Велинград - online - Плиоценският парк в Дорково през погледа на екскурзовода 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Плиоценският парк в Дорково през погледа на екскурзовода
Публикувано 2017-06-20 09:28:39 от Темпо

В рамките на своята програма по проекта “Твоят час” групата на младите еколози във ВУИ “Ангел Узунов” в Ракитово посети Плиоценския парк и крепостта Цепина край село Дорково. Идеята е надграждане на изученото в часовете по биология за изчезнали видове организми, за разпространени растения и билки в района на Западните Родопи. А участниците от Клуб „Млад журналист” се възползват от възможността да вземат поредното интервю - този път от екскурзовода на Плиоценския парк и да отразят впечатленията на момчетата от ВУИ при посещението на туристическите атракции.

Организатори на проявата са Галя Димова - ръководител на групата на младите еколози, Георги Костов - психолог, Надежда Димова - социален педагог, Иван Ковачев - възпитател и Свилен Топчиев - ръководител на клуб „Млад журналист”. Участват 11 ученика от клубовете на еколозите и журналистите.
Христос Тодоров и Петър Илиев от клуб „Млад журналист” разговарят с Ясен Максудов, екскурзовод в диорама „Плиоценски парк” от самото начало на неговото създаване. Младият екскурзовод споделя: “Малко след като завършихме специален курс за екскурзоводи през 2013 г. стана ясно, че аз съм един от избраните да работя тук. Първата беседа изнесе проф. Николай Спасов на 19 септември 2013 г. Тя бе за президента Росен Плевналиев и за официалните гости, който бяха пристигнал за откриването на музея. Проф. Спасов разказа накратко за българо-френската експедиция, проведена през периода 1985 – 1987 г., на която той е бил ръководител заедно с проф. Ербер Тома от Колеж дьо Франс. Той отбеляза и уникалността на диорама „Плиоценски парк”, която в момента е единственият в Европа палеонтологичен музей на мястото на разкопките. След края на беседата си, проф. Спасов каза простичко: „Колега, аз свърших. От този момент нататък грижата за посетителите на музея е твоя”. През този ден, освен от официалните гости, музеят бе посетен и от много жители на с. Дорково. Те са следили разкопките, коментирали са много пъти резултатите от експедицията и сега бяха дошли да видят експозицията и мастодонта в естествен ръст. Нямаха нужда от беседа. За мен това бе добре дошло, защото бях малко притеснен и не знаех как ще говоря след проф. Спасов. Ето така се получи, че първата ми беседа бе на другия ден и бе за група от Кипър.”
Младите журналисти продължават да питат, а Ясен Максудов отговаря:
- Интересна ли е работата на екскурзовода?
- По принцип да, защото се срещаш с много хора. За тях това, което казваш, е ново. Но екскурзоводът трябва да повтаря беседата си понякога по десетина пъти на ден. В такъв момент се радвам, ако има въпроси. Мога да кажа нещо различно, да се опитам да направя нещата индивидуални, да се създаде емоционална връзка с посетителите.
- Мастодонтът изглежда като истински. Има ли наистина нещо истинско в него?
- Идеята на диорамата е да се създаде илюзия, че сме в естествената среда на животните. Освен на мастодонта, има макет и на маймуна. Те са в естествената си среда от треви, дървета и храсти, като постепенно тревите, храстите и всичко останало преливат в същите или подобни на тях от снимките на стената. Получава се дълбочина на картината. Слушаме звуците и гледаме в далечината представители на над 30 животински вида, повечето от които вече са изчезнали. Илюзията е почти пълна, но мастодонтът и маймуната са изработени от пластмаса и фибран. От органичен материал са само космите и миглите им.
- Формата на музея е интересна. Какво ще кажете за нея?
- Музеят е с форма на цилиндър. Това е идея на арх. Явор Йорданов от Сдружение „Природа на заем”. Първоначално е трябвало всичко да е от стъкло и да се гледа вътре, но после стъклото остава само на тавана. Оказа се, че стъклото от тавана действа като лупа и слънчевите лъчи могат да нагреят, да разтопят и да повредят макета на мастодонта. Затова върху стъклото впоследствие е хвърлено специално покривало.
За нас всичко тук е много интересно, казват учениците от ВУИ “А. Узунов” и учебната им eкскурзия продължава към крепостта Цепина.
Христос Тодоров, Х клас, Петър Илиев, ХІІ клас, Свилен Топчиев, учител

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай