Велинград - online - За втори път български президент на официално посещение във Велинград 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

За втори път български президент на официално посещение във Велинград
Публикувано 2017-05-23 08:40:50 от Темпо

За втори път след 1989 г. действащ президент на Република България направи официално посещение във Велинград. Първата президентска визита беше на Петър Стоянов, който дойде в нашия град на 27 юни 2000 г. През 10-те години на своя мандат президентът Георги Първанов многократно идва във Велинград, но винаги неофициално. 17 години след първата официална президентска визита дойде време за втората такава: на 16 май 2017 г. гост на Велинград беше президентът Румен Радев заедно със съпругата си Десислава Радева.

Повод за идването на президента Румен Радев във Велинград станаха кампанията “Подкрепи една мечта” и дванадесетокласникът Милко, който живее в Центъра за настаняване от семеен тип и учи в Професионалната гимназия по горско стопанство “Христо Ботев”. Срещата в ЦНСТ беше при закрити за медиите врати, а благодарение на кампанията нуждаещи се абитуриенти ще получат стипендии и шанс да продължат образованието си.
След срещата с Милко президентският кортеж спря на опразнената от автомобили улица пред хотел “Здравец” във Велинград. Докато чакаха, хората коментираха колко по-красив е центърът на града, когато не е задръстен с коли. Кметът на Община Велинград Костадин Коев, придружаван от заместниците си Светла Томова и Атанас Палигоров и от председателя на Общинския съвет Бельо Мандраджиев, посрещна с “Добре дошли” президента Румен Радев и неговата съпруга. Делегацията, в която беше и велинградчанинът проф. д-р Иван Палигоров, се отправи към общината. По пътя президентът спираше за кратки разговори с минувачите и не отказваше молбите за снимки. Интересен детайл от разходката по велинградския площад беше, че човек от екипа на президента призоваваше за внимание при пресичането на всички жълти решетки.
Пред общината поздравите и снимките продължиха, а президентът Румен Радев застана пред камерите на националните телевизии. Той коментира скандала “ЦУМ гейт”, като заяви, че споделя тревогата на председателя на Върховния административен съд Лозан Панов за състоянието на съдебната система. В същото време е изненадан, че съдия № 1 го призовава да създаде комисия по случая, което е в разрез с конституционните правомощия на президента. “Дневният ред на България не са крамолите във Висшия съдебен съвет”, категорично заяви президентът. Той съобщи, че на 30 май 2017 г. за първи път ще свика Консултативния съвет по национална сигурност, като тема на срещата ще бъдат рисковете и заплахите за националната сигурност. Румен Радев изрази и позицията си, че не президентът е институцията, която трябва да направи районирането за бъдещи мажоритарни избори.
След посрещането с хляб и сол, президентът Румен Радев и придружаващите го лица бяха приети в кабинета на кмета Костадин Коев. По-късно г-н Коев сподели, че е запознал президента с проблемите на Велинград и общината. Разказал е накратко историята на Велинград като национален и международен курорт и е споделил близките планове за ремонт на центъра и на сградите на общината. Кметът е подчертал, че амбициите за развитие на Велинград са свързани с туризма, спорта, културата и утвърждаването като семеен курорт.
Кметът К. Коев е заявил категоричната позиция на общинското ръководство против волфрамова мина в местността “Грънчарица”. По думите на кмета президентът Р. Радев е заявил ясна подкрепа за развитието на Велинград като туристически център, което е несъвместимо с развитието на рудодобив.
По време на срещата кметът К. Коев е връчил на президента Р. Радев е получил писмо, подписано от кмета общината, Общинския съвет и Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите. Писмото е във връзка с предстоящото европредседателство на България и в него се предлага някои от изнесените заседания на гостите от Европа да бъдат проведени във Велинград, защото разполагаме с нужната хотелска база и зали. Президентът е приветствал тази идея, разказа г-н Коев.
От общината домакини и гости се отправиха пеша към Средно училище “Св.св. Кирил и Методий”. След посещението там, вечерта се е провела и неофициална среща с представители на туристическия бранш, на която отново е дискутирана темата за волфрамовата мина и готовността на велинградчани за протести.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


За да остане природа в България