Велинград - online - Пак ще откриват закритите горски пунктове 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Пак ще откриват закритите горски пунктове
Публикувано 2017-07-18 09:56:53 от Темпо

Реформите в българските гори край нямат. Държавните органи - министерство, агенция по горите, централни и регионални управления постоянно тръбят за все нови и нови мерки за затягане на контрола и за противодействие срещу незаконната сеч. И както често се случва - новото е всъщност се оказва добре забравено старо...

През изминалата седмица говорителят на Областната дирекция на полицията в Пазарджик Мирослав Стоянов съобщи, че са съгласували предложение до Изпълнителна агенция по горите (ИАГ). Регионалната дирекция по горите (РДГ) в Пазарджик предлага отново да бъдат открити два допълнителни горски пропусквателни пункта в общините Батак и Велинград. Единият ще е в местността „Превала” на пътя Пещера – Батак при разклона за Доспат, а вторият е „Чепино” на територията на ДГС „Алабак” във Велинград. Евентуалното разкриване на тези два пункта ще бъде важен момент в противодействието на незаконния добив на дървесина в областта, коментира М. Стоянов.
Помните ли септември 2004 година? Тогавашните министри на земеделието Мехмед Дикме и на вътрешните работи Георги Петканов дадоха официален старт на нова система за наблюдение на горските пунктове и проследяване движението на дървения материал. Системата от видеокамери за проследяване движението на дървения материал и компютри в мрежа заработи за първи път в Пазарджишка област по пилотен проект. Тя обхващаше 8 горски пункта в областта: два във Велинград и по един в Ракитово, Сърница, Варвара, Пещера, Белово и Превала. Видеокамерите работиха известно време, след което камериет бяха изключени и започна поетапното затваряне на горските пунктове. Пунктът на входа на Велинград откъм Юндола от години стои като поредната празна и оставена на разрухата сграда. Горският пункт в Чепино откъм Сърница работи по-дълго време, но преди около 2 години и той бе затворен.
Вместо на контрола на “горските митници”, както открай време наричат горските пунктове, държавата заложи на ред други мерки: дижипиес устройства, електронни превозни билети, интегрирана информационна система и т.н. На фона на цялата електронизация и модернизация сега пак се прави обратен завой - ще откриват закритите горски пунктове.
Вижте табелата на Горски пункт Чепино, която е достойна за музеен експонат. Откъм задната страна стои надпис “Комитет на горите”, който ни връща доста назад във времето. Отпред табелата засега е чисто бяла - чака новите абревиатури, които също идват с всяка нова горска “реформа”. И хората чакат - да спре незаконната сеч в горите, да намалеят кражбите, да има справедливи наказания за виновните. Доста задачи за един горски пункт...
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


За да остане природа в България