Велинград - online - Сдружение “За теснолинейката” с амбиция да превърне гара Цепина в музей 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Сдружение “За теснолинейката” с амбиция да превърне гара Цепина в музей
Публикувано 2017-05-30 08:55:49 от Темпо

На 28 май в чакалнята на гара Цепина се събраха основателите на новото гражданско сдружение “За теснолинейката”. То бе официално регистрирано на 31 октомври 2016 г., а негов председател е неуморният защитник на идеята за запазването на родопското влакче Кристиян Ваклинов. Към 20-те основатели, сред които са и велинградчаните Ивайло Механджиев, Васил Тодев, Йордан Баев и др., се присъединиха още нови 32 членове.
В сдружението има представители на всички общини по протежение на жп-линията от Септември до Добринище - знак, че хората от всички населени места са съпричастни към каузата не само за запазване, а и за развитие на теснолинейката.
Истинско доказателство, че грижата за малкото влакче съвсем не е само на думи, е гара Цепина. Днес порутената, занемарена и изоставена сграда е чиста, измазана, ремонтирана, със запазени табла и пейки в чакалнята. На мястото на изстърганите от стените ел. кабели за първи път в историята си гара Цепина има електричество! Всичко това единствено с труд, средства и време на доброволци! Ако минавате покрай гарата, спрете и вижте какво може да направи общата добра енергия - старата сграда, строена 1923-25 г. не само си е върнала чара на място с история, а ще ви посрещне с неповторимата си атмосфера.
Голямото желание на членовете на сдружението “За теснолинейката” е в гара Цепина да бъде подредена музейна сбирка, която да разказва историята на създаването и развитието на линията. Събран е богат снимков материал, както и интересни предмети като стари гарови табели и разписания, железничарски фенери, машинки за дупчене на билети, жп униформи и др. Но за да стане идеята факт, е нужно съгласието на собственика на сградата - “НКЖИ”, за което се водят разговори. Паралелно с това се обсъжда и предложение цялата линия на родопската теснолинейка да получи статут на паметник на културата.
Засега сдружението финансира дейността си само от членски внос. Дано хубавата идея да срещне разбиране и по-широка подкрепа, защото теснолинейката наистина е нужна на хората - като транспорт, като туристическа атракция, като част от историята и бъдещето на Родопите.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води