Велинград - online - Сега най-важно е учредяването на санитарно-охранителните вододайни зони 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости "ГЕРГЕВАНА"


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, January 22
· Велинград ще бъде домакин на Национален туристически поход на жените
Tuesday, January 15
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 15.01.19
· Общината отново иска спасителен заем от държавата
· Детска градина остана на студено в края на водопровод “Власа”
· ОБСЪЖДАМЕ КЛЕПТУЗА: „Клептуза“ – утопия, химера или „да се усвоят едни пари“?
· ОБСЪЖДАМЕ КЛЕПТУЗА: Клептуза няма нужда от нова визия, а от добро управление
· ОБСЪЖДАМЕ КЛЕПТУЗА: Проектът за Клептуза трябва да подчертава природния феномен
· НПМ “Шипка-Бузлуджа” гостува с изложба за опълченеца Стефан Кисов
· КРИМИ ХРОНИКА 15.01.19
· На 21 януари празнуваме Бабинден
· Учредяват младежки и детски клуб към ТД “Юндола”
· Малки обяви: 15.01.19
· С багер и помпи откриха кръста в река Мътница в Костандово
· Дарители от цялата страна стоплиха момчетата от ВУИ - Ракитово
· Общината награди спортистите на 2018 година
· ПК „Белмекен“ излъчи ТОП 10
· „Чепинец” започва подготовка на 20 януари
Tuesday, January 08
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 08.11.19
· Дрогиран и избягал причиниха тежка катастрофа в центъра на Юндола
· 11 скочиха за кръста в Клептуза, 6 в Лъджене, само 1 в Каменица

Сега най-важно е учредяването на санитарно-охранителните вододайни зони
Публикувано 2017-06-20 09:43:34 от Темпо

Какво предстои, след като на 8 юни 2017 г. 7-членен състав на Върховния административен съд (ВАС) издаде окончателно и неподлежащо на обжалване определение, с което остави без разглеждане искането на кмета на Община Велинград и прекрати делото във връзка със спряната процедура по ОВОС на инвестиционното предложение за волфрамова мина в местността “Грънчарица”? Отговор на този важен за велинградчани въпрос “Темпо” потърси от кмета Костадин Коев и от директора на РИОСВ - Пазарджик Костадин Гешев.

На редовната си пресконференция на 15 юни кметът К. Коев каза, че след окончателното решение на върховните съдии всеки тръгва по своя път и всеки ще търси пропуските на другата страна: фирмата-концесионер “Ресурс-1” ще продължи процедурата по ОВОС, а Община Велинград и “ВКТВ” ще работят за учредяване на санитарно-охранителните вододайни зони, които попадат в площта на концесията. Басейнова дирекция - Пловдив очаква становищата на Регионалната здравна инспекция и на Областната дирекция “Земеделие”, за да станат факт санитарно-охранителните зони и да е ясно, че в концесионната площ на бъдещата мина има зони, които снабдяват с питейна вода Велинград и други населени места. Оказва се, че в същата зона има изградена линейна инфраструктура на Националната електрическа компания, която обаче също не е нанесена на картата. Кметът К. Коев подчерта, че това е трябвало да стане преди години, още когато са започвали процедурите за проучване на волфрамовите залежи. Той изрази разочарованието си, че общината полага огромни усилия за превръщането на Велинград в туристическа топ дестинация, в “умен град” с модерна информационна система, осветление, инфраструктура, но целият потенциал на курорта е застрашен от бъдещ рудодобив. Според кмета Велинград трябва да си направи изводи от проведения преди седмица местен референдум в Трън, който приключи с категорично гласуване против златодобива. “Протестите са последната стъпка, след всички останали действия, които общината трябва да предприеме - на първо място учредяване на санитарно-охранителните зони и нанасяне на линейната инфраструктура на НЕК”, смята кметът Костадин Коев.
Със съдействието на пресцентъра на РИОСВ - Пазарджик научихме, че директорът на екоинспекцията Костадин Гешев е изчакал окончателното решение на ВАС, но в същото време е провел съгласувателни процедури с РЗИ - Пазарджик и Басейнова дирекция - Пловдив. Становището на РЗИ е, че преди да се проведе Експертен съвет за ОВОС-а, е добре да е ясно дали ще бъде учредена санитарно-охранителна зона върху част от волфрамовото находище. Заявление за учредяване е внесено в Басейнова дирекция от “ВКТВ” – Велинград още през пролетта на миналата година. Съгласно представения от общинската фирма проект за санитарно-охранителни зони, пояс І-ви – около речното водохващане Грънчарица и пояс ІІ-ри - около речните водохващания, попадат в площта на инвестиционното предложение „Добив и преработка на волфрамсъдържащи руди от находище „Грънчарица Център”. На 31 март 2017 г. от РЗИ - Пазарджик са съгласували с положително становище и са изпратили писмо до Басейнова дирекция - Пловдив, касаещо санитарно-охранителната зона.
Очаква се Костадин Гешев да насрочи заседание на Експертния съвет по ОВОС в срок до месец - месец и половина. Провеждането на Експертен съвет беше спряно от РИОСВ до издаване на индивидуален административен акт от Басейнова дирекция - Пловдив за учредяване на санитарно-охранителни зони около речни водохващания на реките Грънчарица и Малка река, използвани за питейно-битово водоснабдяване на Велинград. Решението на Басейнова дирекция все още се чака и ще има важно значение за бъдещите действия във връзка с рудодобива.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2019-01-24 09:13:07
Топл. индекс 4.82°C
Отн. влажност 99.70%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1213 488

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 94.82 %
PM 2.5 µg/m3 81.91
PM 10 µg/m3 188.42

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Пречистване на отпадни води