Велинград - online - ПРЯКА РЕЧ: Втора ръка хора ли сме? 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости "ГЕРГЕВАНА"


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, November 13
· „Чепинец” загуби дербито, ще догонва”Чико-Бунара”
· Златни медали за малките гимнастички
· Футболният турнир на финалната права
· ФК “Левски” Ракитово избра ново ръководство
Wednesday, November 07
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 06.11.18
· Нова диригентска криза в духовия оркестър
· ОБРАТНА ВРЪЗКА: Отново за ДГС “Алабак” и липсата на дърва за огрев
· ВОДЕНО ОТ ОБЩНОСТИТЕ МЕСТНО РАЗВИТИЕ МИГ «БЕЛОВО, СЕПТЕМВРИ, ВЕЛИНГРАД»
· Политическата академия на Жени ГЕРБ заседава във Велинград
· Най-дългата улица в Костандово с нов асфалт
· Ремонтираха 7 км от пътя Сърница - Доспат
· КРИМИ ХРОНИКА 06.11.18
· Нови имена от Комисията по досиетата
· Почит към духовните водачи на България
· Открит урок по гражданско образование в президенствотото
· Празничен концерт и награди за юбиляри
· Никола Янев-Чоли получи грамоти за принос в културата
· 10 години Център за обществена подкрепа
· Малки обяви: 06.11.18
· ОДК почете деня на будителите

ПРЯКА РЕЧ: Втора ръка хора ли сме?
Публикувано 2017-06-20 09:32:14 от Темпо

Преди месец и половина на тротоара пред блока ни изби вода – спукана тръба. Обаждахме се няколко пъти, идваха от „ВКТВ“, гледаха и си отиваха.Решиха, че трябвало водата да избие като гейзер, за да го поправят и така дни наред. Пред блока сме направили градинки, засадили сме цветя, за които сле вложили доста пари. Радвахме се на пъстротата на цветята, на красотата им, но не за дълго. Една сутрин, без да ни уведомят, дошли работниците, настанили багера върху лехата и дълбаят ли, дълбаят градинката.
Всичко отиде по дяволите! Сякаш им доставяше удоволствие от поразиите и от нервите и притесненията, които ние изживяхме. Разминах се с инфаркта този ден. Моля ви, господин управител на „ВКТВ“, при такива ремонти, когато се наложи – предупреждавайте живеещите или работещите по тези места да вземат мерки, за да не се получават поразии. Та нали всичко се прави за града, да бъде красив и приятен булевардът!
Вторият случай, който ме вбеси, беше в неделя, 11 юни. Върнах се от Пазара и какво да видя – извадено и откраднато едно прекрасно цвете, което бях получила по поръчка и за не малко пари. Внимателно извадено и оставена дупката да зее – сякаш искаха да ни се подиграят и да ни покажат, че всеки може да си прави каквото си иска и то съвсем безнаказано. Да, така е! Преди 3-4 седмици изскубаха „пак в неделя“ и то мъж, дошъл специално с тесла и кашонче. Като му извикали какво прави, качил се на колелото и избягал по посока Чепино… Доста цветя изчезнаха от градинката. Та само при нас ли?! Масово се крадат цветя от цветните лехи. Нима не липсват цветя и от лехата през паметника на Николай Гяуров, по центъра, по ул. „8-ми март“ в Чепино? Нима не изчезнаха и новозасадените дървета в Чепино? И докога, докога безнаказано ще се съсипва всичко ново?
Общината е бедна, няма пари и как ще има, като се хвърлят за излишни ремонти. В парка при бившето Лятно кино – изпочупени пейки и беседки, счупени лампи и огради. Всяка пролет общината ремонтира, а след няколко дни пак същото. Трябва да се сложи вече край. Господин кмете, наредете 1-2 двойки полицаи да обикарят центъра и парковете, за да се всее респект, а хванатите злосторници да си платят за поразиите. Наложете по-солени глоби и да видим дали пак ще рушат, дали ще крадат и ще мачкат лехите.
Слушаме по телевизията коментарите за шведа, който ритна камериерката по лицето, че сме хора втора ръка, че чужденците не ни уважават, нищо, че сме в Европейския съюз. Според мен ние наистина сме не втора ръка, а трета, та десета. Ако аз бях сварила този, независимо дали е мъж, жена или дете да вади цветето, също щях да го сритам. Ние заслужаваме не ритници, не плесници, а юмруци, докато ни уврат главите. Ние трябва да мислим не само за нас, а първо за града ни, за хората в него и оттам за държавата. Ние само искаме, а да се замислим, че първо трябва да дадем. В Америка казват „Не питай какво е направила държавата за теб, а ти какво си направил за нея“.
Велинград и е СПА столица и на входа на града и навсякъде се чете това. Е, и какво като сме СПА столица? Какво се е променило, направено ли е нещо ново – по-различно и по-красиво или все още тънем в мръсотия. Вижте центъра – паркчето срещу Чаашата. Гаргите са осрали всичко, кучета на всяка крачка, от контейнерите при „Здравец“ се носи воня, а отсреща хората обядват в ресторанта… А Културният дом, наследствен от 30-40 години? Докога ще търпим всичко това? Кметът казва, че няма пари. Господин кмете, ние затова гласувахме за вас, да промените и подобрите града. Имаме и депутати. Те за какво са – ще се молят, ще настояват, ще търсят и ще намерят. Заедно с тях ще искате и ще получите. Използвайте това, че сме СПА столица. В Библията се казва „Искай и ще получиш“. А ние, гражданите, искаме от вас. Искаме Клептуза – визитната картичка на Велинград, да се ремонтира, да се подобри, езерата да се почистят. Между двете езера цари безпорядък и мръсотия, долното езеро е затлачено. Докога ще е така? Тези дни дочух разговор между трима почиващи на пейките на центъра. Единият с тъга каза: „Е, хубав е Велинград, прохладен въздух, много минерална вода, много слънце, по жалко за града – не случи на ръководители. Никой нищо не прави.“
Ами къщите – някои занемарени, мръсни, с неподредени дворове. Има ги и по центъра, елате и вижте и срещу хотел „Алегра“. Господин кмете, имам предложение: разпределете града по райони и към тях определете по един от чиновниците в общината да отговаря и следи какво става там. При нередности да алармира, да предупреждава и така нещата ще се подбрят. Стига са пили по всяко време кафета и постоянно са с цигари в устата. Така направи кметът на Пазарджик в първите години и стана европейски град.
Хубав е Велинград. Град в парк, в много зеленина, окъпан от много слънце, с минерални води и чист въздух. Това са даденостите. Нека ние гражданите направим всичко възможно градът ни да стане още по-красив. Обръщам се към всички и най-вече към младежите и учениците. Не чупете пейките, кошчетата за боклук, беседките, не мачкайте тревните площи и лехите с цветя, не чупете оградите и не крадете цветя. Та нали те са и за вас. Не хвърляйте боклуци, където ви падне. Пазете чистота, пазете града ни, защото той е наш и колкото е по-чист и красив, толкова и животът ни ще бъде по-добър. Нека Велинград е прекрасен и красив – той го заслужава!
Венета Агова

 
SPA Hotel-Olympic

Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай