Велинград - online - По пътя за Стария чарк: чешми има, вода няма 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

По пътя за Стария чарк: чешми има, вода няма
Публикувано 2017-07-18 09:20:16 от Темпо

Заразата на постоянните аварии на водопроводната мрежа във Велинград изглежда се пренесе и в околната гора. За съжаление, тя обхвана най-желаната дестинация за туристите - пътя за „Стария чарк”!
Доскоро край „Гергевана” имаше 3 чешми. Но по незнайни причини, двете най-удобни и използвани „пресъхнаха”. Остана само една, до навеса под „Гергевана”, но тя е на стръмен скат и не може да се ползва от възрастни хора, а освен това е и непозната за външни туристи.
Поради липсата на вода, навесите до другите две чешми вече не се посещават така, както беше традиция за много хора, които не можеха да си позволят (или не искаха) по-далечни преходи, спираха на сянка под навесите, закусваха, пиеха кафе и прекарваха хубави мигове. Но сега…..как да стоиш дълго време на място без вода?
Без съмнение, благословенни да са чешмите на параклис ”Свети Никола” и на „Стария чарк”. Затова именно там от сутринта е пълно с всякакви хора, заради прохладата и удоволствието да пиеш леденостудена вода. Но до тях е доста далеч…
Също допреди месеци вода течеше и от чешмата до навеса над ”Стария чарк”, построена от дарения на пенсионери от Каменица. Но някакви „умници”, горски хулигани, са изкъртили тръбата и са оставили водата от нея да тече в тревата, а оттам - в самия навес. Ние поне успяхме да направим вада и да отклоним водата да минава зад навеса. Но „сухата” чешма си стои и вече почти никой не спира там…. Докога?
Недопустимо е толкова време нито една общинска служба, която има ангажимент към тези чешми, да не е направил нищо и то в периода на жегите! През моето детство вода имаше и на връх Острец, но сега там е сухо като в пустиня. Интересно, как общината смята да социализира намиращото се там тракийско светилище, без да се прекара вода, т.е. да се открие и каптира водоизточник?
Преди време основно бяха реиновирани всички значими паркове и зелени площи в града. Може ли някой да ми отговори: къде в парковете до Вельова баня, къщата на Н. Гяуров и в „Боров парк” човек може да пие обикновена студена вода? Къде изчезнаха чешмите в парковете и града, които дълго време бяха една от гордостите му?
А иначе, във всеки отчет или доклад има дежурна хвалба - колко много „дадености” има Велинград! Да, водата е една от тях, но защо ли тази „даденост” става все по-трудно достъпна за обикновените граждани?
Иван Велчев

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай