Велинград - online - Предстои обсъждане за язовир “Яденица” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Предстои обсъждане за язовир “Яденица”
Публикувано 2017-05-30 09:17:00 от Темпо

“Националната енергийна компания” (“НЕК” ЕАД) обяви две предстоящи обществени обсъждания по проекта за изграждане на язовир “Яденица” и на реверсивен напорен тунел за връзка с язовир “Чаира”. На 20 юни 2017 г. е общественото обсъждане по доклада за оценка на въздейсвието върху околната среда (ОВОС) в община Белово, а на 21 юни ще се проведе общественото обсъждане за Велинград, Юндола и Пашово.

Идеята за изграждане на язовир “Яденица” е от 1990 година, като през 1994 и 1997 г. са разработени идеен и технически проект. По тези два проекта има приети от МОСВ предварителен и окончателен доклад по ОВОС.
Реализацията на проекта за язовир “Яденица” започва през 1999 г. и продължава до 2005 г., когато е прекратена поради липса на финансиране. До 2011 г. на двете строителни площадки “Яденица” и “Чаира” се извършват само дейности за поддръжка на вече изградени пътни съоръжения, а след 2011 г. на обектите има само охрана.
Бъдещият язовир “Яденица” е разположен на около 6 километра от Юндола и на около 21 километра от Белово, по пътя Юндола - Белово. Отстои на около 7 км от ПАВЕЦ “Чаира”. Язовирната стена е на река Яденица, на 550 метра над вливането на река Юндолска. Реверсивният напорен тунел “Чаира” е с обща дължина 6 752 метра, като ще служи за увеличаване на обема на долния изравнител на ПАВЕЦ “Чаира”. Предвидено е и изграждане на малка МВЕЦ с една турбина.
Част от тунела “Чаира” преминава под територията на Национален парк Рила и две защитени зони на НАТУРА. Язовир “Яденица” попада извън защитени зони, но е в близост до техните граници.
Според докладите за ОВОС при изграждането на съоръженията се очаква определено въздействие върху околната среда, а експлоатацията на язовира е свързана с управление на сложната хидроенергийна система ПАВЕЦ “Чаира”. Възможните потенциални въздействия са унищожаване, увреждане и фрагментация на местообитания, както и промени в хидроморфологичните характеристити на река Яденица. Специалистите, изготвили докладите, считат, че степента на въздействие ще бъде незначителна и дават положително становище за инвестиционното предложение.
Всички документи и доклади във връзка с предстоящото обществено обсъждане са достъпни за гражданите на сайта на Община Велинград.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води