Велинград - online - Млади актьори превърнаха “Антигона” в театрално събитие 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Млади актьори превърнаха “Антигона” в театрално събитие
Публикувано 2017-06-13 09:27:47 от Темпо

Казват, че за да се научиш да плуваш добре, трябва да скочиш в дълбокото. Това направиха 9 момичета и момчета от Велинград с премиерния си спектакъл “Антигона”, който на 6 юни 2017 г. накара публиката в НЧ “Отец Паисий-1893” да слуша и гледа със затаен дъх и да аплодира от сърце. Младите и талантливи Йорданка Савова, Емилиян Деспотски, Цветина Вачева, Ралица Попова, Калина Липовска, Кристин Костова, Мария Атанасова, Ангел Василев и Александър Налбантов “скочиха” в дълбоките води на Софокъл и старогръцката трагедия, водени от Симона Попова-Липовска и Виктор Липовски от арт-асоциация “Водолей”.

Преди 10 месеца арт-асоциацията направи кастинг във Велинград и избира бъдещите актьори. Това се случва в рамките на програмата “Деца играят за деца”, която насърчава културното развитие на младежта, както и формирането на нова театрална аудитория. След месеци труд и репетиции резултатът заслужава поклон. Спектакълът “Антигона” вече спечели две награди: поощрителна награда за представление в Прегледа на театралното изкуство на софийските читалища, който се проведе в театър „Сълза и смях” в София и награда за дебют в XXV Международен фестивал „Лачените обувки” в Берковица.
След премиерата на 6 юни във Велинград разговаряхме с актьорите и режисьора Симона Попова-Липовска. Минути след последните аплодисменти в гримьорната адреналинът все още е много висок, а емоциите буквално преливат. Младите хора са единодушни, че в театъра са открили един нов и интересен свят, че школата е станала тяхното второ семейство.
Не мога да не ги попитам защо са избрали трудна пиеса като “Антигона”? На велинградска сцена най-често се играят комедии, дори софийските театрални трупи в повечето случаи гостуват с постановки за т.нар. “масов зрител”. А най-новата театрална трупа във Велинград играе Софокъл и то по начин, който показва, че разбират и изживяват трагизма на героите от преди толкова столетия... Избрахме “Антигона” заради конфликта и ясно заявените позииции, заради сблъсъка между две равнопоставени мнения, отговарят актьорите, които са на годините на онази Антигона, за която преди векове е писал Софокъл.
"Светът на политиците (царе, крале, императори, фюрери, президенти, генералисимуси и прости министър-председатели) от времената на Софокъл, та до днес, винаги се е сблъсквал с „нездравословната” етична анормалност на персонажи като Антигона. Нашият спектакъл е за истинските, сакрални основания на протестиращия човек, човекът, който казва “НЕ” на разбиращото се от само себе си “ДА” и го отстоява с цената на живота си” - това е отговорът на Симона Попова-Липовска. Тя допълва, че към текста на Софокъл е добавила и част от едноименната пиеса на Жан Ануи с желанието младите да разберат, че често една житейска ситуация води до много трагедии и затова е добре да не се самоунищожават, а да се доверяват на опитността на по-възрастните.
Умишлено няма да правим дори опит да “разкажем” представлението. Ако обичате театъра, то идете да видите точно тази “Антигона”! Ще се удивите от професионалната сценография, от професионалните костюми, дело на носителката на “Икар” Вирджиния Додова и ще станете свидетели как 9 момичета и момчета правят своите първи, но уверени и вълнуващи стъпки в театъра.
Точно затова заслужават голяма подкрепа! Получили са помощ от община Велинград, но театърът е скъпо изкуство и има нужда от сериозно финансиране. Наш ред е да покажем, че велинградчани сме готови да помагаме на талантливите млади хора.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола