Велинград - online - За шести път ще се извие “Хоро при извора” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

За шести път ще се извие “Хоро при извора”
Публикувано 2017-06-27 09:13:17 от Темпо

За шести път велинградският танцов клуб “Росица” ще бъде домакин на фолклорния танцов фестивал “Хоро при извора”. Фестивалът ще се проведе на 8 юли и е включен в афиша на Празниците на културата.
Г-жа Росица Стоицова, ръководител на клуб “Росица”, даде информация в аванс за читателите на “Темпо”. И тази година ще продължи инициативата “Изиграй хоро, посади цвете, дърво...”, която е част от фестивала вече за четвърти път.
Преди началото на традиционното дефиле участниците в “Хоро при извора” ще засадят поредното цвете или дърво в градинката до общината. Около 15.30 часа от общината ще тръгне традиционното дефиле на клубовете, което ще завърши на централния площад “Николай Гяуров”. Фестивалната програма включва представяне на групите, надиграване “Тракийска ръченица”, излъчване на най-млад участник и доайен на фестивала като знак за приемственост, общо изпълнение на традиционни български хора и връчване на грамоти и награди. Наградите за победителите в надиграването ще бъдат осигурени от Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите.
През втория ден “Хоро при извора” ще продължи на Клептуза. Обичайно в този ден гостуващите клубове разучават хоро от района на Велинград, но тази година хорото ще бъде от друг регион, за да могат да бъдат представени повече фолклорни области. Г-жа Стоицова съобщи, че местният фолклор също ще има присъствие, като ще поканят група за автентичен фолклор от нашата община, която ще представи автентично пеене и костюми.
Стремежът на организаторите е всяка година да изненадват гостите с нещо различно и ново. Този път изненадата е ваучер от 200 евро за всеки клуб, осигурен от Круме Бръзанов - директор на Асоциацията на фолклорните фестивали в Македония. Г-н Бръзанов харесва нашия фестивал “Хоро при извора” и затова предлага този вариант на партньорство на всеки танцов клуб, който реши да вземе участие в организиран от него фестивал в цяла Европа. Ваучерът за 200 евро е хубав стимул за клубовете, тъй като голяма част от тях посещават множество фестивали.
Организаторите на “Хоро при извора” с право се гордеят, че фестивалът вече шест години привлича много любители на българския фолклор във Велинград. И този път сред участниците ще има клубове, които идват всяка година от създаването на фестивала. Ще има и нови, така че търсеният мост между минало, настояще и бъдеще отново ще бъде факт.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води