Велинград - online - Ученици с хуманна мисия в Италия 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, October 02
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 02.10.18
· „Синята зона не ни е читава“
· Каменчани все по-гневни заради водата
· Ново обществено обсъждане ще решава бъдещето на Клептуза
· ПРЯКА РЕЧ: Спрете срамното решение за Клептуза
· Според министъра на земеделието няма нарушения в защитена местност “Клептуза”
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 27.09.18
· Жалба по лято и още нещо
· Не на тормоза и агресията в училище
· Туризмът има нужда от кадри, кадрите имат нужда от подкрепа
· Малки обяви: 02.10.18
· А родителите не дойдоха
· ПРЯКА РЕЧ: Неспазени ангажименти
· „Песента ни свързва“
· Когато водното спасяване е призвание
· На 6 октомври стартира планинският полумаратон Ремово-Блатца-Ракитово
· Обновен салон в Деня на спорта
· „Чепинец” не успя да победи у дома
Tuesday, September 25
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 25.09.18
· Нови идеи за Клептуза: парк с водни атракции и без търговия

Ученици с хуманна мисия в Италия
Публикувано 2017-05-30 08:49:59 от Темпо

Една от най-наболелите и горещи теми през последните месеци е темата за бежанците. Наричани са „терористи”, „напаст”, „агресори”. Говорейки за тях, без да се замисляме, боравим неусетно с езика на омразата. Някак забравяме, че и те са живи хора, които се борят за свободен и достоен живот. Но най-вече се борят за тях - за своите деца, за тези най-уязвими и невинни същества, които се нуждаят от протегната ръка.

Затова и ученици, и учители от СУ „Св.св. Кирил и Методий” се впуснахме пламенно в поредния спечелен от г-жа Рила Попова проект по програма „Еразъм+”, озаглавен „Open your arms for who need them” („Отвори ръцете си за тези, които имат нужда от тях”), в чийто център е поставена съдбата на детето бежанец.
Имайки предвид, че живеем в град, в който този проблем не е актуален поради липсата на бежанци, съзнаваме, че сме ограничени откъм механизми за оказване на помощ на тези малки жертви на обстоятелствата. Затова единственото, което можем да направим, е да разкажем за тях.
Това беше и целта на третата мобилност по проекта. Наши домакини бяха партньорите ни от Италия. Прекарахме една незабравима седмица в гр.Ортона, където съвместно с другите участници (италианци, турци и румънци) дадохме своя принос за разгласяване на този проблем. Учениците представиха свои презентации по въпроси, свързани с миграцията, за причините за нея, за бежанците и, разбира се, за тъжните личица на техните деца.
Мисията за даване на гласност на този проблем можем да отчетем като успешна, тъй като имахме възможност да я популяризираме и в Рим. Там учениците раздаваха листовки с лозунги и рисунки, пресъздаващи тъжната и несправедлива истина за съдбата на бежанците. Тези диплянки бяха собственоръчно изработени от деца от съответните училища, участници в проекта.
Наред с работата изживяхме и много весели и запомнящи се моменти. За това какво „Еразъм+” дава на учениците, говорят думите на децата, преживели вълнуващото приключение.
Василена Белева: „Имах късмета да отпътувам към слънчева и красива Италия, придружена от прекрасните ми учителки и малка част от моите съученици. Освен че бяхме посрещнати подобаващо от домакините, успяхме с нашата любознателност и артистизъм да им подарим незабравими емоции, като им изтанцувахме традиционен италиански танц. Така със сигурност успяхме да докоснем сърцата им. Представихме своите презентациите по проекта. Успяхме да създадем трайни приятелства и да упражним уменията си по английски език. Тези положителни емоции ще останат завинаги в сърцето ми. Всичко това не е приказка! Искам да изкажа благодарности към учителите, които са главните виновници за тези прекрасни мигове.”
Михаил Мишев: „Проектите по програма „Еразъм+” са уникален шанс за много хора да опознаят нови култури и да създадат нови приятелства, които могат да останат за цял живот. За мен това стана реалност по време на посещението ни в морското градче Ортона, Италия. Пътуването беше изпълнено с много нови емоции за мен - за първи път летях със самолет, за първи път опитах истинска италианска храна, за първи път посетих Италия. Това беше едно незабравимо преживяване, което никой не искаше да свършва.”
Кристина Попова: „В Италия имахме различни занимания всеки ден – плавахме с лодка, посещавахме градчета в околността на Ортона, а в единия от дните изнесохме концерт в училищната зала. Но най-впечатлена останах от Рим. Прекарахме един ден там и успяхме да видим част от забележителностите му. Да участваш в проект на „Еразъм+” е възможност, която не бива да се изпуска. По този начин можеш да се докоснеш до бита и културата на даден народ и да видиш какъв е животът в дадена страна.”
Елена Кузманова: „Пътуването до Италия бе едно от най-вълнуващите и запомнящите се преживявания в моя живот. Преди пътуването не знаех нищо за различните култури и традиции и за това как живеят хората в другите страни. Открих нови неща за себе си. Но най-важното е, че създадох приятелства, които се надявам да продължат още дълго време, и спомени, които винаги ще останат запечатани в съзнанието ми.”
Борис Даскалов: „Проектът е една страхотна възможност за нови запознанства. Всичко беше съвършено. Организацията, пътешествията и заниманията, които ни бяха подготвили, бяха страхотни. Много ще се радвам, ако и други деца имат възможността да изпитат това, което изживях аз.”
Работата по проекта продължава. Домакин на следващата мобилност ще бъде нашето училище. През м. октомври СУ „Св.св. Кирил и Методий” ще очаква с нетърпение своите партньори от Туция, Италия и Румъния.
СУ “Св. св. Кирил и Методий”

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай