Велинград - online - Дървосекачите на УОГС „Г. Ст. Аврамов“ – шампиони на България 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Дървосекачите на УОГС „Г. Ст. Аврамов“ – шампиони на България
Публикувано 2017-06-20 09:23:40 от Темпо

Отборът на УОГС „Г. Ст. Аврамов“ – с. Юндола спечели Националното състезание „Най-добър секач 2017“, проведено на 14 юни на територията на ДГС „Селище“. Първенството за дървосекачи се организира от фирма фирма Андреас Штил ЕООД, която от 12 години е официален представител на световноизвестната марка STIHL за нашата страна. Състезанието за дървосекачи в България бе възобновено през 2016 г. след 18-годишно прекъсване.

В шампионата участваха представители на шестте Държавни горски предприятия, двете учебни стопанства към Лесотехнически университет (ЛТУ) и домакините от ДГС „Селище“.
Състезанието включваше 5 основи дисциплини по изискванията на Международната асоциация за първенствата за дървосекачи (IARC). 18-те участници преминаха през етапите „поваляне на дърво“, „монтаж на верига“, „комбинирано рязане“, „прецизно рязане“ и „кастрене“.
Съдийската комисия с председател доц. Димитър Георгиев от ЛТУ оценяваше професионалната работа на състезателите по точкова система по отношение на бързина, точност и качество. Класирането бе индивидуално и отборно.
Дисциплината „повалянето на дърво“ се състоя в местността „Вътрешният склад“. Изборът на мястото не бе случаен, защото в този участък през 1976 г. се провежда и Световното първенство за дървосекачи – единственото домакинство на България на подобен форум в досегашната история.
Останалите състезателни дисциплини протекоха на градския стадион в Сърница в специално обособената за целта зона от организаторите. Преди началото на втория етап бе извършено и официалното откриване на събитието. Присъстващите бяха поздравени от кмета на община Сърница Неби Бозов.
„Най-добър секач“ на България за 2017 г. стана Иван Каменов от УОГС „Петрохан“, който впечатли зрителите с невероятната си бързина при монтажа на веригата на бензиномоторен трион. Времето му бе доста близко до световния рекорд в дисциплината. На второ място в крайното индивидуално подреждане завърши Ибрахим Мандраджи от УОГС „Г. Ст. Аврамов“, а трети е Яшар Воруков от ЮЗДП – Благоевград.
В отборната надпревара №1 станаха представителите на стопанството в Юндола – Ибрахим Мандраджи и Мустафа Чолак, следвани от тимовете на ЮЗДП – Благоевград и УОГС „Петрохан“.
На Националното състезание за дървосекачи присъстваха десетки горски ръководители от различни региони на България. Атрактивната надпревара проследи и директорът на ЮЦДП – Смолян инж. Ботьо Арабаджиев. Сред гостите на проявата бяха още проф. Иван Палигоров и доц. Георги Костов от ЛТУ. Изпълнителната агенция по горите бе представлявана от инж. Йордан Палигоров. На състезанието присъстваха също и възпитаници на ПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград и техни преподаватели.
Всички участници в състезанието получиха предметни награди с марка STIHL. Първите трима в индивидуално класиране бяха премирани и от един от банковите клонове в Сърница.
Висока оценка за организацията на Националното състезание получиха и домакините от ДГС „Селище“ с директор инж. Велизар Чолаков. Водещ на събитието бе народният изпълнител Николай Славеев.
Филип Устабашиев

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


За да остане природа в България