиране на водоснабдяването с годна за пиене вода.
Жителите на Велинград и общината приеха новината за урана без паника. Емоции имаше по темата как подобни съобщения се отразяват на името на Велинград като туристическа дестинация. Случилото се провокира и нови дебати за или против рудодобива. Предстоят 2 седмици, през които ще чакаме резултатите от контролните проверки на водата и от проверката, за която се самосезира Районна прокуратура - Велинград. От общината и общинското дружество “ВКТВ” успокояват, че докато се правят изследванията, Велинград ще получава качествена вода от Пречиствателната станция, а засегнатите села ще бъдат снабдявани с бутилирана минерална вода.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2018-12-18 13:33:37
Топл. индекс 3.81°C
Отн. влажност 90.70%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#116 30
#324929 50
#221314 21
#325129 80
#604516 24
#867111 17

0 µg/m³     50              100
       25               75                 500


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 93.46 %
PM 2.5 µg/m3 89.45
PM 10 µg/m3 178.19

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Пречистване на отпадни води