Велинград - online - Плиоценският парк в Дорково през погледа на екскурзовода 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости "ГЕРГЕВАНА"


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, December 11
· Иван Гергов с нови победи в бокса
· ТД „Юндола“ на прага на столетие
· Двойки на „Импулс” спечелиха 5 комплекта медали в Марибор
· Успех за момчетата на „Велинград волей“
Tuesday, December 04
· ОБЯВА МИГ Белово, Септември, Велинград
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.12.18
· Какво (не) свърши общината за 10 години на Клептуза
· Нови спорове за минералната вода в Драгиново
· Само 7 от 20 кметове на кметства се отчетоха пред Общинския съвет
· Докато мъдрите се намъдруват...
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 29.10.18
· ПРЯКА РЕЧ: Кому е нужно това...? Защо...?
· Златното време на Недялко Йорданов
· Младши-автоконтрольор получи акт за неправилно паркиране
· КРИМИ ХРОНИКА 04.12.18
· Клубовете на Лайънс и Ротари направиха Коледни балове
· Малки обяви: 04.12.18
· Добруджанска среща в Чепино
· Ученици от Ракитово спечелиха награди от православен конкурс
· Вечер на руската поезия - очень хорошо!

Плиоценският парк в Дорково през погледа на екскурзовода
Публикувано 2017-06-20 09:28:39 от Темпо

В рамките на своята програма по проекта “Твоят час” групата на младите еколози във ВУИ “Ангел Узунов” в Ракитово посети Плиоценския парк и крепостта Цепина край село Дорково. Идеята е надграждане на изученото в часовете по биология за изчезнали видове организми, за разпространени растения и билки в района на Западните Родопи. А участниците от Клуб „Млад журналист” се възползват от възможността да вземат поредното интервю - този път от екскурзовода на Плиоценския парк и да отразят впечатленията на момчетата от ВУИ при посещението на туристическите атракции.

Организатори на проявата са Галя Димова - ръководител на групата на младите еколози, Георги Костов - психолог, Надежда Димова - социален педагог, Иван Ковачев - възпитател и Свилен Топчиев - ръководител на клуб „Млад журналист”. Участват 11 ученика от клубовете на еколозите и журналистите.
Христос Тодоров и Петър Илиев от клуб „Млад журналист” разговарят с Ясен Максудов, екскурзовод в диорама „Плиоценски парк” от самото начало на неговото създаване. Младият екскурзовод споделя: “Малко след като завършихме специален курс за екскурзоводи през 2013 г. стана ясно, че аз съм един от избраните да работя тук. Първата беседа изнесе проф. Николай Спасов на 19 септември 2013 г. Тя бе за президента Росен Плевналиев и за официалните гости, който бяха пристигнал за откриването на музея. Проф. Спасов разказа накратко за българо-френската експедиция, проведена през периода 1985 – 1987 г., на която той е бил ръководител заедно с проф. Ербер Тома от Колеж дьо Франс. Той отбеляза и уникалността на диорама „Плиоценски парк”, която в момента е единственият в Европа палеонтологичен музей на мястото на разкопките. След края на беседата си, проф. Спасов каза простичко: „Колега, аз свърших. От този момент нататък грижата за посетителите на музея е твоя”. През този ден, освен от официалните гости, музеят бе посетен и от много жители на с. Дорково. Те са следили разкопките, коментирали са много пъти резултатите от експедицията и сега бяха дошли да видят експозицията и мастодонта в естествен ръст. Нямаха нужда от беседа. За мен това бе добре дошло, защото бях малко притеснен и не знаех как ще говоря след проф. Спасов. Ето така се получи, че първата ми беседа бе на другия ден и бе за група от Кипър.”
Младите журналисти продължават да питат, а Ясен Максудов отговаря:
- Интересна ли е работата на екскурзовода?
- По принцип да, защото се срещаш с много хора. За тях това, което казваш, е ново. Но екскурзоводът трябва да повтаря беседата си понякога по десетина пъти на ден. В такъв момент се радвам, ако има въпроси. Мога да кажа нещо различно, да се опитам да направя нещата индивидуални, да се създаде емоционална връзка с посетителите.
- Мастодонтът изглежда като истински. Има ли наистина нещо истинско в него?
- Идеята на диорамата е да се създаде илюзия, че сме в естествената среда на животните. Освен на мастодонта, има макет и на маймуна. Те са в естествената си среда от треви, дървета и храсти, като постепенно тревите, храстите и всичко останало преливат в същите или подобни на тях от снимките на стената. Получава се дълбочина на картината. Слушаме звуците и гледаме в далечината представители на над 30 животински вида, повечето от които вече са изчезнали. Илюзията е почти пълна, но мастодонтът и маймуната са изработени от пластмаса и фибран. От органичен материал са само космите и миглите им.
- Формата на музея е интересна. Какво ще кажете за нея?
- Музеят е с форма на цилиндър. Това е идея на арх. Явор Йорданов от Сдружение „Природа на заем”. Първоначално е трябвало всичко да е от стъкло и да се гледа вътре, но после стъклото остава само на тавана. Оказа се, че стъклото от тавана действа като лупа и слънчевите лъчи могат да нагреят, да разтопят и да повредят макета на мастодонта. Затова върху стъклото впоследствие е хвърлено специално покривало.
За нас всичко тук е много интересно, казват учениците от ВУИ “А. Узунов” и учебната им eкскурзия продължава към крепостта Цепина.
Христос Тодоров, Х клас, Петър Илиев, ХІІ клас, Свилен Топчиев, учител

 
SPA Hotel-Olympic

Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Вила


Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Атмосферни условия
2018-12-13 22:42:29
Топл. индекс 2.02°C
Отн. влажност 55.60%
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander.
PM 10
21 47
#324946 77
#221338 61
#325131 78
#604591 175
#867156 100

0 µg/m³     50              100
       25               75                 500


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 64.99 %
PM 2.5 µg/m3 68.28
PM 10 µg/m3 168.05

Barocamera - Hyperbarica