Велинград - online - От “Котешкия марш” до Ференц Лист 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

От “Котешкия марш” до Ференц Лист
Публикувано 2017-07-04 08:55:31 от Темпо

На 29 юни, в навечерието на Велинградските празници на културата, се проведе ежегодният концерт на учениците от класовете по пиано при НЧ “Отец Паисий-1893” Велинград и НЧ “Будилник-1898” Ракитово с преподавател Стоянка Енчева.

Концертът започна с изпълнението на деветгодишния Давид Попов, който изсвири една от най-известните и по правило първа научена от всеки начинаещ ученик творба за пиано. Авторът на „Котешкият марш” е неизвестен, но творбата се свири по еднакав начин в различните страни по света, въпреки че има разнообразни заглавия. В Япония е наречена “Настъпих котката”, в Испания „Шоколатера” (съд за шоколад), в Холандия „Марш на бълхите”, в Германия и Белгия „Валс на бълхите”, в Русия “Кучешки валс”, в Чехия „Валс на прасенцата”, в Полша и Франция „Пържолки”, в Унгария „Магарешки марш”, в Китай „Марш на крадците”, в Мексико „Маймунките”, във Финландия „Котешка полка”. На остров Майорка тази мелодия е позната като „Полка на глупците”, а във Великобритания като „Китайски пръчици”. Най-интересно е заглавието на „Котешкия марш” в Дания, където мелодията носи името „Кюфтенцата бягат през оградата”.
След Давид на рояла, подарен на читалището от големия Николай Гяуров, свириха и показаха своите музикални умения Михаела Митева, Надежда Тупарова, Георги и Димитър Попчеви, Мариян Марков и сестрите Милост, Боряна и Екатерина Зареви. Гостите на концерта чуха творби на Александър Йосифов, Митко Щерев и Добри Палиев, Шаум, Томпсън,Клементи, Брамс, Бах, Бетовен, Хачатурян, Пахелбел и Диабели. Водеща на концерта бе Ани Кантарева-Митева.
Видимо развълнувана от успешно завършената учебна музикална година, Стоянка Енчева благодари с думите: “Благодаря на моите ученици за положените през годината старание и дисциплина, благодаря на родителите за доверието им към мен, доверявайки ми най-милото си - своите деца и благодаря на Бога, че ме е дарил с толкова талантливи ученици”.
Годишният концерт на учениците от класовете по пиано на Стоянка Енчева завърши по традиция с изпълнение на четири ръце. Тази година изборът бе Ференц Лист - Втора част на Унгарска рапсодия №2, а изпълнението на Милост и Екатерина Зареви.
Веска Божкова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води